به گزارش کردپرس؛ تکیه شهرداری ها بر درآمدهای مقطعی همچون عوارض ساخت و ساز و رکود حاکم بر این بخش، نبود درآمدهای پایدار، کاهش حمایت های مالی دولت از شهرداری ها و... موجلب انباشت بدهی این نهادهای عمومی در سال های اخیر باعث شده است، لذا منابع ضعیف و ناپایدار مالی شهرداری ها کفاف هزینه های مدیریت شهری را نمی کند.
برای بررسی موضوع و راهکارهای حل مشکلات مالی شهرداری ها، مصاحبه ای را با دکتر بختیار خسروی، استاد برنامه ریزی شهری دانشگاه پیام نور انجام داده ایم، که به شرح زیر از نظرتان می گذرد؟
ـ به نظر شما علت مشکلات مالی و بدهی بالای شهرداری های استان کردستان چیست؟
درخصوص مسائل و مشکلات شهرداری ها، اینگونه می توان استنباط نمود که توسعه فعالیت ها و حوزه خدمات رسانی این سازمان ها با توجه به حدود اختیارات و وظایف آنها و اقتضائات جدید اداره امور شهری، منابع مالی بالایی را می طلبد، این امورات شامل طیف وسیعی از عمران شهری و پسماند گرفته تا زیبا سازی و فعالیت های فرهنگی و اجتماعی را شامل می شود. ارائه خدمت مناسب و مستمر در زمینه های نظیر: تنظیف، فضای سبز، عمران و خدمات شهری و ...مستلزم هزینه مستمر توسط شهرداری است و این نیاز به درآمد و منابع مالی دارد.
متاسفانه نوع برنامه ریزی جهت تامین نیازهای مالی در شهرداری ها یا به صورت درست انجام نشده و یا با مشکلات خاصی روبه رو است که این امر نیازمند برنامه ریزی اصولی، دقیق و آینده نگر متناسب با ظرفیت ها و پتانسیل های هر شهری برای رفع این مشکلات است.
ـ با این حال برای گذر از این مشکلات و رسیدن به پایداری شهری، چه راهکارهای را می توانید پیشنهاد دهید؟
یکی از دغدغه های کشورهای جهان سوم و خصوصاً ایران دستیابی به توسعه پایدار شهری است و در سال های اخیر با توجه به توسعه روزافزون شهرنشینی، تقاضا در شهرها برای دستیابی به رفاه، امکانات و خدمات بهتر بیشتر شده است. بنابراین جهت تامین نیازها و مطالبات شهروندان، منابع مالی مناسب و قابل اتکا موردنیاز است، پس این نکته ضروری به نظر می رسد که درآمدهای شهرداری ها نیز باید به طور هدفمند افزایش یابد و به یک پایداری مستمر برسد، بررسی وضعیت عوارض در بلندمدت، ایجاد مراکز تفریحی و گردشگری، ارائه خدمات مناسب به شهروندان جهت جلب حمایت و مشارکت آنان، جذب سرمایه گذاری بخش های خصوصی و بین المللی، اجرای کامل طرح جامع مدیریت شهری و.... ضروریست.
ـ بنظر شما مکانیزه نمودن امورات و ایجاد شهر الکترونیک چه تاثیری در اداره بهتری امور شهری دارد؟ وضعیت شهرهای استان کردستان را به لحاظ تحقق شهر الکتروینک چطور می بینید؟
در هزاره سوم، فناوری اطلاعات به عمده ترین محور توسعه در جهان تبدیل شده است. شهر هوشمند مفهوم جدیدی نیست، اما شهرهای کشورهای جهان سوم فاصله زیادی با آن دارند. در این شهرها استفاده از تجهیزات و فناوری اطلاعات می توانند الگوها و روش های انجام کار را متحول و تهسیل نمایند، رویه ها را شفاف، میزان مصرف آب، برق، گاز و... را اندازه گیری و کنترل نمایند، حسگرهای هوشمند می توانند شرایط جاده ها و ترافیک آنها را بیان و حتی کنترل کنند، خدمات دهی به شهروندان را تسهیل و به روز کند، دریافت خدمات و نیازهای شهروندان را به صورت اینترنتی محقق سازد و...؛ بنابراین شهرهای الکترونیک می توانند شهروندان را از دنیای تک بعدی و سنتی به دنیای مدرن و چند بعدی رهنمون سازند و شهروندان در هر زمان و مکانی به اخبار و اطلاعات، خدمات آموزشی، تجاری، رفاهی و... دسترسی داشته باشند. در استان کردستان اگر چه از سال ها پیش قدم هایی در این راستا برداشته شده، اما تا رسیدن به نقطه قابل قبول فاصله زیادی داریم.
ـ به نظر شما شهرداری ها از طریق چه مکانیزم و راهکارهایی می توانند در جهت تقویت اقتصاد شهری و تقویت منابع مالی خود، اقدام نمایند؟
در این رابطه راهکارهای متعددی تاکنون ارائه شده و حتی برخی از این راهکارها به کار گرفته شده است از جمله دریافت عوارض (صدور پروانه، کمیسیون ماده 100، ارتباطات حمل و نقل، نوسازی و...)، درآمد حاصل از پارکیمگ شهری، کمک های دولتی و...، اما هیچ کدام از این موارد به صورت کامل نتوانسته نیازهای موجود را برآورده سازد. در شرایط فعلی و با توجه به محدودیت های درآمدی در این بخش ها از جمله در شهرهای استان کردستان، مهمترین عاملی که می تواند تاثیرگذار و پشتوانه مناسبی برای شهرداری ها باشد، مشارکت بخش خصوصی و شهروندان در این رابطه است.
همچنین با توجه به موقعیت مرزی و گردشگری استان کردستان، شهرهای این منطقه پتانسیل بالا و مناسبی جهت تقویت مراودات مرزی، گردشگری تجاری و چمدانی، گردشگری فرهنگی و تاریخی (با توجه به آداب و رسوم و مناسبت های فرهنگی مختلف همچون نوروز، پیرشالیار و...)دارند، لذا توجه و برنامه ریزی حول این محورها با همکاری سرمایه گذاران داخلی و خارجی می تواند به پایداری مناسب در منطقه منجر گردد و آینده مطمئن تری برای شهرهای استان به دنبال داشته باشد.
بخش دیگری که بیشترین بار مالی برای شهرداری ها دارد منابع انسانی است که باید برنامه ریزی مناسب برای ساماندهی این نیروها و استفاده از توان آنها برای خدمات دهی مناسب تر فراهم شود.
نظر شما