به گزارش کردپرس، دو حزب حاکم اقلیم کردستان یعنی اتحادیه میهنی و دموکرات کردستان در انتخابات پارلمانی اقلیم کردستان پیروز شدند اما در آستانه تشکیل دولت مرکزی عراق و دولت محلی اقلیم کردستان با اختلافات عمیقی روبه ور هستند.
حزب دموکرات کردستان عراق با کسب 45 کرسی از 111 کرسی پارلمان اقلیم کردستان، پیشتاز این رقابت انتخاباتی است اما اتحادیه میهنی کردستان عراق توانست نامزد خود برای پست ریاست جمهوری عراق را علیرغم اختلافات با حزب دموکرات بر سر معرفی نامزد مشترک کردها برای این پست، به کاخ ریاست جمهروی عراق بفرستد.
برهم صالح، یک سیاستمدار کارکشته کُرد که ادامه دهنده راه جلال طالبانی، رهبر فقید اتحادیه میهنی کردستان محسوب می شود، در دوم اکتبر 2018 با رای نمایندگان پارلمان عراق به سمت ریاست جمهوری عراق انتخاب شد. او رهبری معتدل و تواناست که قادر به تعامل هم با ایران و هم با آمریکا بوده و به عنوان شخصی اتحادساز دیده می شود که به رهبری ثبات ساز برای کشوری بعد از جنگ لازم و ضروری است.
ریبوار طاها، از نمایندگان اتحاده میهنی در پارلمان در این باره به رویترز گفت: «رییس جمهور برهم صالح شخصیت قدرتمندی دارد و در نظر غرب و کشورهای منطقه از جمله ایران مورد احترام است.»
برهم صالح در جریان ادای سوگند ریاست جمهوری قول داد از اتحاد و امنیت عراق محافظت کند.
برهم صالح قبل از مامور کردن عادل عبدالمهدی، شخصیت مستقل شیعی عراق به عنوان نخست وزیر جدید برای تشکیل دولت گفت: « من رییس جمهور عراق خواهم بود و نه رییس جمهور گروه و یا تشکل خاصی.»
با وجود این که گروه های عراقی و جامعه بین المللی از انتخاب برهم صالح به عنوان ریس جمهور عراق حمایت کردند اما این مسئله میان بلوک سیاسی کردها آشفتگی برپا کرد و این مسئله به این خاطر بود که گروه های کرد امسال بر خلاف دوره های گذشته نتوانستند بر سر معرفی نامزد مشترک برای پست ریاست جمهوری عراق با هم به توافق برسند.
بر اساس توافق تقسیم قدرت میان اتحادیه میهنی و حزب دموکرات کردستان که در سال 2006 امضا شد، ریاست اقلیم کردستان عراق در دست حزب دموکرات بوده و ریاست جمهوری عراق که پستی تشریفاتی محسوب می شود، در اختیار حزب اتحادیه میهنی کردستان قرار داشته است.
حزب دموکرات کردستان عراق امسال اعلام کرد که توافق غیررسمی مورد نظر کارآیی خود را از دست داده است و دیگر به آن عمل نمی شود. به همین دلیل، پس از این که دو طرف نتوانستند به توافق برسند، این حزب نامزد خود آقای فواد حسین را برای تصدی پست ریاست جمهوری عراق معرفی کرد.
اما فواد حسین علیرغم حمایت قدرتمند از طرف مسعود بارزانی، رهبر حزب دموکرات کردستان عراق، نتوانست در دور اول حمایت پارلمان عراق را به دست آورد و در مقابل 165 رای پارلمان به برهم صالح، توانست فقط 89 رای به دست بیاورد.
حزب دموکرات کردستان در واکنش به پیروزی نامزد اتحادیه میهنی در بیانیه ای اعلام کرد« ما این پست را نمایانگر رای مردم کردستان نمی دانیم.»
کارشناسان این تحول را اشاره ای به جنگ قدرت دو حزب می دانند که از سال 1992 تاکنون اکثریت را در پارلمان در اختیار داشته اند اما بعد از برگزاری رفراندوم مناقشه برانگیز سال گذشته که تحریم ها و از دست دادن مناطق کردی زیادی را به دنبال داشت، دچار تنش شده اند.
فاضل هورامی، روزنامه نگار مقیم اقلیم کردستان در توییتر خود درباره این رقابت نوشت:« پیروزی برهم صالح به معنی ایجاد بی ثباتی سایسی در اقلیم کردستان خواهد بود. حزب دموکرات کردستان هرگز این نتیجه را نخواهد پذیرفت.»
یروان سعید، کارشناس مسائل سیاسی خاورمیانه و تحلیلگر مسائل کردی در توییتر خود قبل از رای گیری در پارلمان عراق نوشت:« کردها یک سال قبل برای جدا شدن از عراق رفراندوم استقلال برگزار کردند اما امسال بر سر کسب کرسی ریاست جمهور عراق دارند همدیگر را می کشند. ما به افراط گرایی عادت کره ایم.»
دیگران هم اشاره کرده اند که این مناقشه می تواند به این منجر شود که حزب دموکرات کردستان بخواهد بدون اتحاد با اتحادیه میهنی، شریک سنتی خود در پارلمان اقلیم کردستان اکثریت را تشکیل داده و نیز از دیگر مکانیسم های تقسیم قدرت نیز خارج شود.
کمال چومان، عضو غیرمقیم اندیشکده تحریر به ایجبت تودی گفت که رقابت دو حزب حاکم در اقلیم کردستان بر سر پست ریاست جمهوری عراق در واقع پایانی بود بر توافق نامه استراتژیک میان دو حزب که این دو حزب خانواده محور تمام موقعیت ها و پست ها را در اقلیم کردستان و عراق میان خود تقسیم کرده بودند.
دو حزب رقیب اتحادیه میهنی و دموکرات کردستان، علاوه بر رقابت با یکدیگر، از سوی جنبش های مخالف سیاسی در اقلیم کردستان به دستکاری در نتیجه انتخابات متهم شده اند.
شاسوار عبدالواحد رهبر جریان تازه تاسیس نسل نو در نامه ای به کمیسیون انتخابت نوشت:« نادیده گرفتن و بی احترامی کردن به کارمندان کمیسیون هیچ وقت تا این اندازه واضح و روشن صورت نگرفته است. من از شما می خواهم که این انتخابات را تایید نکرده و آن را باطل کنید.»
در حالی که 85 درصد آراء انتخابات پارلمانی اقلیم کردستان شمرده شده، حزب دموکرات کردستان با کسب 43.9 درصد آرا در صدر قرار دارد و اتحادیه میهنی با کسب 21.2 درصد پشت سر آن ایستاده است. جنبش تغییر یا گوران 12.1 رصد و جنبش جدید نسل نو با کسب 8.4 درصد در رده های بعدی قرار دارند. جماعت اسلامی با کسب 7 درصد و همپیمانی به سوی اصلاح با کسب 5.1 درصد پست سر آنها ایستاده اند.
منبع: عرب ویکلی
ترجمه: خبرگزاری کردپرس- سرویس جهان
کد خبرنگار:40101
نظر شما