سفری به روستای تورجان، مهد علم و فرهنگ

سرویس کردستان- تورجان نام روستایی از توابع شهرستان سقز می باشد که بین این شهر (60 کیلومتری سقز) و بوکان (30 کیلومتری) در دامنه کوه استاد مصطفی واقع شده است.

به گزارش کردپرس؛ دهستان تورجان شامل حدود 17 روستا بوده که مسیر دسترسی از ابتدای جاده سقز- بوکان تا تورجان از چشم انداز طبیعی و باغ های سرسبز برخوردار بوده

شغل اکثر ساکنان تورجان با حدود 140 خانوار جمعیت، کشاورزی و دامداری بوده که عمده‌ترین محصولات زراعی آن شامل گندم، جو، عدس، نخود، بادام، انگور، سیب و... است، مراتع سرسبز و حاصلخیز اطراف روستا موجب رونق دامپروری شده است و مهم‌ترین محصولات دامی آن شامل گوشت، پشم و انواع فراورده‌های لبنی مانند شیر، ماست، کره و پنیر می‌باشد.

در کنار آن نیز زنان روستا به صنایع دستی مشغول بوده و به بافتن فرش، گلیم، جاجیم و جوراب می‌پردازند. مهاجرت جوانان یا خانواده ها برای یافتن شغل، زندگی بهتر در شهرها و یا ادامه تحصیل نیز از موارد قابل توجه در این روستا بوده، با وجود اینکه تورجان از توابع شهرستان سقز می باشد، عمده این مهاجرت ها بسوی بوکان است.

روستای تورجان در میان مردم منطقه به مهد علم و فرهنگ مشهور بوده و گفته می شود در زمان قاجاريه، حوزه علميه ترجان از رونق و احترام خاصي برخوردار بوده و به سفارش معتمدین موكريان، همه ساله از سوي ولايت عهدي در تبريز، براي علماء و طلاب ترجان حقوق و هدايايي ارسال مي شده است. طبق سندي كه بدست آمده است حقوقي براي مالك آبادي در زمان ناصرالدين شاه قاجار از طرف نجف قلي خان وزير دارايي تعيين شده است، سواره ایلخانی زاده از شاعران بزرگ کوردستان، از اهالی این روستا بوده است.

مسجد تاریخی روستای تورجان

مسجد قدیمی در داخل روستای تورجان قرار دارد که معماری، نوع ساخت و قدمت تاریخی آن از اهمیت خاصی برخوردار بوده و نشان دهنده اهمیت علم و دیانت در ان روستا بوده و از نظر معماری در زمره مساجد سبک بومی منطقه کردستان است. بنای این مسجد دارای یک شبستان اصلی با شش ستون در دو ردیف سه تائی بوده و عمده مصالح این مسجد از سنگ، خشت و آجر می باشد و در سقف هم تیرهای چوبی به کار رفته است.

در بالای ورودی این مسجد سنگ نوشته ای دیده می شود که زمان ساخت مسجد رو در تاریخ ۱۲۵۸هـ. ق نشان می دهد.

عمده مشکلات روستای تورجان

ـ نبود مدرسه متوسطه دوم و عدم بازسازی مدرسه راهنمایی (که به دلیل فرسودگی در زلزله سال گذشته بشدت آسیب دیده است).

ـ بیکاری و درآمد پایین مردم روستا و عدم جذابیت کشاورزی برای جوانان

ـ انتقال شرکت تعاونی از این روستا به یکی دیگر از روستاهای اطراف

ـ کمبود امکانات تفریحی (بوستان) روستا

ـ کمبود امکانات خانه بهداشت

ـ افزایش ناگهانی قیمت آب و برق در سال جاری

خواسته های مردم روستای تورجان

ـ ضرورت بهسازی و لکه گیری راه ارتباطی (خصوصاً داخل روستا) و ادامه اسفالت آن به طرف کندلان

ـ اختصاص اعتبارات بیشتر جهت تسریع در بازسازی تاریخی

ـ اختصاص اعتبارات مناسب و کم بهره جهت اشتغال زایی و توسعه فعالیت های بخش کشاورزی و دامپروری

ـ افزایش امکانات خانه بهداشت و حضور بیشتر پزشک در این منطقه

ـ افزایش اعتبارات دهیاری ها برای توسعه بوستان، کتابخانه و عمران روستایی

ـ حمایت ادارات مرتبط برای انجام فعالیت های فرهنگی و آموزشی در روستا مثل برگزاری کلاس های فوق برنامه، اجرای تئاتر، آموزش زبان کوردی و صنایع دستی، مهارت های زندگی و...

ـ تسریع در ساخت مدرسه متوسطه اول و در صورت امکان دایر نمودن متوسطه دوم در روستا

ـ درخواست از مسئولان شهرستان جهت بازدید از روستا و مساعدت جهت حل مشکلات

نکات قابل تامل

مسیر تورجان همچون مسیر قلندر دارای ظرفیت های اقتصادی و توریستی مناسبی هستند، اگرچه مسئولان شهرستان سقز در جذب و ایجاد ارتباط با آنان تاکنون موفقیت چندانی نداشته اند و عمده ارتباطات اقتصادی و فرهنگی آنان به طرف شهرستان بوکان سوق داده شده است و مردمان این روستاها تنها برای امورات اداری به سقز سر می زنند که این ضعفی قابل تامل می باشد.

مسیر تورجان بدلیل قرار گرفتن در بین 2 شهرستان سقز و بوکان، وجود طبیعت زیبا و چشم انداز زیبای طبیعی، وجود خانقاه بزرگ زنبیل، بناهای تاریخی همچون مسجد تاریخی تورجان، راه اندازی برخی طرح های توریستی در مسیر مانند مجتمع تفریحی و کباب ماهی شاندیز و... ظرفیتی مهم برای توسعه گردشگری از جمله بوم گردی و رونق اقتصادی روستاهاست.

کد خبر 86797

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha