به گزارش کردپرس، بیش از سه ماه از برگزاری انتخابات پارلمانی عراق می گذرد با این حال تاکنون نتایج نهایی آن به تایید دادگاه عالی فدرال این کشور نرسیده و در نتیجه همچنان زمان برگزاری نخستین جلسه پارلمان جدید و به دنبال آن، اعلام رسمی بزرگ ترین فراکسیون پارلمانی، انتخاب نخست وزیر و دیگر اعضای کابینه دولت آینده نامشخص است.
این در حالی است که تلاش های جریان های سیاسی پیروز انتخابات پارلمانی 12 مه گذشته عراق برای هم پیمانی با یکدیگر و تشکیل بزرگ ترین فراکسیون در پارلمان آینده که از حق معرفی نخست وزیر مامور تشکیل دولت جدید برخوردار خواهد بود، در همان ماه آغاز شده و نزدیک به سه ماه است که ادامه دارد بدون آن که تاکنون به تشکیل یک هم پیمانی بزرگ و مستحکم منجر شود.
با این حال آن چه تا حد زیادی عیان است رقابت میان دو محور متشکل از جریان های اصلی شیعه برای تشکیل بزرگ ترین فراکسیون در پارلمان آینده عراق می باشد که یکی از آنها مقتدی صدر، رهبر جریان صدر، حیدر عبادی، نخست وزیر کنونی و رهبر ائتلاف نصر، ایاد علاوی، رهبر ائتلاف وطنیه و عمار حکیم، رهبر جریان حکمه را در بر می گیرد و دیگری نیز شامل هادی عامری، رهبر ائتلاف فتح و نوری مالکی، نخست وزیر سابق و رهبر ائتلاف دولت قانون می شود.
در همین راستا، حکیم روز شنبه در دیدار با برت مک گورک، نماینده ویژه رئیس جمهوری آمریکا در ائتلاف بین المللی ضد داعش ضمن تاکید بر نیاز شدید عراق به تشکیل یک دولت قدرتمند و خدمتگذار که توانایی تحقق خواسته های ملت را داشته باشد، پایان بحث و جدل های کنونی و تشکیل دولت به دور از کشمکش سیاسی و در راستای منافع عمومی را خواستار شد.
رهبر جریان حکمه در این باره همچنین تاکید کرد که پروژه اکثریت ملی برای تشکیل دولت جدید عراق در آستانه تحقق است به ویژه آن که چیزی به تایید نتایج نهایی انتخابات پارلمانی اخیر از سوی دادگاه فدرال باقی نمانده است.
روزنامه العربی الجدید نیز در این باره از حاکم الزاملی، نماینده پیشین جریان صدر در پارلمان عراق نقل کرد که جریان های سیاسی در رابطه با تشکیل بزرگ ترین فراکسیون پارلمان آینده دچار شکاف های واضحی هستند جایی که هم اکنون دو محور اصلی وجود دارد که یکی از آنها از ائتلاف های سائرون، نصر و وطنیه و جریان حکمه و دیگری نیز از ائتلاف های فتح و دولت قانون تشکیل شده و هر یک از دو طرف در یک رقابت انکارناپذیر در تلاش هستند تا در نهایت دولت جدید را تشکیل دهند.
الزاملی ضمن تاکید بر این که هیچ کسی نمی تواند ائتلاف تحت رهبری صدر را از نقشه سیاسی و فرآیند تشکیل دولت آینده عراق کنار بگذارد، هشدار داد که باید برای رهایی از وضعیت کنونی و جلوگیری از دخالت های خارجی در زمینه تشکیل دولت، یک راه حل واقعی و ریشه ای وجود داشته باشد و گر نه کشور از هم می پاشد.
به گفته این عضو بلندپایه جریان صدر، محور متشکل از سائرون، نصر، وطنیه و حکمه دارای شانس بیشتری برای تشکیل بزرگ ترین فراکسیون در پارلمان آینده عراق بوده و از توانایی حل و فصل مشکلات کنونی این کشور برخوردار است.
ایمن الشمری، نامزد پیروز ائتلاف سائرون در انتخابات پارلمانی اخیر عراق نیز به نوبه خود در گفت و گو با الغدپرس این مسئله را تایید کرده و خاطر نشان ساخت که استحکام و قدرت هم پیمانی میان سائرون، وطنیه و حکمه باعث شده ائتلاف نصر نیز به آنها بپیوندند.
الشمری ضمن اعلام این که چهار جریان مذکور شیعیان عراق به همراه دو حزب اصلی اقلیم کردستان یعنی حزب دمکرات و اتحادیه میهنی و برخی جریان های سنی، بزرگ ترین فراکسیون پارلمانی را تشکیل می دهند و نخست وزیر مامور تشکیل دولت جدید را نیز معرفی خواهند کرد، تاکید کرد که تلاش ائتلاف دولت قانون برای تشکیل بزرگ ترین فراکسیون و دولت آینده ناکام مانده است.
در همین حال، حیدر الفوادی، از رهبران ائتلاف نصر نیز در گفت و گو با این خبرگزاری از تلاش اعضای ائتلاف برای دستیابی به توافق داخلی جهت هم پیمانی با ائتلاف سنی موسوم به محور ملی و دو حزب اصلی اقلیم کردستان با هدف تشکیل بزرگ ترین فراکسیون پارلمانی خبر داده و اعلام کرد که در صورت ناکامی در این زمینه، وضعیت به سمت تشکیل دو محور اصلی در حرکت خواهد بود که محور نخست نمایندگان وفادار به عبادی به همراه هم پیمانی صدر، علاوی و حکیم و محور دیگر نیز ائتلاف های فتح و دولت قانون، بیشتر اعضای ائتلاف نصر، حزب دمکرات، اتحادیه میهنی و برخی جریان های دیگر را در بر خواهد گرفت.
ندا شاکر جودت، نامزد پیروز ائتلاف نصر در انتخابات پارلمانی اخیر عراق نیز در گفت و گو با خبرگزاری المعلومه، ضمن اذعان به وجود اختلاف میان اعضای آن، تاکید کرد که هیچ خبری از شکاف و جدایی نیست و ائتلاف تحت رهبری عبادی همچنان یکپارچه و مستحکم است.
در همین زمینه، عبدالله الزیدی، از رهبران جریان حکمه نیز با اشاره به هم پیمانی قبلی میان این جریان و ائتلاف های سائرون، نصر و وطنیه، خاطر نشان ساخت که به دنبال اعلام نتایج نهایی انتخابات پارلمانی اخیر عراق نیز این هم پیمانی تبدیل به یک هسته مستحکم برای تشکیل بزرگ ترین فراکسیون پارلمانی شده است.
الزیدی همچنین از وجود تفاهم میان هم پیمانی مذکور و جریان های سیاسی کُرد خبر داده و اعلام کرد که از میان جبهه احزاب حاکم اقلیم کردستان متشکل از حزب دمکرات و اتحادیه میهنی با 45 نماینده پارلمان آینده عراق و جبهه احزاب اپوزیسیون اقلیم متشکل از پنج حزب دیگر با 15 نماینده، جبهه نخست را برای هم پیمانی برمی گزینند.
به گفته این سیاستمدار عراقی، سائرون، نصر و حکمه با نمایندگان سنی عضو ائتلاف های نیروهای ملی و وطنیه با مجموع 50 کرسی پارلمان آینده برای تشکیل بزرگ ترین فراکسیون توافق کردند در حالی که ائتلاف سنی محور ملی با ائتلاف فتح به توافق رسیده است.
رعد الدهلکی، از رهبران ائتلاف وطنیه نیز تشکیل هم پیمانی به همراه سائرون، نصر و حکمه با هدف تشکیل دولت آینده عراق را تایید کرده و خاطر نشان ساخت که پس از تایید نتایج نهایی انتخابات پارلمانی اخیر از دادگاه عالی فدرال، این هم پیمانی به صورت رسمی اعلام خواهد شد.
این در حالی است که طرف مقابل احتمال تشکیل بزرگ ترین فراکسیون در پارلمان آینده عراق از سوی نمایندگان وفادار به صدر، عبادی، علاوی و حکیم را رد کرده و تاکید دارد که چنین فراکسیونی با محوریت ائتلاف های تحت رهبری عامری و مالکی تشکیل خواهد شد.
در همین راستا نیز، حنین قدو، از اعضای بلندپایه ائتلاف فتح در گفت و گو با المعلومه از تلاش عامری برای قانع کردن صدر طی روزهای آینده به کنار گذاشتن اختلاف با مالکی و پیوستن به یک هم پیمانی یکپارچه شامل تمامی جریان های شیعه با هدف تشکیل دولت جدید عراق خبر داده و تاکید کرد که اختلاف میان دو طرف در حال حاضر کاهش یافته و این احتمال وجود دارد که بزرگ ترین فراکسیون پارلمانی در نهایت طی روز های آینده و با مشارکت سائرون، فتح، نصر، دولت قانون و حکمه تشکیل شود.
قدو در گفت و گو با السومریه نیوز نیز ضمن تاکید بر این که گفت و گوهای جدی میان جریان سیاسی در مرحله نهایی قرار دارد و تشکیل بزرگ ترین فراکسیون پارلمان آینده عراق به زودی اعلام می شود، پیش بینی کرد که نتایج نهایی انتخابات پارلمانی پیش از تعطیلات عید سعید قربان به تایید دادگاه فدرال برسد و فراکسیون مذکور نیز پس از تعطیلات عید تشکیل گردد.
به گفته قدو، محور اصلی هم پیمانی تشکیل دهنده بزرگ ترین فراکسیون پارلمانی عراق ائتلاف فتح خواهد بود چرا که عامری توانسته شمار زیادی از جریان های پیروز انتخابات اخیر را گرد هم آورد و دیدگاه های آنها را برای تشکیل چنین فراکسیونی به یکدیگر نزدیک کند.
عامر الفایز، از رهبران ائتلاف فتح نیز در گفت و گو با بغداد الیوم تاکید کرد که پس از تایید نتایج نهایی انتخابات پارلمانی اخیر عراق از سوی دادگاه عالی فدرال، این ائتلاف همگان را با تشکیل بزرگ ترین فراکسیون پارلمانی غافلگیر خواهد کرد چرا که به گفته وی، گزارش های حاکی از پشتیبانی مالی کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس از برخی جریان های سیاسی برای عدم هم پیمانی با ائتلاف های تحت رهبری عامری و مالکی، مانع از تشکیل چنین فراکسیونی از سوی آنها نخواهد شد.
در همین حال، هشام الرکابی، مدیر دفتر مالکی نیز در گفت و گو با این پایگاه خبری ضمن اعلام این که برنامه دولت قانون مورد پسند بیشتر جریان های پیروز انتخابات پارلمانی اخیر عراق قرار گرفته، خاطر نشان ساخت که هم پیمانی شامل این ائتلاف از تشکیل بزرگ ترین فراکسیون پارلمانی بسیار نزدیک است جایی که تنها منتظر تایید نهایی نتایج انتخابات هستند تا تشکیل چنین فراکسیونی را به صورت رسمی اعلام کنند.
سعد المطلبی، از رهبران ائتلاف دولت قانون نیز در گفت و گو با المعلومه از برگزاری چند نشست متمرکز در روز دوشنبه هفته جاری برای توافق نهایی بر سر تشکیل بزرگ ترین فراکسیون پارلمانی خبر داده و تاکید کرد که نشانه های دال بر تشکیل بزرگ ترین هم پیمانی از سوی دولت قانون، فتح، محور ملی، بخش زیادی از ائتلاف نصر و برخی نمایندگان مستقل وجود دارد با این حال ائتلاف سائرون نیز در حال مذاکره با جریان های نزدیک به خود برای تشکیل چنین فراکسیونی می باشد.
المطلبی در گفت و گو با بغداد الیوم نیز گزارش های حاکی از تلاش های داخلی و خارجی برای آشتی میان مالکی و صدر را نادرست خوانده و تاکید کرد که دو طرف دارای هیچ گونه خصومت شخصی نیستند بلکه رویکرد آنها با یکدیگر متفاوت است.
از سوی دیگر، حافظ البشاره، تحلیگر سیاسی عراقی نیز در گفت و گو با المعلومه مدعی شد که ائتلاف های فتح و دولت قانون به همراه دو حزب اصلی اقلیم کردستان و شماری از احزاب کوچک اهل تسنن با مجموع 200 کرسی پارلمان آینده، برای تشکیل بزرگ ترین فراکسیون پارلمانی به توافق رسیده اند.
البشاره با بیان این که تمامی جریان های سیاسی عراق هم اکنون در تلاش هستند تا بزرگ ترین فراکسیون پارلمانی را تشکیل دهند و هیچ کدام از آنها نیز تمایلی به فعالیت به عنوان اپوزیسیون ندارد، تاکید کرد که پیوستن صدر به هم پیمانی تحت رهبری ائتلاف های فتح و دولت قانون به دلیل 40 شرطی که وضع کرده، دشوار است و در نتیجه به احتمال زیاد ائتلاف های سائرون، نصر، وطنیه و حکمه در پارلمان آینده فراکسیون اپوزیسیون را تشکیل خواهند داد.
با این حال، روزنامه الحیات لندن از برخی منابع آگاه نقل کرده که رهبران ائتلاف های فتح و دولت قانون در تلاش هستند تا رهبر جریان صدر را برای پیوستن به بزرگ ترین فراکسیون در پارلمان آینده عراق قانع کنند که به باور آنها می تواند دو سوم کرسی های پارلمان را در بر بگیرد.
به گفته این منابع که نام آنها فاش نشده، عامری و مالکی نگران این هستند که صدر تهدید خود مبنی بر فعالیت به عنوان اپوزیسیون پارلمانی و مردمی را عملی کند چرا که این مسئله باعث می شود یک دولت ناتوان، دچار شکاف و تحت فشار افکار عمومی تشکیل شود در حالی که پیوستن وی به دولت جایگاه آن را مستحکم خواهد کرد.
با توجه به آن چه ذکر شد، اگر اتفاق خاصی نیفتد و شاهد توافق ناگهانی و به دور از انتظار جریان های اصلی شیعیان عراق برای تشکیل بزرگ ترین فراکسیون پارلمانی و دولت وحدت ملی نباشیم، به نظر می رسد در پارلمان آینده این کشور برای نخستین بار شاهد دو فراکسیون بزرگ خواهیم بود که یکی از آنها وابسته به صدر، عبادی، علاوی و حکیم به عنوان افراد دارای روابط نه چندان مستحکم با ایران و دیگری نیز تحت رهبری عامری و مالکی خواهد بود که از سیاستمداران نزدیک به ایران به شمار می آید.
در چنین شرایطی و در صورت وجود دو فراکسیون قدرتمند در پارلمان آینده عراق که یکی از آنها به عنوان ائتلاف حاکم و دیگری به عنوان ائتلاف اپوزیسیون فعالیت کند، نخست وزیر و دولت برآمده از بزرگ ترین فراکسیون با وجود برخورداری از پشتیبانی بیشتر نمایندگان پارلمان، باز برای اداره کشور کار دشواری پیش رو خواهد داشت چرا که بر خلاف گذشته، یک اپوزیسیون واقعی را در حال نظارت بر فعالیت های خود می بینند که به سادگی از اقدامات و سیاست های اشتباه چشم پوشی نخواهد کرد.
نظر شما