کردپرس- امروزه با گسترش کارکرد و دامنه تاثیرگذاری رسانه­ها در ابعاد ملی و بین المللی؛ امنیت و هویت انسان معاصر را تحت تاثیر قرار داده اند و ابزار موثر و نیرومندی برای شفاف سازی، دفاع از آزادی و حقوق بشر، هویت سازی، و شکل دهی به افکار و اذهان عمومی محسوب می­شوند، بطوری که می­توان هویت انسان مدرن را هویت رسانه­ای نام گذاشت
در فضای مدرن جدید، که به قول کیلفورد کیرتز اساسا هرمنوتیکی است، "پیام رسانه­ای"ـ چه در قالب مطبوعات و یا به شکل متاثرتر چون تلویزیون و اینترنت ـ در واقع به بخشی از فرایند رو به گسترش از هویت­طلبی و هویت­سازی در جهت "خودهای جدید" تبدیل شده­اند. در این "دگرش" و به مناسبت شکل­گیری فضای زیست سیبرنتیکی می­توان پرسش­های فلسفی مطرح ساخت و به پشتوانه آن به ابرانسان شدن و فرا انسان­تر شدن اندیشید. جهان رسانه­ای، جهانی بی­همتا در تاریخ انسانهاست؛ هرگز در تارخ حیات انسانی، تحول، چنین گسترده و پرشتاب نبوده و از آن روست که تکنولوژی ارتباطات نه تنها جهان را کوچک، بلکه هر روز را روزی دیگر ساخته است.
بدون شک بخش مهمی از اعتبار و ارزش هر رسانه ای به گردانندگان آن رسانه یعنی خبرنگاران آن بستگی دارد، که می توانند با افشاگری و انتشار گزارشات ویژه مناسبات ملی و بین المللی برای یک کشور و زمامداران آن دچار تحول نمایند و بستری را برای پیشبرد یا به چالش کشیدن سیاست های آن فراهم نمایند، لذا این سطح تاثیرگذاری و توانمندی باعث شده تا برخی کشورها با تقابل آشکار یا پنهان با رسانه ها و خبرنگاران تاثیرگذار برخیزند.
اخیراً ترور جمال خاشقجی خبرنگار افشارگر و مشهور عربستانی در خاک ترکیه تبعات و واکنش های در سطح منطقه ای و بین المللی در بر داشته است. یکی از وظایف خبرنگاران مستقل و مردمی شفاف سازی امور در راستای صیانت از حقوق شهروندان و آگاه سازی افکار عمومی می باشد. با این اوصاف دولت های اقتدارگرا و توتالیتر با احاطه و تسلط بر افکار عمومی در برابر شفاف سازی های که به هر نحوی زنگ خطری برای امنیت آنان و افشای مفاسد و بیان واقعیت ها باشد، واکنش نشان داده و از فضای آزاد رسانه ای واهمه دارند و چنین اجازه ای را نخواهند داد.
جمال خاشقجی یکی از روزنامه نگاران معروف عربستانی با مواضع دولت سعودی مشکل داشت و از افشاگران برخی اقدامات عربستان در زمینه های حمایت از تروریسم، مفاسد مالی، سرکوب آزادی و... بود که این ترور موجب نگرانی نهادهای مختلف رسانه های و سیاستمداران در سطح بین المللی شده و این اقدام را محکوم نموده اند.
ماجرا تا آنجا پیش رفته که ترامپ رئیس جمهور آمریکابه این قضیه واکنش نشان داده و گفته که "تیم تحقیق آمریکا برای بررسی سرنوشت جمال خاشقجی در ترکیه بهسر میبرند؛ ما خیلی جدی و سفت و سخت هستیم و تیم تحقیق ما آنجا حضور دارد و ما با ترکیه در حال کار کردن هستیم، و صراحتاً بگویم که با عربستان سعودی کار میکنیم. ما میخواهیم بفهمیم که چه رخ داده است."
رئیس جمهوری آمریکا که با شبکه فاکسنیوز گفتگو کرده، در ادامه تأکید نموده است: "بدون وجود ایالات متحده، عربستان سعودی وجود نخواهد داشت."
قبل از وی نیز، بسیاری از سازمان های بین المللی همچون فدراسیون بین المللی روزنامه نگاران و نهادهای حقوق بشری نسبت به عواقب اقدامات عربستان واکنش های صریحی نشان داده و خواستار روشن شدن موضوع و تحقیقات مستقل در این راستا شده بودند.
لذا افکار عمومی جهان و رسانه های بین المللی و محلی انتظار دارند این دولت ها با جدیت موضوع را پیگیری و از معامله بر سر آن خودداری کنند.
در پایان باید عنوان نمود، هر گونه ترور و رفتار غیرانسانی ناقض حقوق بشر می باشد و در این زمینه باید دولت های منطقه و اروپا، نهادها و انجمن های حافظ حقوق بشر در سطح بین المللی به صورت جدی وارد عمل شده و ضمن بررسی موضوع، بانیان و دست اندرکاران این ترور را طبق قوانین بین المللی محکوم نمایند؛ همچنین فرصتی است تا رسانه ها هم در سطح منطقه ای و جهانی با دفاع از آزادی و حقوق بشر؛ دولت ها و بانیان افراطی گری و خشونت را به چاش بکشانند و از اشاعه رویکرد رعب و وحشت اقتدارگرایان و توتالیترها در مورد خبرنگاران جلوگیری نمایند.
نظر شما