به گزارش خبرنگار کردپرس، بنا بود آفت صنعت در قروه از ضعف مدیریتی تا زیرساختی و دیگر مسایل مرتبط حداقل در سال حمایت از کالای ایرانی روبه بهبودی بگذارد اما گویا ستاره وعده ها همچنان دنباله دار بوده و در حال حرکت به جلو بدون هیچ گونه نورافکن امیدی است.
شهرک های صنعتی شهرستان قروه که طبق آمار کاغذی می توان گفت 4 مورد است اما براساس شواهد میدانی به نظر می رسد به یک شهرک براساس استاندارد لازم هم نمی رسد، از مسیر خاکی و تاریک شهرک آونگان گرفته تا سکوت مطلق در شهرک دلبران، از وضعیت زیست محیطی شهرک سنگ گرفته تا زمین زخم خورده از کلنگ نمایشی قروه 3، همه و همه از نظر ساختاری هیچ شباهتی به شهرک های صنعتی ندارند.
ساختاری که نه تنها باید نیاز صنعت گران و تولیدکنندگان را تأمین نماید بلکه انگیزه ای شود برای جذب سرمایه گذار. این شهرک ها با وجود آنکه نام صنعتی بودن را یدک می کشند اما ظاهر امر هیچ نشانه ای از صنعت ندارد و بلکه همانند متروکه ای بیش نیست.
شهرک هایی که به جای افزایش و رونق کار و تولید، روز به روز در حال کاسته شدن و تعطیلی و رکود هستند در حالی برای ماندن درجا می زنند که از نیازهای اولیه خود محروم اند، نیازهایی همانند زیرساخت های استاندارد که باید در اولویت قرار می گرفت چرا که پایه های جذب سرمایه گذار به مهیا ساختن زیرساخت های لازم می رسد.
زیرساخت هایی که بارها در نشست های مختلف مسئولان به آن اشاره داشته اند اما همچنان دریچه ای به سوی پیشرفت و تغییر در این مناطق دیده نشده است. ناهموار بودن راه ارتباطی، نبود امکانات خدماتی از قبیل برق، گاز و تلفن و آب و ... نبود مسایل امنیتی و دیگر موارد از جمله معضلاتی هستند که صنعت گران بارها نسبت به آن معترض بوده اند و بارها هم وعده های تکراری و دلخوش کن شنیده اند.
تقریباً سال گذشته بود که فرماندار وقت چندین و چند بار در نشست های مختلف مرتبط به حوزه صنعت و حتی در دیدار با مدیرعامل وقت شرکت شهرک های صنعتی کردستان بر لزوم و ضرورت تجهیز زیرساخت شهرک ها تأکید کرد و این تأکید نه تنها وارد مرحله عمل نشد بلکه وضعیت به لحظات بحرانی تر هم پیوست.
تغییر به شرط توسعه
تمامی این دغدغه ها در حالی تکرار می شود که گویا به جای تغییر در شهرک های صنعتی، این مدیران مرتبط هستند که تغییر می کنند. همانند تغییر مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی کردستان که صندلی مدیریت این سازمان با وعده های به جای مانده به «احمد خسروی» رسیده است.
مسئولی که همانند دیگر مدیران معتقد به تجهیز زیرساخت شهرک های صنعتی است اما به گفته تولیدکنندگان و صنعت گران تنها اعتقاد به این مسئله راه جایی نمی برد بلکه وارد فاز عملیاتی شدن راهکار نهایی خواهد بود.
او که روز یکشنبه در جریان بازدید از شهرک های صنعتی قروه، در نشستی با تعدادی از مسئولان واحدهای تولیدی به مشکلات زیرساختی شهرک ها اشاره کرد و شهرستان قروه را نقطه قابل توسعه برای استان دانست، از بهبودی وضعیت در آینده ای نزدیک گفت.
آینده ای که هیچ کدام از تولیدکنندگان به آمدن آن امید نداشته و بر این باورند که از این آینده ها بسیار گفته شده اما هرگز نیامده است.
هرچند به گفته «خسروی» در حال حاضر در شهرستان قروه 400 هکتار زمین در نواحی صنعتی در دست بررسی است که 200 هکتار آن برای تجهیز زیرساخت ها در دسترس قرار دارد، اما سؤال اینجاست که تجهیز زیرساختی از نظر مسئولان چه معنی دارد؟ آیا به دنبال اصلاح ساختاری هستند یا فقط نمادین؟
او با بیان اینکه هر کدام از نواحی صنعتی قروه نیازمند توجه هستند، افزود: در شهرک صنعتی دلبران حدود 30 هکتار مساحت با زیرساخت لازم وجود دارد و در واقع این شهرک با 35 واحد تولیدی تنها 15 واحد فعال داشته و مابقی به دلایل مختلف تعطیل هستند.
«خسروی» همچنین به وضعیت شهرک آونگان اشاره کرد و گفت: در این شهرک در حال تغییر وضعیت هستیم و امکانات زیرساختی آن در حال حاضر در دو فاز جدید و قدیم به مساحت 117 هکتار در دست بررسی است.
رسیدگی به وضعیت شهرک سنگ دیگر موردی بود که مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی به آن پرداخت و از تعریف تعداد دو تا سه پروژه برای رسیدگی به وضعیت زیرساختی در این شهرک خبر داد.
به گفته «احمد خسروی» شهرک سنگ قروه از نظر سند زمین مشکل داشته و در واقع مهم ترین مشکل در این شهرک از نظر زیست محیطی بوده به گونه ای که در ضایعات سنگ غرق شده است. مشکلی که بارها به آن اشاره شده و بارها در لیست وعده ها جا خوش کرد.
انتظار کشنده برای حرکت
اما شهرک صنعتی قروه 3 که به گفته اکثر کارشناسان اقتصادی بدون هیچ گونه برنامه ریزی اصولی طرح ریزی و به کلنگ زنی رسید، مورد دیگری بود که در نشست مذکور از آن سخن گفته شد.
مدیر عامل شرکت شهرک های صنعتی کردستان در خصوص این شهرک مثل تمامی مسئولان دیگر به موقعیت مناسب آن اشاره کرد. به گفته «احمد خسروی» در شهرک قروه 3 با حدود 250 هکتار مساحت گرچه هنوز کار اصولی انجام نشده اما جذب سرمایه گذار برای آن به نسبت دیگر شهرک ها راحت تر است.
او از جانمایی عالی این شهرک با وجود دسترسی آسان به تمامی عوامل ارتباطی و خدماتی گفت و معتقد بود در این ناحیه صنعتی، شهرکی ایجاد خواهد شد که از لحاظ فرمول شهرک سازی صنعتی ارزش بالایی داشته باشد.
«خسروی» از طرح های مطالعاتی برای زیرساخت های شهرک قروه 3 و ورود به مرحله اجرایی آن باز هم در آینده ای نزدیک خبر داد و معلوم نیست این آینده کی خواهد رسید و آیا اصلاً چنین آینده ای وجود دارد؟
در ادامه ناحیه صنعتی سریش آباد که بیشتر با ناحیه سنگ شناخته می شود، منطقه بعدی بود که مورد توجه قرار گرفت. منطقه ای که از نظر مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی کردستان نیازمند ساماندهی است به طوری که به یک ناحیه صنعتی در دسترس با برند خاص تبدیل شود.
این در حالی است که این ناحیه به دلایل نامشخص و شفاف نبودن عوامل مرتبط کاری در مسیر ناهموار میان تعطیلی و نیمه تعطیلی سرگردان است. سنگی که قرار بود از خام فروشی درآید اما در سبد منفعت عده ای به سود نشسته و همچنان پشت پرده، خام فروشی می شود.
جذب سرمایه گذار؛ مشکل اصلی
مدیر عامل شرکت شهرک های صنعتی کردستان در ادامه عمده ترین مشکل در حوزه تولید و صنعت را جذب سرمایه گذار به خصوص در شهرک هایی که از نظر زیرساختی مشکل دارند دانست و تصریح کرد: اولویت کاری ما جذب سرمایه گذاران کوچک است و حمایت از صنایع کوچک می تواند منجر به جذب سرمایه گذاران بزرگ شود.
این در حالی است که حتی صنایع کوچک در قروه هم از لنگیدن در مسیر توسعه می نالند و خسته از وعده های بی نتیجه در حال ورشکست شدن هستند.
به گفته «احمد خسروی» اولین حلقه حمایت از کالای ایرانی تولید کننده است و باید با تعامل و همکاری تمامی عوامل اجرایی در این زمینه به دور از هرگونه شعار در این راستا حرکت کرد. او خطاب به دستگاه های اجرایی خواستار دوری از نگاه ارباب رجوعی به تولید کننده در کنار جلوگیری از آسیب زدن به تولید به بهانه های مختلف شد.
از وعده تا عمل
هرچند سخنان مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی کردستان همانند دیگر وعده ها در قالب سخن بسیار جذاب بود اما صنعت گران شهرستان به دلیل اینکه سالهاست وعده های بی اعتبار بسیاری را شنیده اند چندان امید به این نشست و خروجی گرفتن از آن ندارند.
اکثر آنان از تشریفاتی بودن جلسات و بازدیدهای نمایشی معترض بوده و معتقدند که اگر قرار است وضعیت شهرک ها به همین صورت باقی بماند برگزاری چنین جلساتی به غیر از وقت تلف کردن و انرژی هدر دادن چیز دیگری به همراه ندارد.
درست همانند بازدید معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت از شهرک های صنعتی قروه که آبان ماه سال گذشته صورت گرفت و بر تجهیز زیرساخت ها و رفع مشکلات تأکید شده بود اما با گذشت 8 ماه از این بازدید تغییر قابل ملاحظه ای دیده نمی شود.
در هر صورت باید منتظر ماند و دید که آیا کلید صنعت در شهرستان قروه قفل دلالان این حوزه، بروکراسی اداری، وضعیت مالیاتی و گردش مالی بانکی، تجهیز زیرساختی و دیگر مشکلات موجود را باز می کند یا همچنان بر روی کاغذهای سیاه شده در آرشیو وعده های مسئولان بایگانی می شود./
نظر شما