تحرکات برت مک گورک در سلیمانیه برای انتخاب رئیس جمهور جدید عراق

سرویس عراق و اقلیم کردستان- نماینده ویژه رئیس جمهور آمریکا با سفر به سلیمانیه و دیدار با رهبران ارشد اتحادیه میهنی کردستان اعلام کرد که آمریکا به پروسه انتخاب رئیس جمهور جدید عراق کمک می کند.

به گزارش کردپرس، پس از سقوط رژیم بعث صدام و تشکیل عراق نوین، مناصب اصلی و کلیدی این کشور، بر اساس توافقاتی میان سه طیف اعراب شیعه و سنی و کردها تقسیم شده و بنا به توافقات صورت گرفته منصب نخست وزیری به شیعیان، ریاست مجلس به سنی ها و ریاست جمهوری عراق به کردهای این کشور داده شد.

در میان احزاب کرد نیز بر اساس توافق استراتژیک میان اتحادیه میهنی و حزب دمکرات کردستان، منصب ریاست جمهوری عراق به اتحادیه میهنی و ریاست اقلیم نیز به حزب دمکرات رسید و در سه دوره پیش نیز منصب ریاست جمهوری عراق در اختیار اتحادیه میهنی کردستان بوده است( دو دوره جلال طالبانی دبیر کل فقید حزب و یک دوره فؤاد معصوم).

اما در دوره کنونی و پس از برگزاری انتخابات دوره چهارم مجلس عراق مناقشات فراوانی میان کردها بر سر تصدی این منصب در گرفته، این کشمکش ها در میان جناح ها و شخصیت های داخلی اتحادیه میهنی کردستان از یک سو و نیز میان این حزب و حزب دمکرات آغاز شده است.

حزب دمکرات که در انتخابات اخیر 25 کرسی مجلس عراق را کسب کرده، با توجه به اینکه بالاترین میزان کرسی ها را در میان احزاب عراق و اقلیم کسب کرده، این منصب را سهم خود دانسته و اعلام کرده به زودی کاندیدی برای تصدی این منصب معرفی خواهد کرد و در عین حال از گفتگو و توافق میان احزاب اقلیم برای انتخاب شخصیتی به عنوان نامزد تصدی منصب ریاست جمهوری عراق استقبال می کند.

فاضل میرانی دبیر دفتر سیاسی حزب دمکرات در این خصوص، در گفتگو با رادیو صدای آمریکا، در خصوص منصب ریاست جمهوری عراق گفت که اگر حزب دمکرات در خصوص تعیین نامزدی برای منصب ریاست جمهوری با اتحادیه میهنی به توافق نرسد، نامزد مختص خود را برای این منصب معرفی خواهد کرد و تأکید کرد که چنین امری و معرفی دو نامزد مختلف از سوی کردها برای این منصب در بغداد، موجب تضعیف جایگاه کردها خواهد بود.

همچنین گفت که پیش‌تر این مسئله و موضع خود را به حزب اتحادیه میهنی کردستان اطلاع داده اند.

اتحادیه میهنی نیز به دلیل اختلافات داخلی نتوانسته نامزدی هیچ شخصیتی از این حزب را برای تصدی منصب ریاست جمهوری عراق نهایی کند و تاکنون منابع غیر رسمی نام چندین تن از اعضای ارشد حزب را از جمله محمد صابر، فؤاد معصوم(رئیس جمهوری کنونی عراق) و ملا بختیار (مسئول مور اجرایی دفتر سیاسی حزب) را به عنوان نامزدهای احتمالی اتحادیه میهنی برای ریاست جمهوری عراق اعلام کرده اند.

نشست دفتر سیاسی اتحادیه میهنی نیز برای نهایی کردن این ،مسئله بی نتیجه بوده و حاکم قادر محمد جان عضو دفتر سیاسی اعلام کرد که تصمیم گیری نهایی در مورد انتخاب کاندید اتحادیه میهنی به نشست شورای رهبری حزب محول شده است

از سوی دیگر نام برهم صالح معاون دوم پیشین جلال طالبانی دبیر کل فقید حزب نیز که سال 2017 از اتحادیه میهنی جدا شده و حزب هم‌پیمانی برای عدالت و دمکراسی را تأسیس کرد، به عنوان کاندید احتمالی ریاست جمهوری عراق مطرح شده است، اما رهبران کنونی اتحادیه میهنی از جمله هیرو ابراهیم احمد همسر جلال طالبانی و سعدی احمد پیره سخنگوی رسمی حزب و ملا بختیار مسئول امور اجرایی دفتر سیاسی تأکید می کنند که منصب ریاست جمهوری عراق حق این حزب است و فقط اعضای حزب می توانند در این منصب کاندید شوند و برهم صالح نیز فقط در صورت بازگشت به اتحادیه میهنی کردستان می تواند به عنوان یکی از نامزدهای این حزب برای ریاست جمهوری معرفی شود.

در این بین اخبار منتشر شده در سایت های اقلیم کردستان از جمله سایت رسمی اتحادیه میهنی کردستان و سایت خبری اس. ان.ان، حاکی از سفر برت مک گورک نماینده ویژه رئیس جمهور آمریکا به سلیمانیه و دخالت وی در مسئله انتخاب کاندید منصب ریاست جمهوری عراق است.

طبق این اخبار وی در سلیمانیه با رهبران ارشد اتحادیه میهنی از جمله هیرو ابراهیم احمد و بافل طالبانی فرزند وی و نیز ملا بختیار در خصوص منصب ریاست جمهوری عراق دیدار و گفتگو کرده است.

وی که پیش از این دیدارها، در اربیل نیز با نیچروان بارزانی نخست وزیر اقلیم کردستان(معاون رهبر حزب دمکرات) در مورد تشکیل دولت جدید عراق و مشارکت کردها و نقش آنان در تشکیل دولت و نهایی شدن مناصب حاکمیتی این کشور گفتگو کرده بود، پس از دیدار با رهبران اتحادیه میهنی کردستان در کنفرانسی خبری اعلام کرد که آمریکا در خصوص مسئله انتخاب رئیس جمهور جدید عراق به احزاب این کشور کمک می کند و در چند روز آینده تصمیمات مهمی در عراق اتخاذ می‌شود و این تصمیمات از سوی رهبری سیاسی عراق و رهبران اقلیم کردستان خواهد بود.

وی افزود که در دیدار با ملا بختیار این مسئله را مورد بحث و رایزنی قرار داده و در مورد راه حل تشکیل دولت جدید عراق گفتگو کرده اند و بدون شک طی روزهای آینده دولت جدید عراق تشکیل می شود.

ملا بختیار نیز در این کنفرانس خبری بار دیگر تأکید کرد که اگر برهم صالح بار دیگر به اتحادیه میهنی کردستان بازگردد می تواند به عنوان یکی از نامزدهای این حزب معرفی شود.

وی گفت که شورای رهبری حزب طی دو روز آینده نشستی را برگزار کرده و کاندید نهایی حزب را برای منصب ریاست جمهوری انتخاب و معرفی می کند.

برت مک گورک همچنین در دیدار با هیرو ابراهیم احمد که از رهبران با نفوذ حزب اتحادیه میهنی به شمار می رود مسئله تشکیل دولت جدید عراق، نقش کردها در این روند و مسئله انتخاب رئیس جمهور جدید و گفتگوهای احزاب اقلیم و عراق در این باره را مورد بحث قرار داد.

طبق اطلاعیه ای که اتحادیه میهنی در مورد این دیدار منتشر کرده، مک گورک تأکید کرده که آمریکا از عراق خارج نمی شود و همچنین از کردها در راستای تحقق حقوق قانونی خود در عراق و نیز انتخاب رئیس مجلس جدید این کشور حمایت می کند.

وی تأکید کرده که آمریکا خواهان این است که اتحادیه میهنی یک کاندید واحد را برای تصدی منصب ریاست جمهوری معرفی کند و این کاندید باید دارای تجربه خوبی از همکاری با طرف های عراقی و بغداد بوده و روابط خوبی با دیگر کشورها نیز داشته باشد.

مک گورک حمایت آمریکا را از تلاش ها برای حفظ اتحاد و انسجام داخلی در حزب اتحادیه میهنی کردستان اعلام کرده و گفت که آمریکا خواهان اتحادیه میهنی قدرتمند و همچنین ثبات و امنیت در سلیمانیه است.

هیرو ابراهیم و بافل طالبانی در این دیدار تأکید کرده اند که این حزب خواهان اتحاد داخلی احزاب اقلیم و تشکیل یک تیم واحد و مشترک آنان برای مواضع و عملکرد مشترک در بغداد است.

هیرو ابراهیم که در دوره پیشین با مخالفت خود، مانع از انتخاب برهم صالح به عنوان کاندید اتحادیه میهنی برای ریاست جمهوری شد؛ در مورد انتخاب رئیس جمهور جدید عراق تأکید کرد که وی خط قرمز و وتویی علیه هیچ یک از شخصیت ها و کاندیدهای اتحادیه میهنی برای تصدی این منصب ندارد و در عین حال نیز از هیچ شخصیت و کاندیدی نیز حمایت نمی کند و نامزد نهایی اتحادیه میهنی توسط شورای رهبری حزب نهایی خواهد شد.

همچنین گفت که اتحادیه میهنی خواستار جلوگیری از تشدید اختلافات حزبی در اقلیم کردستان و حفظ منافع مردم در مقطع کنونی است.

این در حالی است که پس از برگزاری انتخابات عراق فقط انتخاب رئیس مجلس این کشور انجام شده و شیعیان نیز بر سر انتخاب نخست وزیر به توافق نرسیده اند و به نظر می رسد که با دخالت آمریکا در مسئله انتخاب رئیس جمهور جدید و اظهارات اخیر مقامات اتحادیه میهنی، این مسئله طی دو روز آینده نهایی شود.

کد خبر 86699

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha