به گزارش کردپرس، به نظر می رسد که ترکیه با گلوله باران مواضع کردهای سوریه در شرق فرات و بئیژه کوبانی، در حال آزمایش واکنشهاست تا در صورت مساعد دیدن زمینه، بعد از گذشت هشت ماه از عملیات نظامی شاخه زیتون در عفرین در ماه مارس 2018، دومین عملیات نظامی گسترده علیه کردهای سوریه را که آنها را تروریست و وابسته به پ.ک.ک می داند، آغاز کند.
ترکیه بعد از مقطع کوتاهی که در آن از صالح مسلم، رهبر وقت حزب کردی اتحاد دموکراتیک سوریه یا YPG برای سفر به ترکیه و مذاکره با کردها دعوت کرد، تقریبا ظرف 7 سال گذشته که از بحران سوریه می گذرد، همیشه موضع خصمانه ای نسبت به کردها داشته و در مقاطعی نسبت به اقدام نظامی مستقیم علیه آنها، مانند ماجرای لشکرکشی به عفرین، تردید به خود راه نداده است. برخی تحلیلگران درباره مقطع کوتاه رویکرد دوستانه ترکیه به نسبت به کردهای سوریه، معتقدند ترکیه می خواست کردهای سوریه را نیز مانند اقلیم کردستان همراه خود کرده و از طریق آنها سیاست هایش را در سوریه پیاده کند. ترکیه به دنبال کنار زدن بشار اسد، رییس جمهور ترکیه بود اما کردهای سوریه همچنان به حفظ رابطه البته نه چندان گرم با دولت دمشق ادامه دادند و نیروهای دولتی سوریه همچنان در برخی مناطق مانند حسکه و قامیشلی که در کنترل کردهاست، حضور دارند. کردها و دولت مرکزی سوریه همچنین در پی مذاکرات تابستان گذشته بر سر خدمت رسانی در برخی مناطق مانند طبقه توافق کردند.
ترکیه آمریکا را عامل قدرت گرفتن کردهای سوریه می داند زیرا به اعتقاد آنکارا، آمریکا در کنار آموزش نظامی و تقویت مهارت نظامی نیروهای کرد، به طور گسترده سلاح و تجهیزات در اختیار آنها قرار داده و با توجه به این که از نظر آنکارا، نیروهای کرد سوریه رابطه نزدیکی با پ.ک.ک دارند، ممکن است این سلاح ها به دست پ.ک.ک افتاده و به این صورت، امنیت ترکیه به مخاطره بیفتد. این کشور همچنین از ایجاد یک کیان مستقل یا نیمه مستقل کردی در مرزهای جنوبی این کشور و یا یکپارچه شدن قلمرو کردی در سوریه و تاثیر آن بر کردهای ترکیه بیم دارد.
البته برخی تحلیلگران بر این باورند بخش زیادی از فشار ترکیه بر کردهای سوریه و تهدیدهای نظامی علیه آنها به پویایی سیاسی داخلی در ترکیه باز می گردد و رجب طیب اردوغان، رییس جمهور ترکیه و حزب حاکم عدالت و توسعه، از طریق به راه انداختن جنگ علیه کردها بویژه در سوریه، می خواهند ناسیونالیست های ترکیه را همراه خود کرده و از آن در انتخابات برای کسب رای استفاده کنند. همراه شدن حزب افراطی و راست گرای حرکت ملی ترکیه با اردوغان که داعیه اسلام گرایی را در ترکیه دارد، نمونه ای از این رویکرد است و نتیجه مثبتی هم برای اردوغان به همراه داشت چرا که این حزب برای اولین بار بدون اتکا به رای دهندگان کرد، توانست با ائتلاف با حرکت ملی حائز اکثریت در پارلمان شود.
برخی تحلیلگران با توجه به این که ترکیه برگزاری انتخابات شهرداریها را در ماه مارس سال 2019 در پیش دارد، تهدیدهای جدید اردوغان علیه کردهای سوریه و اقدام به گلوله باران مواضع نیروهای کرد در کوبانی را به مسئله انتخابات جدید بی ربط نمی دانند.
یک ژنرال بازنشسته و کارشناس مسائل ترکیه، تقریبا حمله نظامی گسترده ترکیه به کردهای سوریه در شرق رود فرات را قطعی دانسته است. نعیم بابوراوغلو عملیات نظامی دوم ترکیه علیه کردهای سوریه را گریزناپذیر توصیف کرده و علت اقدام احتمالی ترکیه علیه کردها را ایجاد مواضع نظامی گسترده آمریکا در منطقه شرق رود فرات عنوان کرده است. وی معتقد است ترکیه با این اقدامات نظامی آمریکا از جمله ایجاد پایگاه های جدید، نصب رادار و ارسال گسترده تسلیحات برای کردهای سوریه، مجبور شده است تصمیم قطعی درباره اقدام نظامی جدید در برابر کردها بگیرد.
این ژنرال بازنشسته ارتش ترکیه با اشاره به اظهارات وزیر دفاع ترکیه، درباره زمان عملیات نظامی جدید ترکیه علیه کردهای سوریه به خبرگزاری اسپوتنیک گفته است ترکیه بعد از نظم دادن به کارها در منبج و از جمله برقراری گشت های مشترک با آمریکا، اقدام نظامی علیه نیروهای کرد سوریه را در شرق رود فرات آغاز خواهد کرد.
آمریکا و ترکیه در ماه ژوئن گذشته و به دنبال فشارهای ترکیه برای خروج نیروهای کرد از شهر منبج سوریه در غرب رود فرات، توافق کردند با انجام گشت های مشترک امنیت این شهر را که کردها آن را در سال 2016 از کنترل داعش خارج کردند، تامین کنند و نیروهای کرد سوریه به شرق فرات بروند. برخی تحلیلگران بر این باورند تهدیدهای نظامی جدید ترکیه علیه کردها نشانه ای از روی آوردن دوباره ترکیه به حربه توافق در منبج است تا نیروهای کرد سوریه را از شمال شرق سوریه نیز بیرون براند و با همراهی آمریکا، منطقه حائل عاری از نیروهای کرد در مرزهایش با سوریه ایجاد کند.
برخی تحلیلگران بر این باورند که آمریکا که نمی خواهد با متحد عضو ناتوی خود وارد جنگ به نفع کردهای سوریه شود، با ترکیه کنار خواهد آمد و نیروهای کرد را در برابر عملیات نظامی جدید ترکیه، مانند عملیات آنکارا در عفرین، تنها خواهد گذاشت. این مسئله تا حدی درست به نظر می رسد زیرا مقامات وزارت خارجه آمریکا و دفاع این کشور با وجود این که نسبت به آسیب دیدن نیروهای آمریکایی در شرق فرات به سبب نزدیک بودن مواضع آنها به مواضع نیروهای کرد در هنگام حمله احتمالی ترکیه هشدار داده اند، اما تنها به ابراز نگرانی درباره این موضوع اکتفا کرده و ضمن تاکید بر تلاش برای کاستن از تنش میان طرفین، همزمان بر متعهد بودن آمریکا در ارتباط با امنیت مرزهای ترکیه تاکید کرده اند.
بر اساس برخی گزارشها، هم اکنون هم جنگ شدیدی میان نیروهای ترکیه و نیروهای کرد در گرفته است. سخنگوی نیروهای دموکراتیک سوریه به سایت خبری سیریا دیرکت گفته است در حال حاضر جنگ شدیدی میان نیروهای کرد و ارتش ترکیه روی داده و هیئتی از مقامات آمریکایی برای مذاکره با کردها و نیروهای ترکیه در جهت آرام کردن اوضاع وارد منطقه شده اند.
نورالدین العمر، تحلیل گر مسائل سیاسی در بیروت، به سیریا دیرکت گفته است ممکن است باز هم آمریکا مانند قضیه عفرین، نیروهای کرد را در مقابل ترکیه تنها بگذارد. وی تاکید کرده است در سفر به مناطق تحت کنترل کردهای سوریه این مسئله را احساس کرده است.
وی تاکید کرده است که ترکیه بدون موافقت آمریکا نمی تواند در مناطق تحت کنترل کردهای سوریه پیشروی کند و اقدام نظامی اخیر در واقع نشانه امتحان کردن موضع آمریکا ازسوی ترکیه بوده است.
برخی دیگر از تحلیلگران بر این باورند که ترکیه در اقدام اخیر خود موافقت روسیه را نیز کسب کرده است. حسن اونال، تحلیلگر مسائل ترکیه در این باره به خبرگزاری شین هوای چین گفته است مسئله اقدام ترکیه علیه کردها در شرق سوریه در آخرین اجلاس سوچی در روسیه، درباره سوریه مطرح شده است.
البته این موضوع می تواند صحت داشته باشد زیرا می توان نوعی تغییر موضع روسیه را در قبال کردهای سوریه مشاهده کرد. وزیر خارجه روسیه که قبلا بر مشارکت کردها در نشست های صلح سوریه تاکید کرده و به نوعی برقراری سیستم فدرالی مورد درخواست کردها در سوریه را نیز قابل قبول دانسته بود، ایجاد اداره خودگردان در مناطق تحت کنترل کردهای سوریه را تلاش برای تجزیه سوریه و ایجاد موجودیت جدیدی مانند تاسیس شبه کشور با همکاری کردها و آمریکا توصیف کرده بود. البته برخی ناظران منطقه این موضع روسیه را در راستای تلاش این کشور برای بیرون راندن آمریکا از سوریه توصیف کرده اند.
برخی نارضایتی اردوغان از تحویل ندادن منبج از سوی آمریکا به ترکیه را علت فشارهای اخیر آنکار علیه کردها دانسته اند. فابریک بالانشه، تحلیلگر مسائل سوریه به VOA گفته است اردوغان فشارها بر کردها را افزایش داده است زیرا آمریکا منبج را در اختیار ترکیه قرار نداد و احتمالا این فشارها ادامه خواهد داشت. ترکیه از این موضع خشمگین است به همین خاطر کوبانی را هدف قرار داده است. اما من فکر نمی کنم که این به معنی آغاز یک حمله گسترده نظامی علیه کردهای سوریه در شرق سوریه باشد.
وی تاکید می کند که آمریکا به یگان های مدافع خلق یا YPG که بدنه اصلی نیروهای دموکراتیک سوریه هستند، برای مقابله با داعش نیاز دارد و باید از آنها محافظت کند. نیروهای عرب کارآمد نیستند و ما این مسئله را در عملیات آنها علیه داعش در دیرالزور مشاهده کردیم. کردهای سوریه نیز با ناکارآمد توصیف کردن نیروهای عرب اقدام به اعزام نیروهای ویژه کرد وابسته به YPG و YPJ به دیرالزور کرده اند.
به هر حال باید منتظر ماند و دید که آیا رجب طیب اردوغان تهدید دوباره خود را که گفته بود «یک شب ناگهانی خواهیم آمد» عملی خواهد کرد یا خیر.
کد خبرنگار: 40101
نظر شما