قلعه و غار سه کسان  دره شهر یادگاری از دوران ژوراسیک و تمدن ساسانیان

سرویس ایلام- شهرستان دره شهر یکی از مهمترین مناطق تاریخی و باستانی غرب کشور و استان ایلام است که که آثار تاریخی زیادی را که یادگار دورانهای کهن و باشکوه ایران باستان است را در دل خود جای داده است.

به گزارش خبرگزاری کردپرس ، از جمله مهمترین آثار باستانی و تاریخی در دره شهر قلعه های باستانی هستند که تعداد زیادی از این قلعه ها از جمله قلعه شیخ ماخو،قلعه، میرغلام،قلعه پوراشرف و ند قلعه دیگر برای مردم استان ایلام و گردشگران تا حدودی شناخته شده هستند.

یکی دیگر از این قلعه ها و مکانهای تاریخی در دره شهر غار و قلعه سه کسان یا (سکه سون) بوده که قرار گرفتن آن بر روی ارتفاعاتی در نزدیک کبیرکوه و دور از مناطق مسکونی دره شهر باعث شده این اثر باستانی ارزشمند ندان برای گردشگران و مردم استان ایلام شناخته شده نباشد.

سه کسان کمی پایین تر از ارتفاعات کبیرکوه و حدفاصل این رشته کوه افسانه ای و رودخانه سیمره قرار گرفته که مکان فعلی آن چشم اندازهای وسیعی را در چهار اطراف آن خلق کرده و همین موضوع شاید مهم ترین دلیل قرار گرفتن این غار و قلعه در این نقطه باشد.

سه کسان شاهکاری شگفت انگیز و یادگاری از عهد ژوراسیک

یکی از پژوهشگران اهل شهرستان دره شهر در این باره به کردپرس می گوید: وجود سنگهای شگفت انگیز و زیبا از جمله مختصات سه کسان بوده و زمین شناسان قدمت سنگ های این کوه را به دوران دوم زمین شنا سی ، یعنی دوره ژوراسیک مربوط به حدود۱۹۰ تا ۱۳۶ میلیون سا ل قبل دانسته اند.

عبداله خدایاری با بیان اینکه این غار پناهگاه انسان های اولیه بوده است افزود: بام سکه سان دارای چشم اندازهای بسیار زیبایی است و از آن نقطه می توان تمام جلگه سیمره ودامنه های کبیرکوه، مله کوه، بر افتاب و شهرستانهای بدره، پلدختر و دره شهر را مشاهده کرد .

وی افزود: جالب ترین قسمت قلعه شبکه آب رسانی وحوضچه های سنگی آن است که از دل این کوه سنگی تراشیده و ساخته شده اند. علاوه بر این وجود تونلها و زندانهای مخوف در طبقه های زیرین نشان از دوران شکوهمند این قلعه باستانی دارد.

راههای دسترسی به سمت قلعه سه کسان

خدایاری با عنوان اینکه نزدیک ترین راه ورودی به سمت سکه سان از سمت روستای قلعه تسمه و دره شاپری در نزدیک روستای وحدت آباد دره شهر است گفت: راه دیگر دسترسی به این مکان تاریخی از طریق جاده سیکان و دره ی فر هاد آباد بوده که به سرا سون معروف است و بیشتر کاروان شتران در زمانهای قدیم از این مسیر تردد کرده اند.

وی به ویژگی های جغرافیایی و زمین شناسی این قلعه باستانی و نحوه شکل گیری آن اشاره می کند و می گویدک استالا کتیت ها یا چکنده های این غار نتیجه تر کیب آب حا صل از بارش قطرات باران با گاز دی اکسید کربن موجود در هوا و تشکیل اسید کربنیک ضعیف ونفوذ آن درزمین های آهکی و انجام واکنش شیمیایی،ترکیبی نا پایدار به نام بی کربنات کلسیم بوده که باعث خلق زیبایی های شگفت انگیز این غار شده اند.

استالاگتیت ها و ویژگی های شگفت انگیز غاز سکه سان

خدایاری ادامه داد: در درون لایه های آهکی ضخیم ، فضا های خالی و ریزی ایجاد کرده و این فضاهای خالی میلیون ها سال گسترش پیدا کرده وبه مرور به هم پیوسته اند، به عبارتی میلیونها سال قلم صانع جهان خلقت، به حکا کی و نقش آفرینی این شا هکار شگفت انگیز مشغو ل بوده است تا غارسکه سون در انتهایش استا لا کمیت هایی (چکنده) تشکیل شود.

وی ادامه داد : بام سکه سان دارای برج های دیده بانی بر روی قله کوه بوده که شم اندازهای زیبایی را برای همه اطراف آن خلق کرده است.

مصا لح بکار برده شده در ساخت این قلعه شامل سنگهای نا صاف وملات ومختصری از ساروج بوده که از طریق آن چندین برجک دید بانی در قسمت شرقی این قلعه ساخته شده که البته طی قرنهای گذشته بر اثر عوامل طبیعی به کلی ویران شده اند.

سه کسان از بزرگترین قلعه های دوران ساسانیان

سه کسان از بزرگترین و گسترده‌ترین قلعه‌های باستانی دوره ساسانیان در استان ایلام و شهرستان دره شهر بوده که از لحاظ دیگر این قلعه در یک منطقه استراتژیک ساخته شده که دسترسی به آن بسیار مشکل است.

وجود معماری شگفت انگیز و غیر قابل نفوذ از دیگر ویژگی های سه کسان بوده که دیوار‌های آن به شکلی غیر قابل دسترس بر روی صخره‌ها ساخته شده اند.همچنین این قلعه دارای آب انبارهایی بوده که به صورت حوضچه ای و کنده‌کاری در روی صخره ها ایجاد شده اند.

در خصوص دلایل اصلی ساخت این قلعه دیدگاههای گوناگونی وجود دارد که از جمله آنها این است که می گویند قلعه سه کسان با کاربردهای نظامی ساخته شده است به شکلی که وجود چشم انداز به همه اطراف و داشتن دید 360 درجه ای به اطراف از دلایل این موضوع است.

گزارش: حشمت اله کرمی نژاد

کد خبر 86125

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha