ضرورت توجه به افزایش خشونت  و نزاع ها در سطح جامعه

سرویس کردستان- افزایش سر سام آور میزان خشونت های کلامی و نزاع های خیابانی و خانگی در کشور و به تبع در استان کردستان به مثابه یک زنگ هشدار جدی باید به صورت جدی مورد توجه دست اندرکاران و برنامه ریزان اجتماعی کشور قرار بگیرد.

به گزارش کرد پرس، روز جمعه است و شما به همراه اعضای خانواده خود برای گردش به خارج از شهر می روید، در راه دو خودرو را می بینید که وسط جاده ایستاده اند و راننده هایشان با چوب و کمربند به جان هم افتاده اند و زن های دو خانواده نیز با التماس و فریاد سعی در جدا کردن آنها از هم دارند. پس از چند دقیقه عده ایی آنها را از هم جدا می کنند اما دیدن صحنه های خشونت دو طرف و کتک خوردن آنها بر سر مسئله ایی کوچک موجب می شود تا تمام اعضای خانواده نیز کلافه و عصبی شوند و روز تعطیل و حتی روز بعدی کاری شما خراب شود. این مثال موردی صحنه ای آشناست و متاسفانه همگی ما در طول روز دچار خشونت های آنی می شویم که گاهی می تواند بسیار گران تمام شود و موجب از دست دادن کار، خانواده و حتی نابود کردن یک زندگی شود.

آمار چه می گوید؟

به موجب همین خشونت های آنی، آمار نزاع های خیابانی و خشونت های کلامی تا حد زیادی در کشورمان بالاست و استان کردستان تقریبا در رتبه های نخست آمار تشکیل پرونده در پزشک قانونی با موضوع نزاع منجر به جرح قرار دارد.

با توجه به آمار ارائه شده توسط پزشک قانونی کشور طی 3 ماهه نخست سال 97 استان تهران رتبه نخست و استان کردستان نیز در جایگاه چهاردهم (707 مورد زن و 2 هزار و 42 مرد) در بحث نزاع های خیابانی منجر به جرح قرار دارد، بی شک این آمار باید مسئولین استانی را تکان دهد زیرا بسیاری از این نزاع های خیابانی منجر به جرح و رسیدگی نمی شود و قطعا آمار خشونت ها بیش از این خواهد بود.

چرا بررسی خشونت اهمیت دارد؟

خشم یک پدیده کاملا طبیعی است و بروز و وقوع آن نشان از سلامتی افراد دارد، بی شک همگی ما با پدیده خشم آشنا بوده و آن را تجربه کرده ایم و در اکثر مواقع خشم ناشی از عمل ناپسندی است که توسط افرادی دیگر روی داده و موجب شده تا فرد واکنش آنی از خود نشان دهد و این در حالی است که افراد بسیار کمی نیز می توانند در لحظه خود را کنترل کنند و تقویت کنترل خشم فراتر از یک رفتار طبیعی، چیزی است که روانشناسان و جامعه شناسان بسیاری را درگیر این معضل کرده زیرا معتقدند که خشونت، مادر اکثر آسیب های اجتماعی است.

نزاع های خیابانی و درگیری های لفظی و مشکلات روحی و روانی پس از آن می تواند دلایل بسیاری داشته باشد از جمله سرخوردگی اجتماعی، بیکاری، شرایط مالی نامناسب، بی عدالتی در محیط کار، نبود امنیت در جامعه، احساس ضعف، داشتن الگوهای نامناسب از جمله پدر و مادر یا گروه همسالان و بسیاری دیگر از این موارد موجب شده تا افراد همواره بهانه ایی برای یک نزاع داشته باشند یا دستکم به یک باره این خشونت فوران کند و فردی را که همواره به آرام بودن و متانت می شناختند را به یک قاتل و یا فرد سابقه دار مبدل کند.

علم روانشناسی چه می گوید؟

سیده فرحناز آزموده در گفت و گو با کرد پرس در پاسخ به این سوال که روش های منطقی ابراز خشم و کنترل آن چیست، می گوید: نظریات مختلفی در رابطه با شکل گیری خشونت و نحوه کنترل آن وجود دارد اما در کل می توان به روش هایی از جمله، منطقی و جسور بودن در گفت و گو، خویشتن داری در هنگام خشم، دور شدن از فرد و قدم زدن، انجام بازی های تقویت کننده اعصاب و خوانش کتاب می تواند افراد را تا حد زیادی از خشونت لحظه ایی دور نگه دارد.

به گفته این کارشناس ارشد روانشناسی، متاسفانه هیچ روش قطعی و کلی برای دور نگه داشتن افراد از خشم وجود ندارد و همیشه رویداد و یا فردی در اطرافمان موجب خشمگین شدن ما می شود اما قطعا با فراگیری برخی روشهای کنترل خشم از کودکی و یا حتی در زمان بزرگسالی میتوان از ناراحت کردن اطرافیان و حتی صدمه زدن به آنها جلوگیری کنیم.

وی با اشاره به راه اندازی مراکز پیشگیری و کنترل خشم در شهرهای بزرگ، می افزاید: متاسفانه به دلیل اینکه مهاجرت به شهرهای بزرگ بیشتر از سایر شهرهای کشور است در نتیجه طیف وسیعی از خلقیات، عواطف و رفتارهای نا همسو با یکدیگر ترکیب شده و جامعه را به خشونت وا دار می کند و تاسیس چنین مراکزی تا حدود زیادی افراد را به آموزش مهارت های کنترل خشم فرا می خواند.

آزموده با بیان اینکه هیچگاه جبر و جزا راهکار قطعی برای حل مشکلات ناشی از خشونت نخواهد بود، می گوید: اگر در استان کردستان نیز چنین مراکزی به صورت رایگان احداث و راه اندازی شود می تواند تا حد زیادی این مهارتها را ترویج داده و آرامش نسبی در جامعه ایجاد کند زیرا مجازات این افراد بدون آموزش نتیجه رضایت بخشی در پی نخواهد داشت.

این کارشناس آسیب های اجتماعی با بیان اینکه باید به مادران و پدران آموزش داد تا در هنگام عصبانی شدن کودکشان راه های مناسبی را در پیش گیرند و قطعا این راهکارها در آینده نیز راهگشای آنان خواهد بود، معتقد است: در سالهای اخیر بازی های ساده ایی برای کنترل و تقویت خشم کودک طراحی شده، است. در هنگام خشم کودک به او بادکنکی داده م یشود تا آن را با استفاده از نفس خود باد کند و پس از آن بادکنک به وسیله جسم نوک تیز ترکانده می شود تا صدای آن موجب ترس کودک شده و از کار خود پشیمان شود و در مراحل بعدی این روش بادکنک دیگری به او داده می شود و اینبار از کودک خواسته می شود تا باد، بادکنک را آرام آرام تخلیه کند و اینگونه صبر او در زمان خشمگین شدن افزایش می یابد.

این مشاور در ادامه با اذعان این مطلب که بروز خشونت در بین خانواده های ایرانی در برخی موارد حیثیتی بوده و آن را شاخصه ایی برای مردان می دانند، می گوید: درگیری فیزیکی، حمل چاقو و استفاده از آن در نزاع ها و کتکاری بر سر مسائل جزئی به نوعی در بین برخی مناطق کشور نهادینه شده و برخی از جوانان فکر می کنند با درگیری و چاقو کشی منزلت اجتماعی کسب می کنند و این به نوبه خود معضل جدی تر است.

آزموده می گوید: رسانه در این میان نقش پررنگی دارد و آگاه شدن خانواده ها در رابطه با رفتارهای احتمالی خشونت زای فرزندانشان و یا آموزش دادن به نوجوانان در مورد اینکه خشم آنی ممکن است اثرات بدی داشته باشد و یا روایت کردن اتفاقات واقعی در تلوزیون و اثرات سوء آن قطعا بسیار مفید خواهد بود.

کد خبر 84657

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha