کردپرس: دکتر برهم احمد صالح و حزب تازه تأسیس وی با نام ائتلاف برای دموکراسی و عدالت جایگاه ویژه ای در تحلیل و بررسی های سیاسی و پیش بینی ها قبل از برگزاری انتخابات مجلس نمایندگان عراق در ماه می داشتند. بسیاری از صاحب نظران و ناظران سیاسی تحولات عراق و اقلیم کردستان، رهبر تکنوکرات جدا شده از اتحادیه میهنی کردستان را پدیده انتخابات پارلمانی معرفی می کردند و تصدی منصب ریاست جمهوری را برای وی قطعی می دانستند. تنها چند ساعت پس از پایان انتخابات در 12 می و اعلام نتایج اولیه، همه چیز بر خلاف پیش بینی ها از آب درآمد. بار دیگر حزب دمکرات و اتحادیه میهنی کردستان که پیش بینی می شد به دلیل وقایع پسارفراندوم جایگاه پیشین خود را از دست دهند، بر جایگاه نخست و دومی ایستادند. برهم صالح که زمانی نه چندان دور شریک آن ها در قدرت بود و طی یک سال اخیر حساب خود را از حاکمان جدا نمود و در قامت رهبر مخالفان به میدان رقابت های انتخاباتی آمد، بر اساس نتایج اعلامی از سوی کمیسیون عالی انتخابات عراق، با کسب 2 کرسی در پارلمان این کشور، شکست سختی را تجربه کرد. همچون دیگر احزاب شکست خورده، ائتلاف تحت رهبری برهم صالح نیز با طرح مسئله "تقلب در انتخابات" انگشت اتهام را به سوی دو حزب حاکم کردستان گرفت و تلاش هایی همه جانبه را برای بازشماری آرا آغاز نمود. خبرگزاری کردپرس در خصوص مسائل مربوط به نتایج انتخابات و تلاش های ائتلاف برای دموکراسی و عدالت در راستای تغییر نتایج انتخابات و مسائل دیگر حوزه سیاسی عراق و اقلیم کردستان، مصاحبه ای با دکتر ریبوار کریم سخنگوی این ائتلاف و نامزد راه یافته به مجلس عراق انجام داده است که در ادامه می خوانید.
کردپرس: ائتلاف برای دموکراسی و عدالت به همراه دیگر احزاب ناراضی اقلیم کردستان از نتایج انتخابات پارلمانی عراق، طی مدت اخیر سفری به بغداد داشتید، هدف از انجام این سفر، برنامه آن و نتایجی که کسب کردید، چه بود؟
ریبوار کریم: هدف اصلی سفر هیئت حزبی ما به بغداد، طرح رسمی شکایت در نهادهای مرتبط یعنی هیئت قضایی و کمیسیون عالی مستقل انتخابات عراق در مدت زمان تعیین شده بود. ما به صورت رسمی شکایات ائتلاف برای دموکراسی و عدالت را مطرح نمودیم. اسناد و مدارک ارائه شده از سوی ما برای اثبات انجام دادن تقلب در انتخابات پارلمانی در 12 می 2018 بسیار واضح و بدون هر گونه شک و شبهه ای بود. پس از آن از دفاتر برخی از نهادهای بین المللی در بغداد دیدار کردیم و با برخی رهبران عراقی نیز رایزنی داشتیم. هدف از این دیدارها نیز آشکار ساختن تقلب صورت گرفته در انتخابات پارلمانی عراق و تشریح جزئیات آن بود. باید بگویم که این دیدارها بنا به درخواست طرف های مقابل صورت گرفت و محور اصلی آن نیز تقلب در انتخابات به ویژه در اقلیم کردستان بود که آشکارا صورت گرفت.
کردپرس: هیئت ائتلاف برای دموکراسی و عدالت در سفر به بغداد با کدام جریان یا شخصیت های عراقی دیدار کرد؟
ریبوار کریم: دیدار ها بیشتر غیر رسمی و شخصی بود، زیرا قرار است یک هیئت رسمی دیگر از ائتلاف برای دموکراسی و عدالت سفر دیگری به پایتخت عراق داشته باشد. هدف از سفر انجام شده بیش از آن که برای انجام دیدارهای سیاسی بوده باشد، تشریح جوانب تقلب صورت گرفته در انتخابات پارلمانی عراق در اقلیم کردستان و ارائه مستندات و مدارک این تقلب به نهادهای مربوطه عراقی بود.
کردپرس: همزمان با تلاش های ائتلاف برای دموکراسی و عدالت و دیگر احزاب معترض کردستانی، مجلس نمایندگان عراق نیز مصوبات و تصمیماتی برای بازشماری آرا و زدودن ابهامات از صحت و سلامت انتخابات 12 می داشته است، تا چه اندازه به حصول اهداف خود در رابطه با تغییر نتایج انتخابات امیدوارید؟
ریبوار کریم: خوشبین هستیم. دلیل آن هم ارائه مستندات و مدارک غیر قابل انکار از انجام تقلب در انتخابات به ویژه در اقلیم کردستان است و امیدواریم پاسخ طرف های رسمی پیگیری شکایات از نتایج انتخابات مثبت و امیدوار کننده باشد. باید اشاره داشته باشم که در بسیاری از دیدارهای رسمی با نهادهای مرتبط با روند انتخابات و ثبت شکایات از نتایج، به ما اعلام گردید که اولین هیئت بوده ایم که مدارک و مستندات قطعی و بدون شک و شبهه از انجام دادن تقلب را ارائه داده ایم. مستندات ارائه شده از گزارش ها و مستندات منتشر شده از سوی کمیسیون عالی انتخابات عراق استخراج شده بود و همین مورد هم اعتبار آن ها را بیشتر نمود. در این مستندات وجود تقلب به وضوح مشاهده می گردد به ویژه در استان سلیمانیه.
کردپرس: بر اساس مستنداتی که ارائه داده اید، میزان تقلب در انتخابات و کاهش آرا شما چه میزان بوده است؟
ریبوار کریم: برای مثال در استان سلیمانیه اتحادیه میهنی 145 هزار رأی را فقط از طریق یکی از راه های تقلب، کسب نموده است و آن هم تکرار شش کد برای شش نامزد این حزب است. به صورت طبیعی هنگامی که آرای خود را از طریق تقلب افزایش داده است، از سبد آرای ما و دیگر احزاب کاهش یافته است. اما به وضوح مشخص بود که ائتلاف برای دموکراسی و عدالت در تقلب انجام شده از سوی اتحادیه میهنی از اهداف اصلی بوده است.
کردپرس: در صورت تائید نهایی نتایج کنونی انتخابات پارلمانی عراق، ائتلاف برای دموکراسی و عدالت برای مرحله آینده چه سیاست و برنامه ای را در پیش خواهد گرفت؟
ریبوار کریم: ائتلاف برای دموکراسی و عدالت از روز اول اعلام کرده است که در راستای تحقق اهداف حزبی در هر مسئله ای که باشد بر راهکارهای قانونی، سیاسی و مدنی تأکید دارد. این مهم نیز به دیگر به احزاب و ائتلاف های عراقی و کشورهای خارجی و جامعه جهانی اعلام شده است و در رسانه های حزبی نیز آن را اعلام کرده ایم. ائتلاف ما در اعتراض به تقلب صورت گرفته در انتخابات پارلمانی عراق در اقلیم کردستان به صورت رسمی شکایات را با ارائه مدارک و مستندات غیر قابل انکار در نهادهای مرتبط به ثبت رسانیده است. انتظار پاسخی مثبت و امیدوارکننده از این نهادها را داریم و احتمالاً هم نتایج امیدوار کننده خواهد بود. پس از آن نیز هر تصمیمی اتخاذ کنیم با هم فکری و همراهی با دیگر احزابی خواهد بود که با ما دارای اشتراکات هستند. هم اکنون نمی توان در خصوص تصمیم نهایی سخن گفت و باید منتظر نتایج و رویدادهای آینده باشیم.
کردپرس: پس از اعلام اولیه نتایج انتخابات، برت مک گورک فرستاده ویژه رئیس جمهور آمریکا به عراق و در این میان، اقلیم کردستان سفر کرد و یکی از احزابی که این مقام آمریکایی با آن دیدار داشت، ائتلاف برای دموکراسی و عدالت و رهبر آن، برهم صالح بود، آیا در این دیدار موضوعی خاص یا درخواستی از شما مطرح شد؟
ریبوار کریم: به صورت ویژه اگر بگوییم درخواستی از طرف آمریکایی ها مطرح شده باشد، خیر چنین چیزی در میان نیست. این مقام آمریکایی در پی اطلاع یافتن از نظرات و مواضع احزاب سیاسی در خصوص انتخابات و نتایج آن بود. ما در ائتلاف دموکراسی و عدالت نیز در این دیدار آن چه را که در رسانه ها اعلام کرده ایم در این دیدار تکرار کردیم و آن هم تأکید بر انجام دادن تقلب در انتخابات و عدم پذیرش نتایج اعلام شده است.
کردپرس: در دیدار با مک گورک و یا دیدارهای دیگر احتمال تصدی منصب ریاست جمهوری عراق از سوی برهم صالح مطرح شده است؟
ریبوار کریم: در مقطع کنونی آن چه که نزد ما مهم و در اولویت است بازپس گیری آرا دزدیده شده مردم کردستان در انتخابات است. ما به دنبال آشکار ساختن آرا واقعی مردم کردستان هستیم و پس از آن نیز حضور در بغداد با هدف تشکیل حاکمیتی که بیشترین خدمت را به مردم عراق و کردستان بکند. ما بر تحقق حقوق قانونی مردم عراق و در این میان کردستان تمرکز کرده ایم و این مهم را به عنوان وظیفه اصلی خود تعریف کرده ایم. هم اکنون ریاست جمهوری جناب برهم صالح از سوی ما جای طرح ندارد. تصدی منصب نزد ما زمانی اهمیت می یابد و بر آن تمرکز خواهیم کرد که در خدمت اهداف مذکور قرار گیرد و اگر این گونه نباشد هیچ ارزشی نخواهد داست. از نظر ما اولویت مقطع کنونی تأکید بر حقوق مردم عراق و کردستان است.
* مصاحبه و ترجمه: حسن صالحی
سرویس عراق و اقلیم کردستان
خبرگزاری کردپرس
نظر شما