به گزارش کردپرس، بدبین ها در گذشته جورج بوش، رییس جهور سابق آمریکا را به خاطر این که او معتقد بود می توان عراق بهتری ایجاد کرد، مورد انتقاد قرار می دادند. اما بعد از سالها تقلا، به نظر می رسد که رویای بوش مسئله بالقوه ای بود که امروز به واقعیت پیوسته است. اکنون، عراق نخست وزیر معتدلی به نام عادل عبدالمهدی دارد که دوست کردها، سنی ها، شیعیان و نیز آمریکا است و برای اولین بار کردها چندین وزارت را در دولت عراق در دست خواهند داشت. حالا بعد از گذشت یک سال از برگزاری رفراندوم در اقلیم کردستان، چه چیزی در انتظار کردستان عراق خواهد بود؟
به گفته یک منبع، اقلیم کردستان به این امید در دولت مرکزی عراق مشارکت کرده است تا بتواند سهم خود را از بودجه عراق دریافت کنند و نیز به همه حقوقی که در قانون اساسی عراق آمده دست پیدا کنند. اقلیم کردستان عراق به دنبال 1- سهم مساوی از بودجه 2- توازن در قدرت و 3- توافق دو طرف قبل از اتخاذ هر تصمیمی است.
اگر آنها به این اهداف دست پیدا نکنند دست به اجرای نتیجه رفراندوم خواهند کرد. اما در همان حال نسبت به دست یافتن کردها به حقوقشان، دلیل برای خوشبینی محتاطانه وجود دارد.
در سال 2015 نخست وزیر جدید عراق گفته بود که بهتر است عراق به سه بخش تقسیم شود. به نظر او حفظ اتحاد عراق فایده ای ندارد. او یکی از دوستان خانوادگی مسعود بارزانی است.
کردستان نقش مهمی در تغییر دولت در بغداد داشت که زمان نه چندان زیادی از وقوع آن گذشته است. در واقع، مسیر تغییر در بغداد از طریق برگزاری رفراندوم استقلال کردستان عراق و دیپلماسی نیچروان بارزانی آغاز شد.
به لطف دیپلماسی نیچروان بارزانی، تحریم فرودگاه های اقلیم کردستان که از سوی بغداد تحمیل شده بود به طور کامل برداشته شد. علاوه بر آن، به لطف تلاش های او، بحران اقتصادی فروکش کرد و اقتصاد اقلیم کردستان بهبود یافت.
در حالی که مخالفان سیاسی او هنوز استدلال می کنند که آنچه او انجام داد به ضرر مسئله کنترل اقلیم کردستان بود اما گزارش هایی در داخل عراق حاکی از آن است که عراق تحت حاکمیت حیدر العبادی تلاش کرد نه تنها کرکوک و مناطق مورد مناقشه بلکه کل اقلیم کردستان را کنترل و به تصرف خود در بیارود. قانون اساسی عراق موجودیت اقلیم کردستان و دولت اقلیم کردستان عراق را به رسمیت شناخته است اما عراقیها برای از بین بردن آن تلاش کردند. آنها تلاش کردند که اقلیم کردستان عراق تحت قیومیت دولت مرکزی عراق قرار گیرد. اما نیروهای پیشمرگ با مقاومت در منطقه پردی و برخی نقاط از اجرای این برنامه جلوگیری کردند. در واقع این حزب دموکرات نبود که کرکوک را تحویل دولت مرکزی عراق داد. در واقع برخی دیگر از نقاط عراق وقتی دیدند که نیچروان بارزانی چگونه برای اتحاد کردها خود تلاش می کنند آنها نیز برای مقابله با فساد صورت گرفته در دولت حیدر العبادی تلاش کردند. عراقیها شاهد هستند که مردم در اقلیم کردستان خودمختار در شمال عراق چه قدر از آزادی برخوردار هستند. آنها شاهدند که چگونه نیچروان بارزانی برای متحد کردن کردها در جهت رسیدن به خواسته های کردها در دولت مرکزی تلاش می کند بنابر این، آنها نیز به دنبال رسیدن به حقوق خود هستند. در یکی از شعارهای مردم سایر نقاط عراق گفت میشد که «کردها من را ترغیب کردند.» بنابر این، رغبت مردم سایر نقاط عراق برای کسب حقوقی همانند کردها در پشت تظاهراتی در عراق بود که در نهایت منجر به تغییر در حکومت در بغداد شد.
مردم عراق فهمیدند که تفاوت میان اقلیم کردستان و سایر مناطق عراق فاحش است. اربیل پنجمین رتبه را از نظر بهترین مکان برای زندگی در کل منطقه خاور میانه دارد. در اقلیم کردستان عراق پارک های زیبا و مراکز خرید وجود دارد در حالی که منابع محلی گزارش می دهند که بغداد پر از آشغال و کثافت است. مردم محلی اعتراض می کنند که هیچ گونه خدمتی در این مناطق ارائه نمی شود. به طور مداوم دخترها در عراق کشته می شوند اما در اقلیم کردستان این طور نیست. تارا فارس، بانوی برگزیده بغداد تا زمانی که در اقلیم کردستان بود سالم بود اما به محض بازگشت به بغداد به قتل رسید. علاوه بر زنان، چندین افراد معترض دیگر نیز به قتل رسیده اند.
مردم عراق از این وضعیت خسته شده و صدای اعتراض خود را هنگام شرکت در رای گیری بلند کردند. همان طور که آقای بارزانی یک بار گفت « تنها راه برای داشتن آینده ای بهتر و رفاه اتحاد است. ما حق داریم از حقوق خود دفاع کنیم. ما برای هر سناریویی آماده هستیم و مانند همیشه بر مشکلات پیروز خواهیم شد. ما ترجیح می دهیم که مسائلمان را ازطریق صلح جویانه و مذاکره حل کنیم.» با توجه به تغییرات سیاسی اخیر در بغداد، می توان استدلال کرد که در این جا می توان به صورتی محتاطانه نسبت به دیدگاه آقای بوش خوشبین بود که معتقد بود ایجاد عراقی بهتر تحت زعامت رهبری معتدل می تواند به واقعیت تبدیل شود.
منبع: واشنگتن تایمز
نویسنده: راشل آوراهام؛ پژوهشگر و رییس مرکز دونا گارسیا ناسی و تحلیلگر مرکز سفادی در امور دیپلماسی بین الملل
ترجمه: خبرگزاری کردپرس- سرویس جهان
کد خبرنگار: 40101
نظر شما