به گزارش خبرگزاری کردپرس،با گذشت هشت سال این پروژه به یکی از طرحهای فرسایشی و فراموش شده در استان ایلام و شهرستان دره شهر تبدیل شده و بسیاری از مردم از به ثمر رسیدن چنین پروژه ای نا امید شده اند.
سیکان، رودخانه ای که زندگی و تمدن را در دره شهر رونق داده است
سد سیکان از دامنه های زیبای کبیرکوه پربارش و افسانه ای سرچشمه گرفته و همانند دهها رودخانه ی دیگر که از کبیرکوه سرازیر می شود در طول زمانهای گذشته باعث ایجاد تمدن و رونق زندگی و کشاورزی در میان ساکنان این منطقه بوده است.
در پشته ی فرهاد آباد و محل روستایی با همین نام گذران این رودخانه سالیان سال است که زندگی را در این دره ی زیبا رونق داده است و کشاورزی به شکل سنتی در آن همچنان جریان دارد، اما بخاطر ذخیره نشدن آب این رودخانه خروشان و کمبود زمین کشاورزی در محل عبور این رودخانه بیشتر حجم آبی که در این منطقه جاری می شود بدون استفاده به رود سیمره می پیوندد و از استان ایلام خارج می شود.
به این خاطر از چند سال پیش طرح ایجاد سد سیکان یا فرهاد آباد برای مهار این حجم زیاد آب و استفاده از آن برای رونق کشاورزی و نیز تأمین آب آشامیدنی مردم شهرستانهای بدره، دره شهر و آبدانان کلید زده شد اما این پروژه به دلایل گوناگونی هنوز به سرانجام نرسیده است.برای آگاهی از وضعیت این پروژه به میان مردم این منطقه رفته و نظرات برخی از آنان را در این زمینه جویا شده ایم.
سیکان رودخانه پرآبی که سالیان سال است آب آن هدر می رود
حسن الهامی از اهالی دره شهر در این باره می گوید: سد سیکان مناسبترین و بهترین راهکار برای تامین آب شهرستان دره شهر است که البته می بایست سالها پیش اجرایی می شد ولی متاسفانه به خاطرنگاههای مختلف ومسائل گوناگون این همه مدت آب سیکان کمترین نفع را برای اهالی و ساکنین منطقه داشته است.
وی افزود: این رود خروشان که در فصل بارندگی مقدار زیادی آب به رودسیمره انتقال می دهد استفاده از آب آن برای مردم این مناطق همچنان یک رویا بیش نیست چرا که کانالهای آبرسانی به پایین دست به طورصد درصدغیراستاندارد بوده و از لحاظ دیگر سیستمهای تقسیم آب در طول مسیرعادلانه و براساس سهم های مشخص شده احداث نشده اند.
الهامی با عنوان اینکه درطول بیست سال گذشته به خاطرخشک سالی های پی درپی آب سیکان کفاف کشاورزی تابستانه برای پایین دست وحتی بالا دست رانداشته است گفت: به این خاطر ضرورت احداث سدسیکان به خاطرحل مشکلات آب شرب و کشاورزی بیشتر از گذشته احساس می شود و شرایط ایجاب میکند تا مسئولین محلی و استانی و حتی کشوری اهتمام بیشتری به ضرورت ساخت این پروژه داشته باشند.
وی ادامه داد:آنچنان که ازگفته های کارگران و دست اندرکاران سد سیکان برمی آید نشان می دهد هنوزهیچ بودجه ای برای از سرگیری عملیات این سد تزریق نشده است و این پروژه می رود تا دوباره به دست فراموشی سپرده شود که البته امیدواریم نماینده ی محترم مردم شهرستان دره شهر بیش از پیش پیگیر این پروژه ی ملی باشد شاید گرهی ازمشگلات مردم منطقه بازشود.
سد سیکان پروژه ای که دهه های قبل می بایست اجرایی می شد
یکی دیگر از اهالی دره شهر در همین باره به کردپرس می گوید: دره ی سیکان که به فرهاد آباد معروف است و مهم تر از آن آبدهی قابل توجه رودخانه فرهادآباد موقعیت کم نظیری برای عمران و آبادانی خصوصاً در زمینه کشاورزی فراهم کرده است که تاکنون از این ظرفیت استفاده نشده است.
گلی می گوید: احداث سد بر روی رودخانه سیکان و فرهادآباد ایده بسیار مناسبی است اما باید سالهای دورتر و حتی دهه های گذشته اجرایی می شد هرچند هم اکنون نیز برای این پروژه دیر نیست.
وی ادامه داد: در صورت اجرایی شدن این پروژه و با توجه سطح زیاد زمینهای کشاورزی این منطقه ، علاوه بر اینکه می توان رونق کشاورزی را در دره شهر شاهد بود، می توان مشکلات آب آشامیدنی روستاهای زیادی را در شهرستان دره شهر برطرف کرد.
سد سیکان مطمئتاً به سرانجام می رسد
برای اطلاع بیشتر از وضعیت پروژه سد سیکان و فرهاد آباد به سراغ فرماندار دره شهر رفتیم و نظرات وی را در این زمینه جویا شدیم.
شفیع زاده با بیان اینکه احداث سد سیکان به صورت جدی مورد توجه مسئولان وزارت نیرو، استاندار، نمایندگان استان و دیگر مسئولان است گفت: سد سیکان پروژه ای است که دولت احداث آن را مصوب کرده است و مطمئتاً به سرانجام هم می رسد.
وی افزود: این پروژه با اینکه مصوبه دولت بود اما موانعی پیش رویش ایجاد شد و حتی از اولویت وزارت نیرو خارج شده بود و زمانی گفته شد که بخاطر نداشتن توجیه و صرفه اقتصادی از دستور کار خارج شود اما شخص استاندار و نماینده شهرستانهای حوزه جنوبی به جد پیگیر این پروژه بودند که خوشبختانه انجام آن مجدداً در دستور کار قرار گرفت.
مشکلات پیش روی پروژه سد سیکان از پیمانکاری و گرانی مصالح تا جابجایی روستا
شفیع زاده با اشاره به مشکلات پیش روی این پروژه می گوید:عمده مشکلاتی که باعث شده انجام این پروژه به تأخیر افتد مسئله پیمانکار این پروژه بوده و همچنین گرانی مصالح و خصوصاً آهن و میلگرد است چرا که میلگرد یکی از مصالح اصلی و البته گران برای ساخت این سد است.
فرماندار دره شهر افزود: موضوع جابجایی روستای فرهادآباد که در محل ساخت این سد قرار دارند یکی دیگر از مشکلات پیش روی این سد بوده که در این زمینه با اهالی صحبت شده و اعتبار لازم هم برای جابجایی اهالی روستا هم در نظر گرفته شده و مکاتبات لازم هم انجام شده که با توجه به معرفی نمایندگانی از طرف اهالی و دولت، در انتظار نتیجه نهایی جهت قیمت گذاری کارشناسی املاک و مشخص کردن مکان جابجایی هستیم.
وی با تأکید بر اینکه به طور کلی هم اکنون مشکل اعتباری برای این پروژه وجود ندارد گفت: امسال هم 50 میلیارد تومان اعتبار مصوب شده و مشکل اعتباری ندارد ضمن اینکه هم اکنون هم حدود 60 نفری مشغول کار در این پروژه هستند.
فرماندار دره شهر در ادامه به مزایای بزرگ اجرای این طرح اشاره کرد و گفت: با ساخت پروژه سد سیکان علاوه بر اینکه رونق بسیار خوبی در کشاورزی این منطقه ایجاد می شود در زمینه آب شرب هم می توان آب مصرفی شهرستانهای دره شهر، بدره و آبدانان را از طریق آن تأمین کرد.
گزارش: حشمت اله کرمی نژاد
نظر شما