به گزارش خبرگزاری کردپرس، کاهش صادرات ایران از مرز مهران در روزهای اخیر نگرانیهایی را ایجاد کرده است. یک میلیارد و 400 میلیون دلار کاهش صادرات در مرز مهران در سال 96 باعث شد که رییس گمرکات کشور که به ایلام سفر کرده است در این مورد اظهار نظر کند و بگوید که علل این کاهش چشمگیر باید بررسی شود.
تعطیلی سه ماههی مرز مهران در ایام اربعین بیشک یکی از دلایل این کاهش است. همه ساله بر تعداد زائران حرم حسینی که استان ایلام و مرز مهران را برای ورود به کشور عراق انتخاب می کنند افزوده می شود، جادههای ایلام پرترافیک میشود و تمام ظرفیت مرز مهران برای تردد زوار در نظر گرفته می شود.
یکی از پیشنهادات مهم برای رفع این مشکل، راهاندازی بازارچه مرزی چنگوله در شهرستان مهران است. با افتتاح و تکمیل زیرساختهای این گذرگاه مرزی از سوی هر 2 کشور، مشکل عمدهی تعطیلی سه ماههی تجارت مرز مهران در ایام اربعین رفع خواهد شد.
آمدن فرود عسگری، رییس گمرک کشور به استان ایلام و برگزاری نشست مشترک با مسئولان مرزی و گمرکی کشور عراق در مرز مهران برای حل مشکلاتی است که این مرز بینالمللی با آن مواجه است.
محدودیتی برای افزایش پایانه های مرزی میان ایران و عراق وجود ندارد
رئیس گذرگاه های مرزی عراق در این نشست مشترک با اشاره به اینکه محدودیتی برای افزایش پایانه های مرزی میان ایران و عراق وجود ندارد، گفت: زیرساخت های مرز مهران و زرباطیه عراق برای تجارت نیازمند افزایش است.
کاظم العقابی شامگاه چهارشنبه در نشست مشترک مرزی استان ایلام و واسط عراق اظهار داشت: زیرساخت هایی که سال 2009 در مرز زرباطیه برای تبادل کالا در حد محدود طراحی شده بود و الان تبادلات کالا چند برابر شده که نیاز به توسعه میدانی دارد.
وی افزود: می خواهیم در نقطه صفر تبادل انجام شود و در آن واحد بیش از 100 خودرو تخلیه صورت گیرد ولی امکانات کنونی پاسخگوی این حجم از تبادلات مرزی در مرزهای مهران و زرباطیه عراق نیست.
رئیس گذرگاه های مرزی عراق تاکید کرد: با وجود این که مکاتباتی هم از طریق وزارت امور خارجه عراق با ایران انجام گرفته ولی هنوز در نقطه صفر تبادل انجام نمی گیرد.
العقابی یادآور شد: بیش از 70 تا 80 درصد زائران ایرانی و عراقی از مرزهای مهران و زرباطیه تردد می کنند و این نیازمند امکانات و خدمات دهی بیشتر در دو سوی مرز است.
حذف ویزا بین استانهای ایلام و واسط در دستور کار قرار دارد
جانشین استاندار واسط عراق نیز که در این جلسهی مهم حضور داشت، گفت: حذف ویزا بین استان های ایلام و واسط به منظور تسهیل در روابط 2 استان ایرانی و عراقی در دستور کار قرار دارد.
رشید البدیری اظهار داشت: بیش از 60 درصد زوار عراقی و ایرانی از این مرز عبور می کند و امنیت این مرز بسیار مهم است.
وی افزود: با توجه به موقعیت پایانه های مرزی، تمهیدات رفاهی باید برای زوار در نظر بگیریم، با توجه به جایگاه مرز مهران و زرباطیه در رابطه به دنبال اجرایی کردن تفاهم نامه صورت گرفته هستیم و برخی از آنها که باید از طریق مرکز پیگیری شود انجام خواهد شد.
جانشین استاندار واسط تاکید کرد: یکی از موارد مهمی که امروز در این نشست مطرح شد، ایجاد بازارچه شهابی در استان واسط عراق و چنگوله در مهران است که نسبت به ایجاد زیرساخت های مورد نیاز آن اقدام خواهیم کرد.
البدیری افزود: یکی از مهمترین مواردی را که مد نظر قرار داده ایم توسعه راه است، باید راه دسترسی ایمن و استاندارد را تا پایانه مرزی شهابی تکمیل کنیم، هم اکنون کار شروع شده و تا اربعین به پایان می رسد.
وی یادآور شد: ایجاد این پایانه ها را به شکلی انجام دهیم که آنچه که مورد نیاز تجار است از ابتدا برای آن برنامه ریزی خواهیم کرد.
جانشین استاندار واسط عراق تصریح کرد: با توجه به نزدیکی ایلام و واسط حذف ویزا بین این دو استان برای تردد مردم یکی از مباحثی است که باید از سوی مسئولان دو کشور و دو استان در دستور کار قرار گیرد.
البدیری اظهار داشت: تقاضا داریم در ایجاد منطقه آزاد تجاری در دو طرف همکاری لازم انجام شود تا مردم 2 استان از مزایای این قضیه بهره مند شوند.
آماده سازی تمام زیرساختهای لازم بازارچه چنگوله تا قبل از اربعین
معاون اقتصادی استانداری ایلام نیز در این نشست مشترک گفت: برای ایجاد بازارچه چنگوله از طرف ایران تمام زیرساخت های لازم از جمله آب، برق، راه، فیبر نوری و آماده سازی به صورت موقت را تا قبل از اربعین اجرا خواهیم کرد.
ایوب درویشی گفت: بازارچه چنگوله با توجه به شلوغی ایام اربعین جایگزینی برای مرز مهران است و می تواند کمک کند که تجارت ما هیچ گاه متوقف نشود.
اظهار کرد: با توجه به ظرفیت هایی که در دو سوی مرز وجود دارد اگر این قابلیت ها بالفعل شود، می تواند محل اصلی مبادلات اقتصادی و تجاری بین ایران و عراق تبدیل شود.
وی افزود: این عزم در ایران وجود دارد و با ایجاد زیرساخت ها مشاهده می شود، در متن تفاهم نامه قبلی پیش بینی شده بود که یک گروه مشترک از دو طرف در این جلسه به دنبال اجرای مصوبات باشند.
معاون استاندار ایلام تاکید کرد: مشکلاتی را که در تردد زوار و تجارت دو طرف ایجاد شده، امیدواریم که در این جلسه به راهکار مشترکی برای رفع آنها برسیم.
درویشی اضافه کرد: اخذ برخی عوارض در سمت عراقی موجب نارضایتی تجار ایرانی شده است که امیدواریم با همکاری مسئولان 2 کشور این مسئله برطرف شود.
معاون اقتصادی استاندار ایلام با اشاره به اینکه بازگشایی درب ترانزیت برای تردد کامیون ها از مهمترین ضروریات مرز مهران است، گفت: انتظار داریم با توجه به اهمیت این مرز که به سمت یک مرز مهم و بزرگ حرکت می کند به سمت 24 ساعته شدن مرز مهران حرکت کنیم و تأخیری در مبادلات تجاری ایجاد نشود.
نظر شما