ابهام در توافق ترکیه و آمریکا بر سر خروج نیروهای کُرد از منبج

سرویس جهان- در حالی که مقامات ترکیه از وجود یک برنامه روشن برای خروج نیروهای کرد از منبج و نظارت آمریکا و ترکیه بر امنیت شهر سخن می گویند مقامات آمریکا می گویند اجرای توافق بستگی به شرایط خاصی دارد و هنوز جدول زمانی ترسیم نشده است.

به گزارش کردپرس، مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه روز گذشته بعد از دیدار با مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا در واشنگتن اعلام کرد که دو طرف بر سر یک نقشه راه که در نهایت به خروج کامل نیروهای کرد سوریه موسوم به ypg از شهر منبج منجر می شود توافق کرده اند. به گفته چاووش اوغلو، توافق بر سر خروج کردها از منبج کمتر از شش ماه اجرا می شود.

اما وزارت خارجه آمریکا در بیانیه خود پیرامون دیدار دو وزیر خارجه هر چند از اصلاح نقشه راه اسم برده است اما از ارائه جزئیاتی که مقامات ترکیه به آن اشاره می کنند خودداری کرده است. بیانیه وزارت خارجه آمریکا به صورت سربسته به توافق دو کشور بر سر نقشه راهی در مورد ایجاد ثبات و امنیت در منبج اشاره کرده است.

مقامات آمریکایی هر چند گفته اند که توافق دو طرف به خروج نیروهای کرد از منبج اشاره دارد اما وجود هیچ کدام از جزئیاتی را که مقامات ترکیه به آن اشاره کرده اند تایید نکرده اند.

مقامات آمریکایی که به شرط حفظ نام با روزنامه نیویورک تایمز صحبت کرده اند تاکید کرده اند که برنامه مشترکی برای نظارت دو کشور بر امنیت منبج وجود ندارد. چند تن از مقامات آمریکایی حتی از بیان جزئیات توافق که به نظر آنها اصلا وجود نداشته، از سوی مقامات ارشد ترکیه از جمله وزیر خارجه این کشور ابراز شگفتی کرده اند.

البته وجود اختلاف میان اظهارات مقامات ترکیه و آمریکا در گذشته هم اتفاق افتاده است. ترکیه در زمان صدارت رکس تیلرسون بر وزارت خارجه آمریکا چندین بار اعلام کرد که با آمریکا بر سر خروج کردها از منبج به توافق رسیده اما آمریکا هر بار چنین توافقی را رد کرده بود.

دو مقام آمریکایی تاکید کرده اند که توافق اخیر دو کشور بر سر نقشه راه منبج به شرایطی بستگی دارد و هیچ گونه جدول زمانی آنگونه که چاووش اوغلو بیان کرده ترسیم نشده است.

مهمت آکارجا، مشاور اردوغان و مدیر کل اطلاعات و رسانه ترکیه حتی از ایجاد یک پایگاه توسط ترکیه در حومه شهر منبج صحبت کرده است اما تاکید کرده است در صورت اجرای تواق فوق، دیگر نیازی به اجرای عملیات نظامی مانند عملیات در عفرین نخواهد بود.

اما آماندا سلات از انستیتو بروکینز گفته است حتی اگر چنین توافقی وجود داشته باشد در اجرا با چالش هایی همراه خواهد بود.

برخی دیگر از مقامات آمریکایی از این که ممکن است شهروندان عادی کُرد نیز ممکن است برای خروج از منبج تحت فشار قرار گرفته و یا اعراب بخواهند مانند آنچه در عفرین اتفاق افتاد انتقام بگیرند، ابراز نگرانی کرده اند.

جیمز جفری، سفیر سابق آمریکا در ترکیه و عراق معتقد است توافق آمریکا با ترکیه بر سر منبج به این خاطر است کردها در شرق رود فرات تحت فشار قرار نگیرند و شائبه تنها گذاشتن کردها از سوی آمریکا بوجود نیاید.

وی به المانیتور گفته است کردهای سوریه برای ادامه کنترل خود بر مناطق کردنشین سوریه در شرق فرات به حمایت غرب از جمله آمریکا نیاز دارند. به عقیده وی باید برنامه ای شبیه به برنامه منطقه پرواز ممنوع که در سال 1991 در شمال عراق اجرا شد، در منطقه شرق رود فرات نیز اجرا شود تا هیچ قدرتی نتواند از نیروی هوایی برای سرکوب کُردها استفاده کند.

آسوشیتدپرس اعلام توافق بر سر خروج کردها را در آستانه برگزاری انتخابات ترکیه یک امتیاز مثبت برای رجب طیب اردوغان و حزب وی توصیف کرده است.

کد خبرنگار:40101

کد خبر 60684

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha