به گزارش کردپرس، شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد یکی از نهادهای سازمان ملل و از ارکان فرعی مجمع عمومی ملل متحد است که وظیفه آن نشان دادن موارد نقض حقوق بشر میباشد. این شورا همزمان با انحلال نهاد سلفش یعنی کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل متحد ایجاد شدهاست• در ۱۵ مارس ۲۰۰۶ مجمع عمومی قطع نامه مهمی برای ایجاد شورای حقوق بشر به منظور جایگزینی با کمیسیون حقوق بشر تصویب کرد.
شورای حقوق بشر به عنوان مجمع اصلی گفتگو و همکاری برای حقوق بشر خدمت مینماید. تمرکز آن بر کمک به کشورهای عضو ملل متحد برای رفع نیازهای حقوق بشری خود از راه گفتگو، ظرفیت سازی و کمکهای فنی است. شورا همچنین توصیههایی به مجمع عمومی برای توسعه بیشتر حقوق بینالملل در زمینه حقوق بشر ارائه میدهد.
عضویت در شورای حقوق بشر برای تمامی اعضای سازمان ملل آزاد است. مجمع عمومی اعضای شورا را از طریق آراء مستقیم هر یک از کشورها به تنهایی و به واسطه اکثریت ۹۶ رأی انتخاب میکند. برای هر یک از کاندیداها رأیگیری مجزا است و هر کشوری که حمایت ۹۶ کشور را یعنی اکثریت کشورهای عضو ملل متحد و نه فقط کشورهای حاضر در زمان رأیگیری را بدست نیاورد نمیتواند به عنوان عضو شورا انتخاب شود؛ بنابراین منطقه آن کشور باید کاندیدای دیگری معرفی کند. در مقایسه، اعضای کمیسیون حقوق بشر از سوی ۵۴ عضو شورای اقتصادی اجتماعی از راه اکثریت آرای کشورهای حاضر انتخاب میشدند.
انتخابات شورای حقوق بشر در صندوقهای رأی مخفی انجام میشود. این بدان معنی است که کشورها صرفاً به دلیل اینکه رقیبی از منطقه آنها کاندیدا نشده، آنگونه که در کمیسیون اجرا میشد، به شورا راه پیدا نمیکنند.
توزیع کرسیها در شورا بر اساس حضور جغرافیایی برابر است: ۱۳ کرسی برای گروه آفریقا، ۱۳ کرسی برای گروه آسیا، ۶ کرسی برای گروه اروپای شرقی، ۸ کرسی برای گروه آمریکای لاتین و کارائیب و ۷ کرسی برای گروه اروپای غربی و سایر کشورها.
شرط عضویت محدود به دو دوره متوالی برای ۳ سال است.
خروج آمریکا از شورای حقوقبشر سازمان ملل متحد
پیشینه خروج آمریکا از شورای حقوقبشر سازمان ملل متحد به دوران ریاست جورج بوش بر می گردد در دوره بوش، آمریکا به مدت سه سال این شورا را تحریم کرده بود تا اینکه با روی کار آمدن اوباما در سال ۲۰۰۹ واشنگتن بار دیگر به این شورا بازگشت.
ترامپ رئیس جمهور آمریکا نیز از مدت ها قبل تهدید کرده بود که در صورتی که در صورتی که این شورای ۴۷ عضوی مستقر در ژنو مورد تجدیدنظر قرار نگیرد، از آن خارج خواهد شد.
و همزمان با بالا گرفتن انتقادات حقوق بشری از آمریکا در رابطهبا بر خورد ناشایست با کودکان مهاجر مکزیکی خبرگزاری آشویتدپرس از احتمال خروج آمریکا از شورای حقوقبشر سازمان ملل متحد خبر داد و دیروز سه شنبه این احتمال شکل واقعیت به خود گرفت و آمریکا با متهم ساختن شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد «به اِعمال تبعیض علیه اسرائیل»، خروج خود از این شورا را اعلام کرد.
خروج واشنگتن از شورای حقوق بشر سازمان ملل، تازه ترین مورد خروج آمریکا از یک توافق چندجانبه- پس از خروج از توافق اقلیمی پاریس و توافق هسته ای ۲۰۱۵ ایران- بشمار می رود.
«نیکی هیلی» نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل کشورهای روسیه، چین، کوبا و مصر را به دلیل مخالفت و خنثی ساختن تلاشهای آمریکا در جهت تجدیدنظر در این شورا مورد انتقاد قرار داد و همچنین از کشورهایی که دارای ارزشهای مشترک با آمریکا بوده ولی همچنان «تمایلی برای به چالش کشاندن جدی وضع موجود ندارند» انتقاد کرد.
آمریکا از شورای حقوقبشر سازمان ملل متحد چه می خواهد؟
همه چیز به اسرائیل و رژیم صهیونیستی بر می گردد.
از زمان تاسیس شورای حقوقبشر سازمان ملل متحد این نهاد بین المللی یک دستور کار ثابت برای بررسی خشونت ها و جنایات اسرائیل علیه فلسطینیان دارد و آمریکا خواستار حذف این دستور کار است که با آن موافقت نشده است.
شورای حقوق بشر سازمان ملل در نشست فروردین ماه خود چهار قطعنامه ارائه شده توسط سازمان همکاری اسلامی در مورد فلسطین را با اکثریت آرا به تصویب رساند.
در قطعنامههای تصویب شده، بر حق مسلم و غیرقابل تصرف ملت فلسطین در تعیین سرنوشت خویش و تشکیل کشور مستقل خود تاکید دارد.و در یکی دیگر از قطعنامه ها بر نقض حقوق بشر در اراضی اشغالی فلسطین را محکوم کرده و از رژیم صهیونیستی میخواهد به مرزهای سال ۱۹۶۷ عقب نشینی کرده و فورا دست از تجاوزات علیه ملت فلسطین بردارد و به قطعنامه های شورای امنیت در این زمینه پایبند باشد.
در یکی دیگر از قطعنامه های تصویب شده، شهرک سازی رژیم صهیونیستی در اراضی اشغالی از جمله قدس شرقی و بلندی های اشغالی جولان محکوم و تاکید شده است که تمامی شهرکهای احداث شده از زمان اشغال قدس در سال ۱۹۶۷ به موجب قوانین بین المللی غیرقانونی و مانعی اصلی بر سر راه صلح عادلانه و پایدار و راهکار تشکیل دو کشور است.
اواخر اردیبهشت ماه سال جاری یعنی یک ماه قبل شورای حقوق بشر سازمان ملل با تشکیل کمیته حقیقت یاب مستقل و ارسال تیم تحقیق بین المللی در مورد جنایت های جنگی و خشونت علیه فلسطینیان در غزه موافقت کرد.
پیش از این، زید بن رعد الحسین کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل به شدت از رژیم صهیونیستی انتقاد کرده و گفته بود که نظامیان این رژیم ۶۰ فلسطیین را تنها روز دوشنبه گذشته به قتل رساندند.
آمریکا و استرالیا تنها کشورهایی بودند که با قطعنامه مخالت کردند.
نظر شما