کتاب «خفته در خون» در کر مانشاه رونمایی شد

سرویس کرمانشاه -مجموعه داستان «خفته در خون» که حاصل تلاش ۱۱ نویسنده کرمانشاهی درباره ابعاد مختلف زندگی «یارمحمدخان کرمانشاهی» است، منتشر و رونمایی شد.

به گزارش کردپرس و به نقل از ایرنا، مجموعه داستان «خفته در خون» که پرفروش‌ترین کتاب نشر «خودنویس» هم بوده، ۱۱ داستان از یازده نویسنده کرمانشاهی درباره ابعاد مختلف زندگی یارمحمدخان کرمانشاهی را روایت می‌کند.

«آرش محمودی»، «محسن یاوری»، «امیر سنجابی»، «بهرام غلامی»، «معین شرفایی»، «نسرین میرزایی»، «نازنین رحمان‌آبادی»، «پریسا جلیلیان»، «مُنا کرمی»، «صبا شیخی» و «افشین محمدی» یازده نویسنده کرمانشاهی هستند که هر کدام در یک داستان سعی کردند بخش‌هایی از زندگی یارمحمدخان را روایت کنند.

یارمحمدخان تاریخ گم‌شده کرمانشاه است

«آرش محمودی» در آیین رونمایی از این کتاب که روز یکشنبه به همت موسسه «صدای سلامت» و کانال اینستاگرام «کرماشان اینفو» به صورت مجازی برگزار شد، یارمحمدخان را تاریخ گم‌شده کرمانشاه دانست و گفت : این مجموعه داستان طغیانی بر علیه سانسور تاریخی است و سعی کردیم بخش‌هایی از تاریخ را برای جلوگیری از سانسور تاریخی به یاد بیاوریم.

وی با اشاره به اینکه بازسازی تاریخ در احیا فرهنگ مردم بی‌نهایت تاثیرگذار است، اظهار داشت: بسیاری از مردم یارمحمدخان را نمی‌شناسند و حتی نمی‌دانند مزار او در کجا قرار دارد و کارکرد ادبیات این است که باید صدای خفتگانی باشد که برای تحقق آرمان‌های جامعه از جان خود گذشتند.

نویسنده مجموعه داستان «نیوکاسل» در پایان گفت: این کتاب را بدون چشم‌داشت مالی نوشتیم و مسوولان و سازمان‌های فرهنگی باید از این کتاب حمایت کنند.

یارمحمدخان پازل بزرگی از دوران مشروطه است

«افشین محمدی» دیگر نویسنده این مجموعه که محقق تاریخ در کرمانشاه است در این مراسم گفت: اگر دوران مشروطیت را یک پازل در نظر بگیریم، یارمحمدخان بخش بزرگی از این پازل است که کمتر اسمی از او برده شده است.

وی با اشاره به اینکه یارمحمدخان جز اولین ۱۲ نفری بود که بعد از بلند شدن صدای مشروطیت به یاری مردم تبریز رفت، اظهار داشت: در اسناد تاریخی روسیه، انگلیس و وزارت امور خارجه مستندات موجود است و نمی‌توانیم پا روی حق بگذاریم و من هم در این مجموعه سعی کردم زوایای تاریکی از یارمحمدخان را بیان کنم.

در کرمانشاه به ادبیات داستانی بها داده نمی‌شود

«محسن یاوری» یکی دیگر از نویسندگان این مجموعه ضمن تشکر از برگزارکنندگان این جلسه گفت: باوجود اینکه اقبال عمومی نسبت به داستان کمتر است اما با همدلی و یکرنگی که بین نویسندگان این مجموعه وجود داشت، این کتاب خوب دیده شد و بسیاری از مخاطبان تا به امروز راضی بودند.

وی ادامه داد: از ابتدای کار این دغدغه را داشتم که مبادا بلرزم و در گرداب تاریخ بیفتم اما سعی کردم بعد از اشراف کامل به تاریخ، روایت خودم را بنویسم و در این مجموعه هم سعی کردم در نقطه‌ای مقابل یارمحمدخان بازسازی داستانی تاریخی را انجام دهم.

مترجم رمان «بسیار بلند و فوق‌العاده نزدیک» در پایان توجه به ادبیات داستانی در کرمانشاه را ضروری دانست و اظهار داشت: امروز متاسفانه در کرمانشاه به ادبیات داستانی بها داده نمیَ‌شود و این در حالی است که به سایر بخش‌ها مانند شعر یا رمان اهمیت بیشتری داده می‌شود و انتظار داریم مسوولان توجه بیشتری به ادبیات داستانی داشته باشند.

مبنای نوشتن این کتاب روایت ادبیات است نه روایت تاریخ

«بهرام غلامی» هم با اشاره به اینکه روایت پنجم این مجموعه را از شخصیت مقابل یارمحمدخان یعنی حاکم وقت کرمانشاه نوشته است، گفت: در روایت تاریخی واقعیات بیان می‌شود اما ما در روایت ادبیات به حقیقت می‌پردازیم و بر این مبنا شروع کردیم به نوشتن انسان‌های حقیقی نه واقعی.

وی شخصیت فرمانفرما را خاکستری توصیف کرد و افزود: این شخص در همه صحنه‌های آن دوران حضور داشته و از این جهت نزدیک شدن به چنین شخصیتی کار نوشتن را سخت می‌کرد و در عین حال مردم هم باید بدانند چه اتفاقات تاریخی در کرمانشاه روی داده است.

ادبیات صداهای خاموش تاریخ را زنده می‌کند

«امیر سنجابی» هم که در این مجموعه ماجرای یارمحمدخان را از دیدگاه یک عکاس روایت می‌کند، گفت: جامعه ما امروز بیش از هر زمانی به بیان رویدادهای فرهنگی نیاز دارد و این مجموعه هم تلنگری به مخاطب است تاریخ خود را بیشتر بشناسد.

وی با اشاره به نقش یارمحمدخان در مشروطه و تثبیت حاکمیت، افزود: همیشه بخش‌هایی از تاریخ در هاله‌ای از ابهام بوده و هنر ادبیات این است که می‌تواند صداهای خاموش تاریخ را زنده و ابهامات را برطرف کند.

در این مجموعه شخصیتی را که در حال نابودی بود زنده کردیم

«معین شرفایی» هم در این مراسم گفت: در این مجموعه داستان سعی کردیم خیلی به سمت تاریخ نرویم و رنگ و بوی داستان و ادبیات در آن برجسته است به همین دلیل بیشتر شخصیت‌های این مجموعه خیالی هستند.

وی با اشاره به اینکه این مجموعه از فرمانفرما آغاز و با یارمحمدخان پایان می‌یابد، افزود: در این مجموعه سعی شده هر چه به سمت جلو پیش می‌رویم موضوع دراماتیک‌تر شود و باید بدانیم که تاکنون در ادبیات داستانی چنین اثری با تیم نویسندگان خلق نشده و بسیار ارزشمند است.

شرفایی در پایان گفت: در این مجموعه شخصیتی که در حال نابودی بود را بعد از ۱۰۰ سال احیا کردیم هرچند این مراسم باید ۱۳ مهر سال ۹۸ برگزار می‌شد اما به دلیل بحران کاغذ کتاب چاپ نشد اما امروز خوشحالیم که مردم می‌توانند جستجو کنند و یارمحمدخان را بشناسند و بدانند که مزار او در کجا قرار دارد.

به گزارش ایرنا؛ سردار یارمحمدخان بالاوند معروف به یارمحمدخان کرمانشاهی فرزند میرزا محمدخان از خان‌های طوایف لک در سال ۱۲۵۸ هجری شمسی در کرمانشاه متولد شد.

وی از فعالان مشروطه بود که در سال‌های ۱۲۸۷ تا ۱۲۸۹ خورشیدی در یک رشته نبردهای سخت و از جمله در محاصره تبریز به یاری ستارخان و باقرخان شتافت و بعداً توسط عبدالحسین میرزا فرمانفرما حاکم کرمانشاه و عامل حکومت قاجار در ۱۳ مهر ۱۲۹۱ و در بازار مسقف کلوچه پز خانه کرمانشاه به قتل رسید.

کد خبر 6994

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha