به گزارش کردپرس، رویترز در گزارشی پیرامون وضعیت کنونی شهر کردنشین عفرین در شمال سوریه چهار ماه پس از تصرف آن توسط ارتش ترکیه و شبه نظامیان ارتش آزاد سوریه و بیرون رفتن نیروهای کرد سوریه موسوم به ypg نوشت: نزدیک به چهار ماه از تصرف شهر کردنشین عفرین در شمال سوریه از سوی نیروهای ارتش سوریه با همکاری شورشیان ارتش آزاد سوریه گذشته است. نفوذ و سیطره ترکیه بر تمام در و دیوار این شهر هویداست؛ از فروش بطری های آب معدنی گذشته تا حضور سنگین نیروهای امنیتی ترکیه در سطح خیابان های شهر.
ورود ارتش ترکیه به شمال سوریه جبهه جدیدی در جنگ داخلی سوریه که طرفین زیادی در آن دخیل هستند ایجاد کرد و نقش قدرت های خارجی را در این بحران هفت ساله در سوریه برجسته کرد. هنوز معلوم نیست ترکیه تا کی بر کنترل خود بر این شهر که قبلا نیروهای کرد بر آن کنترل داشتند ادامه می دهد.
احمد جعاد، معلم 27 ساله تاریخ که در 4 سال گذشته در عفرین زندگی کرده به عفرین گفته است: « وقتی ترکیه برای کمک به ما اینجا آمد ما اینجا ماندیم. وی که یکی از اعراب سوریه است می گوید که از شبه نظامیان عرب حمایت کرده و زندگی تحت حاکمیت نیروهای ترکیه نسبت به زمان کنترل نیروهای کرد بر عفرین بهتر شده است. وی این سخنان را در برابر خبرنگارانی بیان کرد که به همراه نیروهای ارتش ترکیه از این شهر بازدید می کردند.
ارتش ترکیه با کمک نیروهای ارتش آزاد متحد خود در سوریه در ماه مارس گذشته نیروهای کرد سوریه موسوم به ypg را از عفرین بیرون کردند. ترکیه نیروهای ypg را تروریست و وابسته به حزب غیرقانونی اعلام شده پ.ک.ک دانسته است که در طول سه دهه گذشته حملاتی را در منطقه عمدتا کردنشین جنوب ترکیه علیه ارتش ترکیه انجام داده است.
رجب طیب اردوغان، رییس جمهور ترکیه تهدید کرده است «کریدور ترور» را که منطقه تحت کنترل نیروهای ypg در نوار مرزی ترکیه- سوریه است از بین خواهد برد. این مسئله تنش ترکیه با آمریکا را که متحد عضو ناتوی ترکیه بوده و از نیروهای کرد سوریه یا ypg حمایت کرده افزایش داده است.
محمد خالد،31 ساله و عضو جدیدا انتخاب شده شورای محلی در عفرین درباره فعالیت های ترکیه در عفرین گفته است:« آنها بیمارستانها را باز کردند و بچه ها را برای فرستادن به مدرسه جمع کردند.» ظهیر حیدر، شهردار عفرین از طریق یک مترجم به خبرنگاران گفت که اعضای شورای محلی عفرین در 20 آوریل انتخاب شدند و اعضا از میان کردها، ترکمانها و ارعاب انتخاب شده اند.
مدارس، بیمارستانها
مقامات کرد سوریه که بخشی از شمال سوریه را اداره می کنند و عفرین قبلا تحت اداره آنها بوده ترکیه را یک اشغالگر توصیف می کنند.
الهام احمد، از مقامات ارشد کرد سوریه که اصالتا عفرینی است چندی پیش به رویترز گفت که:« عفرین اشغال شده است. مردمی که بر اثر اشغال عفرین آواره شدند اکنون در منطقه کوچکی و در کمپ ها و خانه های مخروبه زندگی می کنند.» وی همچنین ترکیه را به اسکان دادن مهاجمان و خانواده های آنها در عفرین متهم کرد. ترکیه همواره اتهامات مربوط به نقض حقوق بشر را رد کرده و این اتهامات را تبلیغات تروریست ها توصیف کرده است.
ترکیه دو سال قبل وارد عمق بیشتری از خاک سوریه در شمال آن شد و اقدام به اجرای عملیاتی نظامی موسوم به سپر فرات برای بیرون راندن نیروهای داعش و ممانعت از پیشروی نیروهای YPG کرد. این کشور از آن زمان حضور خود در این مناطق را حفظ کرده و اقدام به ایجاد مدارس و راه اندازی بیمارستانها در این مناطق کرده است.
کودکان در این مناطق به زبان ترکی درس می خوانند، تابلوهایی به زبان ترکی در این مناطق دیده می شود، پلیس توسط ترکیه آموزش می بیند و اداره پست هم توسط ترکیه ایجاد شده است. دمشق ترکیه را به دنبال کردن ایده های کولونیالیستی یا استعمارگری متهم کرده و برخی فعالان سوریه هم معتقدند آنچه که آنها شاهد آن هستند «ترکی سازی» سوریه است.
اردوغان گفته است ترکیه تمایلی برای اشغال مناطقی از سوریه ندارد و می خواهد ساکنان اصلی این مناطق به ماوای خود بازگردند. یکی از مقامات گفت که عفرین احتمالا مدلی شبیه به مناطق شرقی سوریه را پیروی خواهد کرد.
این مقام گفت ترکیه هفته آینده روند خروج از عفرین را آغاز خواهد کرد اما از آنجایی که آموزش پلیس پروژه ای طولانی مدت است و آموزش آنها زمان زیادی را می طلبد، خروج نیروهای ترکیه طی مدت زمانی طولانی به اتمام خواهد رسید.
یکی دیگر از مقامات (ترکیه) گفت حدود 2000 نفر به عنوان پلیس محلی آموزش های لازم را خواهند گذراند.
یکی از زنانی که در عفرین زندگی می کند می گوید« ما از وضعیت نگران هستیم. مشکل ما جوانان هستند. جوانان ما در امان نیستند.»
انتشار گزارش هایی درباره غارت در عفرین
مردان جوان مسلح که هنوز به 20 سال نرسیده و لباس خدمت و صندل پوشیده اند، در ایست و بازرسیها حضور دارند و خودروهای ون پلیس نوشته هایی به زبان های ترکی و عربی روی آنها وجود دارد و پرچم ترکیه روی شیشه آنها نصب شده است.
سازمان ملل اعلام کرده است که حدود 130000 تن از ساکنان عفرین هنوز در شهرهای اطراف آن در وضعیت وخیمی به سر می برند هرچند تعدادی از آنها در ماه می به عفرین بازگشته اند.
گروه حقوق بشری دیده بان حقوق بشر ماه گذشته گفت که شورشیان متحد ترکیه پس از تصرف عفرین اقدام به غارت، غصب و تخریب اموال متعلق به کردهای غیرنظامی این شهر کرده اند.
مقامات ترکیه در ماه مارس گفتند موارد اتهامی درمورد تصاحب و غارت اموال را دنبال خواهند کرد و این اطمینان را ایجاد خواهند کرد که عفرین برای بازگشت ساکنان آن امن خواهد بود.
ترکیه می گوید پس از پایان عملیات تصرف عفرین، حدود 140000 نفر از ساکنان آن به شهر بازگشته اند. به گفته یکی از مقامات ترکیه جمعیت عفرین در حال حاضر حدود 300000 نفر است.
در حالی بسیاری از مغازه ها که روی کرکره های آنها علائم گرافیکی نوشته شده همچنان بسته شده اند، خیابانی آن طرف تر مملو از جمعیت است.
یکی دیگر از مقامات گفت که ترکیه می خواهد صنعت زیتون عفرین که در جریان درگیریها آسیب دیده است به فعالیت ادامه دهد.
مقامات ترکیه در یک مجتمع امن خارج از خیابان اصلی با روزنامه نگاران دیدار کردند. روی بنر نصب شده روی دیوار نوشته شده بود: «دفتر فرماندار هاتای جمهوری ترکیه، مرکز هماهنگی کمک های انسانی عفرین.» روی ساختمان مذکور پرچم ارتش آزاد نصب شده بود و بالاتر از آن پرچم ترکیه در اهتزاز بود.
یکی از مقامات درباره این ساختمان گفت: « این یک نقطه خاص تحت کنترل مقامات ترکیه است.»
منبع: رویترز
ترجمه: خبرگزاری کردپرس- سرویس جهان
کد خبرنگار: 40101
نظر شما