سایه‌ سنگین نتایج بازشماری آرای انتخابات مجلس عراق بر اقلیم کردستان

سرویس عراق و اقلیم کردستان – عدم پذیرش نتایج بازشماری آرای انتخابات پارلمانی عراق از سوی احزاب مخالف در اقلیم کردستان و نشانه‌ هایی از مشارکت حداقلی در انتخابات پیش روی پارلمانی در اقلیم کردستان، ثبات سیاسی در اقلیم، طی چند سال آینده‌ را با سؤالات و اما و اگر های جدی روبرو ساخته‌ است.

به گزارش کردپرس، شامگاه روز پنج شنبه 18 مرداد نتایج بازشماری دستی آرای انتخابات دوره چهارم مجلس عراق به صورت رسمی از سوی کمیسیون عالی و مستقل انتخابات این کشور اعلام شد.

این بازشماری دستی در پی اعتراضات احزابی در اقلیم کردستان و عراق به نتایج شمارش الکترونیکی انتخابات صورت گرفت، زیرا احزاب معترض تأکید می کردند که در روند رأی گیری و شمارش آرا تقلب روی داده و نتایج اعلام شده با میزان واقعی آرا تفاوت دارد.

پس از این اعتراضات مجلس عراق در لایحه اصلاح سوم قانون انتخابات کشور رأی به بازشماری دستی آرای این انتخابات و ابطال بخشی از آرای آوارگان عراق و رأی دهندگان خارج از کشور داد.

اما روند بازشماری آرا نیز مطابق با این مصوبه و خواست احزاب معترض به نتایج انتخابات پیش نرفت، زیرا دست اندرکاران بازشماری دستی آرا، با اعلام اینکه بازشماری کل این آرا مستلزم بودجه ای هنگفت و زمان بسیار طولانی است و پروسه تشکیل دولت جدید عراق، را مختل می کند، فقط آرای صندوق هایی را که شکایت علیه آن ها صورت گرفته بود بازشماری کردند و این امر از سوی احزاب معترض تخطی از مصوبه مجلس عراق قلمداد شد و احزاب جنبش تغییر، هم‌پیمانی برای دمکراسی و عدالت، جماعت اسلامی و اتحاد اسلامی کردستان این بازشماری را تحریم کردند.

طبق نتایج اعلام شده از بازشماری آرای انتخابات مجلس عراق،نتیجه بازشماری دستی نیز تغییر چندانی را در نتایج اولیه به ویژه در کرکوک و اقلیم کردستان نشان نداده و این مسئله نیز اعتراض شدید احزاب معترض به نتایج اولیه را به دنبال داشت. بسیاری از این احزاب تأکید می کنند که این نتایج، بخش دیگری از تقلبی است که آنان، مدعی روی دادن آن در انتخابات هستند.

احزاب معترض اقلیم که در جبهه اپوزیسیون قرار دارند؛ از جمله نسل نو و جماعت اسلامی تأکید کردند که اعلام نتایج باز‌شماری دستی آرا نتیجه یک توافق سیاسی بوده و برای پرده‌پوشی از رسوایی تقلب های روی داده در انتخابات صورت گرفته و نتایج اعلام شده صحت ندارد و این احزاب از ابتدا هم نسبت به صحت و درستی فرآیند بازشماری دستی آرای انتخابات مجلس عراق دچار شک و گمان بوده اند؛ زیرا صندوق های رأی در اختیار احزاب حاکم بوده و توانسته اند طبق اهداف خود آرای موجود در صندوق ها را دست‌کاری کنند و از سوی دیگر نیز شمار آرای بازشماری شده نیز بسیار محدود بوده و در هر صورت تغییری در نتایج انتخابات ایجاد نمی کرد.

همچنین احزاب معترض اقلیم بر این باور هستند که عدم تغییر در نتایج انتخابات، مشروعیت مجلس و دولت بعدی عراق را زیر سؤال می برد و یکی از اعضای مجمع ملی جنبش تغییر تأکید کرد که به دلیل تقلب های صورت گرفته در انتخابات مجلس عراق و عدم زدودن آثار این تقلب، مجلس آینده عراق و دولت برآمده از آن، فاقد مشروعیت خواهد بود.

در همین حال چهار حزب معترض اقلیم برای اتخاذ موضع در این مرحله سیاسی عراق و اقلیم اقدام به برگزاری نشستی در سطح رهبران این احزاب در شهر سلیمانیه کرده و پس از این نشست اعلام کردند که نتایج بازشماری دستی انتخابات مجلس عراق را، اقدامی برای پرده‌پوشی تقلب روی داده در این انتخابات می دانند و این نتایج را رد می کنند.

با رد نتایج از سوی این احزاب، در حالی که انتظار می رفت بازشماری دستی آرا بتواند تا حدودی تنش های حاصل از این انتخابات را کاهش دهد، اعلام نتایج موجب تشدید تنش ها و اختلافات شده و توافق میان احزاب را بیش از پیش دشوار می سازد، اما در عین حال دست احزاب معترض نیز برای اعتراض به این نتایج با تائید نتایج از سوی دادگاه فدرال عراق بسته خواهد بود.

از سوی دیگر، روند تشکیل مجلس جدید عراق و به تبع آن دولت جدید این کشور نیز با وجود پایان مدت فعالیت دوره پیشین مجلس به دلیل بازشماری دستی آرا به تعویق افتاده و با تشدید اختلافات حزبی و انتخاباتی تشکیل هم‌پیمانی های فراگیر برای تشکیل دولت جدید را دشوارتر و پیچیده تر شده است.

این در حالی است که دو حزب اتحادیه میهنی و دمکرات کردستان هیئت مشترکی را برای گفتگو با احزاب عراقی تشکیل داده و با تأکید بر ضرورت اتحاد داخلی میان کردها برای حضوری قدرتمند در بغداد و امتیاز گیری از خلال گفتگوهای تشکیل دولت عراق و بازگشت به جایگاه پیشین در این کشور، خواهان ملحق شدن دیگر احزاب به این هیئت مشترک و در نهایت تشکیل هم‌پیمانی کردستانی در مجلس عراق هستند.

اما دیگر احزاب اقلیم با متهم ساختن این دو حزب به تقلب گسترده در انتخابات تأکید کرده اند که به هیچ عنوان حاضر به گفتگو با این دو حزب و تشکیل هم پیمانی با آنان نیستند.

به نظر می رسد که عراق پر آشوب که از ماه گذشته نیز صحنه اعتراضات شدید خیابانی علیه کمبود آب و برق و بحران اقتصادی است، به این زودی ها نخواهد توانست بر مشکلات خود فائق آمده و موفق به تشکیل دولت جدید به نحوی که رضایت همه طیف های این کشور را فراهم کند، شود و از سوی دیگر، اقلیم کردستان نیز که متأثر از شرایط و تحولات سیاسی عراق است، در چهار سال آینده با تشدید اختلافات سیاسی و تداوم بحران روبرو خواهد بود.

به ویژه اینکه انتخابات پارلمان کردستان نزدیک است و می تواند تنش های میان احزاب را بیش از پیش افزایش داده و حل مشکلات را دشوارتر سازد.

انتخابات پارلمان کردستان قرار است 30 سپتامبر آتی برگزار شود و نگرانی هایی در اقلیم در مورد عدم موفقیت آن و تبعات منفی برگزاری انتخابات در شرایط کنونی به وجود آمده، زیرا به گفته هندرین محمد رئیس کمسیون عالی انتخابات و رفراندوم اقلیم کردستان، تاکنون میزان اقبال مردمی برای شرکت در انتخابات پارلمانی 30 درصد بوده است و به نظر می رسد روندی که در انتخابات مجلس عراق طی شده، تأثیر منفی بسیاری بر این انتخابات خواهد داشت و علاوه بر تشدید اختلافات میان احزاب اقلیم، موجب دلسردی مردم از شرکت در انتخابات شده است.

گزارش: شیوا فکوریان

کد خبر 84682

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha