به گزارش خبرنگار کردپرس، ساخت قارچ مانند پروژه های تجاری در مهاباد، طی سالیان اخیر بدون توجه به بازار هدف، استانداردهای لازم ساخت و ساز و تنها به قصد فروش چندین باب واحد تجاری و اخذ عوارض انجام شده است. این موضوع شهر را با انبوه پاساژها و مجتمع های راکد و بدون کارکرد رو به رو کرده است.
چندین پاساژ و مجتمع تجاری که نام هایی بزرگ همچون بزرگترین مجتمع شمال غرب کشور را یدک می کشند، سال ها است در گوشه ایی از شهر مهاباد به طور ناقص افتتاح شده و از مجموع واحدهای تجاری آن تنها چند مغازه دایر شده و مابقی مجموعه شبیه مناطق جنگ زده خالی از سکنه مانده اند.
تعدد پاساژها و مجتمع های تجاری که همگی آنها تنها چند صنف یکسان را در بر گرفته اند، نمونه های تقلیدی از یک دیگراند که در به سرانجام رسیدن طرح و نقشه اولیه خود ناکام مانده اند. نمونه اش؛ بازار سنتی مهاباد که قرار بود در وسط بازار و میدان آرد با هدف جذب گردشگر و ایجاد رسته هایی مخصوص ایجاد شود، اما در نهایت با بد قولی های سرمایه گذار به تکمیل تنها یک طبقه رضایت داد.
همچنین مجتمع نگین غرب مهاباد که قرار بود بزرگترین مجتمع شمال غرب کشور باشد، سال ٩٤ در زمینی به مساحت 17 هزار متر مربع افتتاح شد و قرار بود در شش طبقه احداث شود که شامل 494 واحد تجاری، 88 واحد دفاتر تجاری و درمانی، سوئیت های اقامتی، شهربازی، رستوران های متنوع، فضای نگهداری کودکان، پارکینگ سرپوشیده به مساحت 11 هزار متر مربع و سالن آمفی تئاتر می شد، اما این مجتمع بزرگ تجاری اکنون تنها یک طبقه از آن به صورت ناقص ساخته شده و خبری از آن همه تبلیغات پر زرق و برق نیست!
دیگری تاناکورای مهاباد و مجتمع تجاری ساحل است، نبود سیستم اطفای حریق تاناکورای مهاباد در کنار مساحت زیاد، معابر تنگ و باریک، اجناس قابل اشتعال و سازه های غیر استاندارد و ناایمن در این مجموعه شرایط را حادتر هم کرده اما سال ها است علیرغم درخواست هیات امنای تاناکورای مهاباد، سیستم اطفای حریق که یکی از ملزومات جدی و حیاتی این مجتمع تجاری است، نادیده گرفته شده است.
هر لحظه خطر حریق، مجتمع تاناکورای مهاباد به عنوان بزرگترین مرکز تجاری شمال غرب کشور را تهدید می کند. اما شهردار مهاباد دلیل کندی راه اندازی تاسیسات اطفای حریق این مجموعه عظیم تجاری را اختلاف حساب بین پیمانکار و شهرداری به عنوان کارفرما عنوان می کند و می گوید: «تا شرایط فراهم نشود امکان ابلاغ ماده 48 پیمان هم فراهم نیست!».
مابقی پاساژها و اماکن تجاری دیگر هم در مهاباد روزگارشان از این بهتر نیست. نبود سیستم های اطفای حریق، ساخت های ناقص و بدون ایمنی های لازم و در کل سرهم بندی های غیر مهندسی باعث شده، نمره ایمنی این مراکز بسیار پایین باشد.
بهمن ماه سال گذشته پس از تجربه دردناک آتش سوزی یکی از بازارچه های تجاری مهاباد و خاکستر شدن 70 باب مغازه با خسارت اولیه 30 میلیارد تومانی، که دلیلش اتصال برق عنوان شد، زنگ خطر نبود ایمنی در سایر مراکز تجاری شهر به صدا درآمد.
دو ماه بعد از این حادثه؛ قائم مقام وزیر در امور مجلس ٢٤ فروردین ماه، طی نامه ای به استاندار آذربایجان غربی دستور داد؛ ضمن بررسی مشکلات متعدد در اجرا و احداث مراکز تجاری شهر مهاباد و برای جلوگیری از تکرار حوادثی همانند آتش سوزی بازارچه اصغری این شهر، شهرداری مهاباد جهت اجرای صحیح پروژه و ایمن سازی و جلوگیری از وقوع حوادث احتمالی در بازارچه ها و مجتمع های تجاری اقدام کند.
محمد جواد کولیوند در ادامه بیان کرد: «با توجه به سابقه وجود مشکلات متعدد در اجرا و احداث مراکز تجاری شهر مهاباد از جمله تاناکورا و بازارچه اصغری و در حال حاضر بازارچه ساحل لطفاً دستور فرمایید ضمن رسیدگی به موضوع و اعلام نتیجه، تمهیدات و برنامهریزیهای لازم توسط شهرداری مهاباد در راستای اجرای صحیح پروژههای شهری و جلوگیری از وقوع حوادث اتخاذ شود».
کولیوند همچنین خطاب به استاندار آذربایجان غربی تاکید کرد: «با توجه به مکاتبات وپیگیری های متعدد و حتی طرح سوال نماینده مهاباد در مجلس از وزیر کشور در خصوص آتش سوزی بازارچه اصغری لازم است، تا اقدامات لازم در این خصوص انجام شود».
در کنار این موارد، سازمان آتش نشانی مهاباد هم چندین سال است که با ضعف لجستیکی همراه است اما فساد مالی و ناکارآمدی ها در شهرداری مهاباد، سازمان آتش نشانی این شهر را سال ها است از تجهیز اولویت های اصلی و ضروری محروم نگه داشته است.
اتفاقات احتمالی همچون آتش سوزی مراکز تجاری، علاوه بر خسران مالی، می تواند تاثیرات منفی بر بخش گردشگری شهرستان و کاهش میزان گردشگران به دلیل نا ایمن بودن مراکز تجاری به عنوان یکی از مقصدهای اصلی گردشگری در مهاباد، منجر شود.
با این اوصاف و با توجه به دستور قائم مقام وزیر در امور مجلس، در خصوص بررسی مشکلات متعدد در اجرا و احداث مراکز تجاری شهر مهاباد، این سوال پیش می آید که چگونه مجتمع های تجاری فاقد ایمنی، پایان کار از شهرداری دریافت کرده و به فعالیت مشغول اند؟ و تازه بعد از سال ها فعالیت در شرایط غیر ایمن، اکنون مسئولان یادشان افتاده که این مراکز می توانند در صورت وقوع حوادث احتمالی خطرات زیادی در بر داشته باشند؟
در این بین وظیفه شهرداران ادوار در ساخت یک شهر نا ایمن با مراکز تجاری غیر استاندارد چه بوده است؟!/
گزارش/ تانیا شعفی
نظر شما