به گزارش کردپرس، در 14 دی ماه سال گذشته، معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری استان کردستان از اختصاص 642 میلیارد تومان از اعتبارات طرح اشتغال فراگیر و 260 میلیارد تومان طرح توسعه روستایی به استان خبر داد.
طرح اشتغال فراگیر از سوی دولت و به منظور ایجاد اشتغال، رونق تولید و کاهش بیکاری در استان های محروم کشور با اعتباری بالغ بر 34 هزار میلیارد تومان به اجرا درآمد، 30 درصد از این اعتبارات به صورت شناور کشوری در حوزه اشتغال فراگیر بود که ظاهرا باعث ایجاد رقابت در بین استان ها برای جذب هر چه بیشتر اعتبارات شود.
در مقیاس کوچکتر سهم شهرستان دهگلان از این اعتبارات حدود 26 میلیارد تومان در بخش اشتغال فراگیر و حدود 17 میلیارد تومان در حوزه توسعه پایدار روستایی بود، اینک در حدود دو هفته مانده به پایان مهلت جذب اعتبار اشتغال فراگیر و کمتر از یک ماه و نیم دیگر به پایان مهلت جذب اعتبار توسعه پایدار روستایی، یک جمع بندی برای مشاهده نتایج تلاش چند ماهه جمیع مسئولین ضروری به نظر می رسد.
به گفته رئیس اداره کار، تعاون و رفاه اجتماعی شهرستان دهگلان تاکنون 5 میلیارد و 857 میلیون تومان تسهیلات اشتغال فراگیر و پایدار روستایی به متقاضیان پرداخت شده است.
"صالح مفاخری" تعداد طرح ها در سال 96 را 164 طرح در حوزه اشتغال فراگیر و 244 طرح در حوزه پایدار روستایی عنوان می کند و اظهار می کند: پس از برگزاری 21 جلسه کارشناسی و کارگروه اشتغال این میزان طرح با تسهیلات 55 میلیارد تومان برای ایجاد اشتغال فراگیر و اشتغالزایی 501 نفر و نیز مبلغ 30 میلیارد تومان در حوزه پایدار روستایی و اشتغالزایی 749 نفر تصویب شد.
مفاخری اما به رد یا انصراف 33 درصدی طرح ها اشاره می کند و می گوید: از مجموع کل طرح های ارایه شده، 33 درصد از آنها به علت عدم اهلیت اعتباری همچون وجود مشکل بانکی، چک برگشتی و یا استفاده از تسهیلات صندوق توسعه فاقد اهلیت تشخیص داده شده و طرح آنها رد شد اما 18 درصد دیگر در حال انعقاد قرارداد هستند و 30 درصد دیگر نیز در دست بررسی است.
رئیس اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی شهرستان دهگلان در ادامه، آگاهی مردم از شرایط پرداخت تسهیلات را یکی از ضروریات می داند و به تشریح این شرایط می پردازد: نرخ سود تسهیلات در اشتغال فراگیر 13 تا 16 درصد است که اگر هر کدام از متقاضیان به ازای هر 50 میلیون تومان دریافت تسهیلات یک شغل ایجاد کند درصد تسهیلات 16 و در غیر این صورت "18" درصد خواهد بود.
وی همچنین نرخ سود تسهیلات در حوزه اشتغال پایدار روستایی را بین 6 تا 10 درصد عنوان می کند و می گوید: اگر طرح، ایجادی، توسعه ای و یا دارای سرمایه ثابت باشد سود تسهیلات 6 درصد و اگر صرفا دارای سرمایه در گردش باشد نرخ سود تسهیلات 10 درصد خواهد بود.
مفاخری با مناسب ارزیابی کردن عملکرد شهرستان دهگلان در خصوص اعطای وام تسهیلات اشتغالزایی به متقاضیان نسبت به سایر شهرستان های استان، گریزی نیز به مشکلات پیش روی اجرای این طرح می زند.
به گفته وی یکی از مهمترین موانع بر سر راه اجرای مطلوب و جذب اعتبارات طرح اشتغال، ضعف بدنه کارشناسی در میان بانک های شهرستان دهگلان و طی کردن پروسه طولانی برای تصویب طرح هایی است که به بانکها ارجاع می شود.
وی یکی دیگر از نقاط ضعف عدم اطلاع کامل مردم از شرایط دریافت تسهیلات عنوان می کند و البته این ضعف را متوجه دستگاههای اجرایی می داند و می گوید: در سال گذشته اداره کار شهرستان در راستای اجابت خواسته مردم مبنی بر اطلاع از شرایط این طرح حدود 11 همایش برگزار کرد اما متاسفانه سایر اعضای کارگروه اشتغال هیچ تلاشی در این زمینه نکردند.
وی در ادامه سخنان خود با تاکید بر اینکه رد 33 درصد از طرح ها به علت عدم اهلیت درصد کمی نیست، خاطرنشان می کند: باید راه برای مردم روشن شود تا در تاریکی قدم برندارند.
پس از چند ماه فراز و فرود از آغاز اجرای طرح اشتغال در استان همچون عدم همراهی بانک ها در اجرای این طرح، تذکرات جدی استاندار به بانکها و دستگاههای اجرایی و برگزاری جلسات و کارگروههای متعدد، قطار اجرای این طرح کم کم به ایستگاه پایانی خود نزدیک می شود. علاوه بر اینکه لازم است در مدت زمان باقیمانده دستگاههای اجرایی تلاش خود را برای جذب حداکثری اعتبارات مضاعف کنند، ضروری است که از این پس بر روی اجرای صحیح طرح های مصوب شده و اشتغالزایی واقعی از سوی دریافت کنندگان تسهیلات اشتغالزایی تمرکز شود تا باعث ایجاد رونق اقتصادی هر چند اندک در شهرستان دهگلان شود.
گزارش/ ظریفه احمدی
نظر شما