جلال محمودزاده در گفتگو با خبرنگار کردپرس بیان کرد: سیب تولیدی استان آذربایجان غربی یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن است که از این میزان هم اکنون ١٨٠ هزار تن هنوز در سردخانهها باقی هستند و تا یک ماه آینده این میزان سیب نیز به کشورهای هدف صادر میشود.
او افزود: حدود پنج ماه پیش وزارت صنعت معدن تجارت ممنوعیتی بر صادرات سیب مقرر کرد که این موضوع در روند صادرات سیب تاثیر گذاشت و باعث اخلال در نحوه صادرات شد این ممنوعیت در مقطعی ۱۵ روزه برقرار شد و همزمان با آن در کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی اقداماتی جهت لغو ممنوعیت انجام شد و دوباره روند صادرات برقرار شد.
نایب رییس کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: راهکار دیگر این کمیسیون صادرات سیب در قبل واردات میوه های گرمسیری همچون موز و انبه بود که بر اساس این طرح واردکنندگان موز ما به ازای میزان وارداتی باید سیب صادر میکردند. همچنین اقدام دوم نیز اعطای مشوق های صادراتی به صادرکنندگان سیب بود.
محمودزاده ادامه داد: مبلغ مشوق صادراتی که از سال ۹۶ تاکنون از سوی دولت پرداخت نشده بود، حدود ۶۵ میلیارد تومان بود که کمیسیون کشاورزی موفق شد در سال گذشته بالغ بر ۴۰ میلیارد تومان از این میزان را به صادرکنندگان پرداخت کند تا این اقدام سبب رونق صادرات سیب شود.
او اظهار داشت: با توجه به اقدامات انجام شده اکنون از مجموع سیب تولیدی استان که بخش اعظم آن صادر شده و بخشی هم به مصرف داخلی رسیده است، تنها ۱۸۰ هزار تن در سردخانه ها باقی مانده است و کمیسیون کشاورزی توانست با اقدامات خود از حجم سیب انباشته شده در سردخانه ها بکاهد.
نایب رییس کمسیون کشاورزی مجلس گفت: سیب ایران به کشورهای پاکستان و سایر کشورهای عربی اعزام میشود و روند صادرات در حال حاضر ادامه دارد و تا یک ماه آینده صادرکنندگان وقت دارند که میزان سیب باقیمانده را صادر کنند چرا که تا پایان اردیبهشت سیب کیفیت خود را حفظ می کند و قابلیت صادرات را دارد.
او با اشاره به طرح جدید کمیسیون کشاورزی مجلس در قبال محصولات تولیدی بخش کشاورزی بیان کرد: این طرح تا دو ماه دیگر در صحن علنی مجلس مصوب میشود و در راستای شعار سال تهیه و تدوین شده و هدف آن پشتیبانی و رفع موانع تولید بخش کشاورزی است.
محمودزاده تاکید کرد: اگر این طرح تامین تصویب شود باعث می شود که وظیفه بازرگانی و صادرات و واردات محصولات کشاورزی به وزارت جهاد کشاورزی محول شود، وظیفه ایی که اکنون در اختیار وزارت صمت قرار دارد. همچنین نظارت و پشتیبانی لازم از صادرات محصولات کشاورزی و کنترل واردات در این طرح راستای حمایت از تولید تدوین شده است.
نماینده مجلس یازدهم با بیان اینکه با اجرای این قوانین مشکلات پیش روی صادرات محصولات کشاورزی برطرف میشود، اضافه کرد: صادرات مقطعی محصولات کشاورزی، یکی از مشکلاتی است که سبب از دست رفتن بازار خارجی محصولات تولیدی شده و این موضوع قابل قبول نیست. همچنین باعث شده که برخی کشورهای در این رقابت از ایران سبقت بگیرند. به عنوان مثال ترکیه ۲۳ درصد بازار محصولات کشاورزی روسیه را در اختیار دارد در حالی که این میزان برای ایران ۶ درصد است ،همچنین ترکیه ۲۰ درصد بازار محصولات کشاورزی ارمنستان و ایران تنها ۵ درصد از این میزان را در اختیار دارد.
محمودزاده افزود: درواقع ایران بازار جهانی را به نسبت کشور ترکیه از دست داده و در این پروسه عقب افتاده است. در حالیکه کشور ترکیه تا ۱۵ سال قبل نسبت ایران در دستیابی به بازار هدف محصولات کشاورزی در سطح پایینتری قرار داشت اما با برنامهریزی مناسب و قوانین مدون توانست بازار محصولات کشاورزی را در بسیاری از محصولات از ایران بگیرد.
او با اشاره به دوگانگی تصمیمات وزارت جهاد کشاورزی و صمت تصریح کرد: قوانین مدون در بخش واردات و صادرات محصولات کشاورزی در کشور وجود ندارند. همچنین محدودیتهای مقطعی صادرات ضربه بزرگی به این بخش از درآمد محصولات کشاورزی ایران وارد کرده است.
نایب رئیس کمیسیون کشاورزی همچنین با اشاره به ضعف آشکار و ایران در بخش حمل و نقل محصولات کشاورزی بیان کرد: ایران بیشتر از امکانات حمل و نقل کشور ارمنستان برای حمل و نقل محصولات کشاورزی خود استفاده میکند که در این موضوع علاوه بر اینکه سودی نصیب صادر کننده نمی شود، هزینه ی اضافی را نیز به ایران تحمیل می کند و کشور در بخش حمل و نقل محصولات کشاورزی با مشکلات مدیدی روبه رو شده است. این موضوع علاوه بر اینکه به محصولات بخش کشاورزی ضربه میزند به کاهش میزان صادرات نیز منجر شده است.
او تاکید کرد: باید ناوگان حمل و نقل وسیع و پیشرفته ایجاد شود تا صادر کنندگان بتواند محصولات کشاورزی ایران را به صورت ریلی و زمینی به سایر کشورها ارسال کنند که متاسفانه این موضوع تاکنون مورد توجه قرار نگرفته است اما در قانون جدیدی که اکنون در کمیسیون کشاورزی مجلس تدوین شده، این موضوع نیز لحاظ شده است.
محمودزاده تاکید کرد: در صورت تامین امکانات حمل و نقل وابستگی ایران به کشور ارمنستان هم از این لحاظ لغو می شود و محصولات کشاورزی بدون ایجاد مشکلات در مرزها و کند بودن پروسه انتقال، ارسال می شوند.
نایب رییس کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: زمانی که صادرات سیب سبب افزایش قیمت این محصول در داخل کشور شود باید تعرفه عوارض محصولات کشاورزی برقرار شود که در این صورت زیانی متوجه صادرکنندگان و مصرف کنندگان نخواهد شد و با این راهکار میتوان از افزایش قیمت محصولات صادراتی در داخل کشور نیز جلوگیری کرد و علاوه بر آن محدودیتی هم برای صادرات ایجاد نمی شود.
نظر شما