میادین نفتی کرکوک که در منطقه مورد مناقشه قرار گرفته اند اخیرا بعد از بازگشت تحریم های آمریکا علیه ایران، اهمیت مضاعف پیدا کرده اند. واشنگتن بغداد را تحت فشار قرار داده است تا صدرو نفت از این میادین را که سال گذشته متوقف شد از سر بگیرد.
عراق در نظر دارد میزان تولید نفت کنونی خود را که کمتر از 5 میلیارد بشکه در روز است، طی سال های آینده به 8.5 میلیارد بشکه افزایش دهد که حدود یک میلیارد بشکه آن می تواند از طریق میادین نفتی کرکوک تولید و صادر شود. اما از سر گیری صادرات نفت از کرکوک به سادگی بازکردن شیر نفت این میادین نیست.
چرا کرکوک این قدر اهمیت دارد؟
حجم و درآمد نفت. متوقف شدن صادرات نفت از کرکوک، از انتقال تقریبا 300000 بشکه نفت در روز به ترکیه و بازارهای جهانی جلوگیری کرد و باعث از دست رفتن 8 میلیارد دلار از زمان متوقف شدن صادرات نفت کرکوک از سال گذشته تاکنون شده است.
بیشتر نفت خام عراق از میادین نفتی جنوب کشور به دست می اید اما کرکوک یکی از میادین نفتی بزرگ و قدیمی خاور میانه است و تخمین زده می شود که حدود 9 میلیارد بشکه نفت خام قابل استحصال دارد.
ایالات متحده آمریکا همچنین کرکوک را یکی از گزینه هایی می داند که می تواند به به کاهش تولید نفت بعد از ممنوع کردن فروش نفت ایران کمک کند.
منابع صنعت نفت می گویند ایالات متحده آمریکا بغداد را تحت فشار قرار داده است تا صدور نفت به ایران را متوقف کند و نسبت به صدر نفت کرکوک از طریق ترکیه اقدام کند.
چه چیزی صدرو نفت کرکوک را متوقف کرد؟ چه موانعی هنوز وجود دارند؟
صدور نفت از کرکوک از اکتبر 2017 و زمانی که دولت عراق کنترل کرکوک را از اقلیم کردستان پس از برگزاری رفراندوم استقلال برای کسب استقلال گرفت، متوقف شده است.
کردهای عراق کنترل کرکوک را از سال 2014 که داعش نیروهای ارتش عراق را از این منطقه بیرون کرد به دست گرفتند. نیروهای کرد نیز شبه نظامیان داعش را از کرکوک بیرون کردند.
از سر گیری صدور نفت کرکوک از طریق اقلیم کردستان به مذاکرات میان بغداد و کردها بستگی دارد. خط لوله ای که بغداد از طریق آن نفت کرکوک را به ترکیه صادر می کرد توسط نیروهای داعش صدمه دید و تنها خط لوله ای که قابل استفاده بود، ازسوی کردها ساخته شده و توسط آنها کنترل می شود. بغداد یا باید از خط لوله کردها استفاده کند و یا خط لوله جدیدی بسازد. بغداد هر دو انتخاب را در نظر گرفته است.
چه کسی جریان صدر نفت کرکوک را در اختیار دارد؟
بر روز کاغذ این بغداد است که بر صدور نفت کرکوک کنترل دارد اما اگر بغداد تصمیم بگیرد که از خط لوله کردها استفاده کند باید با آنها مذاکره کند. بغداد همچنین ممکن است برای راضی کردن شرکت روسی روسنفت روسیه که سال گذشته بخش کردستانی خط لوله کردها به ترکیه را خرید، این شرکت را متقاعد کند. کردها در مقابل، ممکن است خواستار سهم بیشتری از نفت عراق شوند.
چه وقت صدور نفت کرکوک از سر گرفته خواهد شد و چه مقدار؟
از آنجایی که آمریکا برای رسیدن بغداد و اربیل به توافق فشار وارد می کند، به محض رسیدن دو طرف به توافق، صدور نفت از کرکوک از سر گرفته خواهد شد. اگر دو طرف به توافق نرسند، بغداد مجبور است خط لوله جدیدی احداث کند که حدود دو سال زمان می برد.
مقامات اقلیم کردستان می گویند ظرفیت خط لوله روسنفت در اقلیم کردستان به یک میلیون بشکه در روز افزایش یافته است که به این معنی است علاوه بر صدور 400000 بشکه نفت اقلیم کردستان، می تواند 300000 بشکه نفت کرکوک را نیز انتقال دهد.
مقامات عراقی می گویند آنها هنوز هم مجبورند نیاز پالایشگاه های محلی را با نفت کرکوک تامین کنند. بنابر این، حتی اگر صدور نفت از کرکوک از سر گرفته شود این مقدار از 100000 بشکه در روز تجاوز نخواهد کرد و بنابر این، مقدار کل صدور نفت از اقلیم کردستان حداکثر به 500000 بشکه در روز خواهد رسید. این مقدار کمتر از 700000 بشکه ای است که کردها قبل از برگزاری رفراندوم به ترکیه صادر می کردند و به اندازه ای نیست که ترکیه نیاز خود به نفت دیگر کشورها تامین کند و از وابستگی به انها بکاهد.
آیا تحریم های آمریکا بر بخش نفت عراق تاثیر می گذارد؟
ایران و عراق قبل از تحریم های جدید فقط حجم کوچکی از نفت خام با هم مبادله می کردند و این مقدار در حد روزانه 30000 بشکه بود اما اقتصاد عراق به طور کل، به شدت به تجارت با ایران وابسته است. برای مثال، گاز طبیعی ایران سوخت نیروگاه های برق عراق را تامین می کند. آمریکا از تحریم صدور گاز ایران و نیز کالاهای غذایی صرف نظر کرده است اما گفته است این مسئله موقتی است. بنابراین باعث ایجاد عدم اطمینان در بغداد شده است.
منبع: رویترز
ترجمه: خبرگزاری کردپرس- سرویس جهان
کد خبرنگار: 40101
نظر شما