به گزارش کُرد پرس، حوزه راه را می توان اساسي ترين و بنيادي ترين زیرساخت هر منطقه عنوان کرد که هر گونه اشكال يا عيبي كه در این حوزه وجود داشته باشد می تواند منجر به بروز حادثه شود که متاسفانه در بیشتر محورهای مواصلاتی استان کردستان به دلیل مشکلات عدیده ای که در زیرساخت ها وجود دارد همواره این حوادث اتفاق افتاده و جاده های کردستان به جولان گاه مرگ تبدیل شده است.
هر چند که امروزه بخش اعظمی از تصادفات متاثر از اشتباهات و خطاهای شخصی در هنگام رانندگی و نقص فنی خودرو است، اما باید توجه داشت که استانداردسازی و بهینه سازی محورها و جاده ها نیز نقش عمده ای در کاهش تصادفات دارد که مسئولان با اقدامات به هنگام نسبت به تعریض محورهای ارتباطی، امکان کاهش چشمگیر تصادفات را می توانند فراهم کنند.
وضع نابسامان جاده های کردستان
تصادف های پیاپی در جاده های کردستان و کشته شدن سالانه بیش از 350 نفر و مصدوم شدن بیش از 6 هزار نفر از هموطنان در این مسیرها، خاطره های بدی را در اذهان از جاده های این استان به جای گذاشته و سبب انتقاد شدید شهروندان کردستانی، محافل خبری و سیاسی منطقه از وضع نابسامان راه های استان شده است.
این روزها در هر نقطه از کردستان از وقوع تصادف خبر داده می شود و با وجود کشته و مجروح شدن بسیاری، مسئول جان باختن و خسارات سنگین بر جای مانده هنوز هم مشخص نیست و معمولا سعي مي شود خطاي انساني به عنوان عامل اصلي مطرح شده و متاسفانه ساير عوامل نيز در اين ميان فراموش مي شوند.
برخی مشکل را فرهنگی و ناشی از رعایت نکردن قوانین راهنمایی و رانندگی و بی احتیاطی رانندگان و تعدادی دیگر مشکل را از نبود ایمنی در جاده ها، کمبود علایم هشدار دهنده و مشکلات زیرساختی می دانند و هر اندازه هم ماموران پلیس در این جاده ها حضور داشته باشند باز هم مشکل تصادف وجود دارد.
دوربین های کنترل سرعت پلیس راه و خودروهای شیک و قبض های جریمه سنگین ماموران پلیس هم هنوز نتوانسته مشکل را حل کند و این در حالی است که تردد تانکرهای عراقی حامل نفت نیز معضلی افزون در جاده های استان كردستان شده است که وقوع حوادث رانندگی را افزایش داده است.
تصادفات ضربات روحی جبران ناپذیری به خانواده ها وارد می کند
روز چهارشنبه 25 فروردین ماه سال جاری بر اثر برخورد یک دستگاه کامیون ایسوزو با سواری پژو 405 در محور سنندج به دیواندره 1 نفر کشته و 6 نفر دیگر مصدوم شدند.
روز شنبه 28 فروردین ماه سال جاری نیز دو حادثه رانندگی در دو محور اصلی شهرستان سقز موجب کشته شدن 2 نفر و زخمی شدن 3 نفر دیگر شد که در حادثه اول به علت واژگونی یک دستگاه سواری سمند جوانی 17 ساله در دم فوت کرد و 3 سرنشین دیگر خودرو زخمی شدند و در در حادثه دوم نیز به علت برخورد یک دستگاه نیسان باری با پیرزنی 75 ساله، به علت شدت جراحات این خانم مسن هم فوت کرد.
روز چهارشنبه اول اردیبهشت ماه جاری نیز متاسفانه در محور مریوان - سنندج یک دستگاه خودروی پژو 206 با یک دستگاه تریلی کشنده برخورد کرده که منجر به فوت و سوختن 3 سرنشین خودروی سواری شد.
این 3 مورد تنها بخش کوچکی از تصادفات جاده ای است که طی 32 روز گذشته از سال 1400 در محورهای مواصلاتی مختلف استان اتفاق افتاده که متاسفانه جان هم وطنان و هم استانی های بسیاری را گرفته و بسیاری را روانه بیمارستان کرده است.
وقوع حوادث رانندگی علاوه بر خسارات جانی و مالی که به دنبال دارد، خسارات اجتماعی نیز به تبعیت آن ایجاد می شود و به بازماندگان خانواده قربانیان تصادفات ضربات روحی جبران ناپذیری وارد می شود.
هزینه هر تصادف منجر به فوت پنج میلیارد تومان است
چندی پیش رئیس پژوهشکده حمل و نقل کشور از یافته های مطالعات این پژوهشکده بر روی هزینه متوسط یک تصادف فوتی یاد کرد و گفت: محاسبات نشان می دهد که هزینه هر تصادف منجر به فوت 5 میلیارد تومان است و این رقم نزدیک به یک هزار برابر تصادف جرحی و 2 هزار و 500 برابر تصادف خسارتی برآورد شده است.
بیژن غفاری اظهار کرد: طبق مطالعات پژوهشکده حمل و نقل هزینه متوسط تصادفات جرحی نیز 90 میلیون تومان و هزینه تصادفات خسارتی 20 میلیون تومان برآورد شده است.
وی افزود: تبعات سوانح رانندگی چند وجهی است، حوادث جاده ای در حوزه بهداشت و سلامت جامعه را تهدید می کند و در حوزه اجتماعی بنیاد خانواده، در حوزه فرهنگی بنیان فرهنگی، در حوزه سیاسی جایگاه بین المللی و اعتبار کشور و در حوزه اقتصادی منابع کمیاب انسانی و سرمایه های ملی را تهدید می کند.
نگاهی اجمالی به آمار مرگ و میرها و تلفات ناشی از تصادفات جاده ای در استان کردستان نیز می تواند وضعیت نابسامان محورهای مواصلاتی این استان را بیش از پیش نشان دهد و علیرغم آنکه هر سال اعلام می شود این آمار کاهش یافته است اما از دست دادن و مجروح شدن بیش از 6 هزار نفر سالیانه آمار تکان دهنده ای است.
فوت 357 نفر در کردستان بر اثر حوادث رانندگی طی سال 99
مدیرکل پزشکی قانونی کردستان در گفت و گو با کُرد پرس، گفت: در سال 99 بر اثر حوادث رانندگی 357 نفر در راه های برون شهری، درون شهری و روستایی کرستان جان خود را از دست دادند.
بهتاش خانی آباد ااظه کرد: طی سال 99 بر اثر حوادث رانندگی 357 نفر جان خود را از دست دادند که نسبت به 343 نفر فوت شدگان مدت مشابه سال قبل از آن افزایش 4 درصدی را داشته است.
وی افزود: براساس گزارش های واصله از سوی مراکز پزشکی قانونی سطح استان کردستان، از کل فوت شدگان سال 99 که بر اثر حوادث رانندگی جان خود را از دست دادند 302 نفر مرد و 55 نفر زن بودند.
جاده های غیراستاندارد بلای جان مردم
نماینده مردم شهرستان های سنندج، دیواندره و کامیاران در مجلس شورای اسلامی نیز در واکنش به حوادث اتفاق افتاده در طول سال با انتقاد از وضع نامناسب و غیر ایمن راه های کردستان در گفتگو با خبرنگار کُرد پرس، بیان کرد: جاده های غیراستاندارد بلای جان مردم استان شده است.
مهدی فرشادان با انتقاد از بی توجهی مسئولان به ایمن سازی جاده های کردستان، ادامه داد: احداث بزرگراه ها و جاده های چهار خطه همچنان در حد یک آرزو برای ساکنان کردستان باقی مانده است و با وجود تمامي پيگيري هاي صورت گرفته در اين بخش تاكنون اقدامی برای اين موضوع صورت نگرفته و اغلب طرح های راهسازی که در استان در چند سال گذشته آغاز شده هنوز هم به بهره برداری نرسیده اند.
وی یادآور شد: عملیات تعریض و ایمن سازی بخشی از جاده های کردستان مانند محور سنندج - همدان، سنندج - مریوان و بزرگراه میاندوآب - کرمانشاه که بخش عظیمی از آن در استان کردستان قرار گرفته سال ها است که آغاز شده اما به دلیل کمبود اعتبارات و نبود مدیریت قوی به کندی پیش می رود.
نماینده مردم شهرستان های سنندج، دیواندره و کامیاران در مجلس شورای اسلامی گفت: کردستان راه ارتباطی استان های شمال غربی به استان های جنوب غربی کشور است و علاوه بر آن راه اصلی ترانزیت کالا، محل عبور کاروان های راهیان نور و مسیر پرتردد مسافران نوروزی است و این موارد همه بیانگر پراهمیت بودن جاده ها و راه های این استان است، اما تا کنون مورد بی توجهی مسئولان بوده است.
جاده های کردستان متناسب با حجم ترافیک آن نیستند
رئیس پلیس راه های استان کردستان نیز در رابطه با وضعیت جاده های اين استان و در پاسخ به سوال خبرنگار کُرد پرس، اظهار کرد: شاید راه های مواصلاتی سطح استان از نظر استاندارد مشکلی نداشته باشند اما این جاده ها متناسب با حجم ترافیک و میزان تردد خودروها در آن نیستند.
سرهنگ عیسی گوهری افزود: جاده های کردستان تنها از لحاظ مشخصات با استانداردهای کشوری برابری دارند، در حال که نیاز است راه های اصلی با توجه به حجم ترافیکی آنها به بزرگراه و یا آزاد راه تبدیل شوند.
وی ادامه داد: حتی راه های فرعی استان نیز متناسب با میزان تردد خودروها در این محورها نیستند و حداقل باید به استاندارد جاده های اصلی برسند تا بتوان از بسیاری از حوادث و اتفاقات ناگواری که در محورهای مواصلاتی استان به وقوع می پیوندد جلوگیری کرد.
رئیس پلیس راه های کردستان یادآور شد: امیدواریم دولتمردان و مدیران استان و مسئولان حوزه راه در کردستان این واقعیت را قبول کنند که جاده های این استان متناسب با وضعیت موجود و حجم رفت و آمدهای خودروهای سواری و سنگین و ترانزیتی در این منطقه نیست و برای رفع مشکلات آنها چاره ای بیاندیشند تا دیگر شاهد از بین رفتن هموطنانمان در حوادث رانندگی نباشیم.
تداوم مرگ و میر در جاده های کردستان
با وجود گزارش های پی در پی و اخبار منتشر شده از وضعیت جاده های استان کردستان، توجه مسئولان آنچنان که مورد انتظار است برای اصلاح امور این جاده ها صرف نمی شود و در این راه مسئولان امر باید نسبت به شرایط خاص و ویژه راه های مواصلاتی کردستان توجه و اهتمام جدی ورزیده و با برنامه ریزی و جذب اعتبارات و با ایمن سازی این مسیرها از بروز خطرات ناگوار دیگری جلوگیری کنند.
كاهش شمار تصادفات رانندگي در جاده هاي استان كردستان هر چند طي چند سال اخير و در سايه اقدامات و تلاش هاي پليس ادامه داشته ولي توجه به آمار مرگ و مير اعلام شده و همچنين ضرر و زيان مالي مي طلبد كه مسئولان امر در اين راستا با جديت هر چه تمام تر موضوع را دنبال كرده و پيگيري كنند.
تعطيل شدن پروژه هاي عمراني در حوزه راهسازي به ويژه طي يكي دو سال اخير در كنار عدم پيگيري هاي لازم مسئولان استان براي جذب اعتبارات بيشتر در بخش راه دو معضلي است كه با وجود وعده هاي ريز و درشت مسئولان كشوري و استاني همچنان حوزه راهسازي كردستان را با چالش هاي جدي مواجه كرده است.
حال با اتفاقات این چنین که ممکن است هر روز شاهد آن باشیم باید ببینیم عکس العمل مسئولانی که در حوزه راه سازی و ایمن سازی جاده ها در کردستان نقش دارند چگونه است و آیا به دنبال تسریع در حل و فصل مشکلات عدیده ای که در محورهای مواصلاتی این استان وجود دارد می روند و یا همچنان می نشینند و نظاره گر گرفتن قربانی توسط جاده ها و داغدار شدن خانواده های دیگر می شوند؟
گزارش: سروش حبیبی راد
نظر شما