به گزارش خبرگزاری کردپرس، "مراد جلیلیان"، مدیر کل کتابخانههای استان ایلام، مدرک تحصیلیاش کارشناسی ارشد روابط بین الملل است و بیش از بیست و پنج سال کار فرهنگی، آموزشی، تدریس در دانشگاه و مراکز آموزش عالی استان در سوابق فرهنگی اش دارد. ایشان عضو فعال اجتماعی، مدنی در حوزههای مختلف اعم از فعالیتهای شورایی و بسیار پر انرژی و علاقهمند به توسعه همه جانبه در استان و خواهان فعال و پویا شدن فعالیتهای فرهنگی در استان است. او از سال ۹۴ به عنوان مدیرکل اداره کتابخانه های استان منصوب شده و تا کنون تعامل خوبی با ادارات مختلف استان در راستای انجام پروژه های مشترک فرهنگی دارد و بیش از ۱۴ عنوان تفاهم نامه با ادارات بسته است. خبرنگار کردپرس گفت و گویی با ایشان انجام داده است.
آستین هایش را بالا زده و به دلیل حساسیت به گرد و خاک ماسک زده. در انبار اداره کل کتاب خانه های عمومی استان با یار مهربان همدل و همصدا شده است. او خستگی را نمی شناسد و با کار و کتاب دوستی دیرین دارد.
در یک روز آفتابی سرزده به محل کارش در اداره کل کتابخانه های استان رفتم. چنان سرگرم کار بود که متوجه حضورم نشد. سلام و احترامی رد و بدل کردیم. فرصت خوبی برای انجام یک گفت و گوی ساده بود.
از او می پرسم:خسته نمی شوید؟
او با لبخند جواب می دهد: کار برای خدا و توسعه ی فرهنگ مطالعه و کتاب خوانی در جامعه خستگی ندارد.
ماسکش را کنار می زند و نفسی تازه می کند و می گوید: کتاب های تازه ای که تهیه و خریداری کرده ایم می بایست به سرعت به دست مخاطبان برسد و دلیلی ندارد این جا انبار شوند.انبار جای موقت کتاب هاست.قفسه های کتاب منتظر کتاب های تازه هستند.
می پرسم: آرزوی تان چیست؟
می گوید: همه کتاب خوان شوند. توی هر خانه در کنار لوازم مورد نیاز کتاب و در مبلمان خانه کتاب خانه باشد و خرید کتاب در سبد خانواده ها باشد و کتاب خانه های عمومی با توجه به نیاز جامعه ی هدف توسعه و گسترش پیدا کنند. همه کتاب بخوانند. کودکان و نوجوانان و پدر و مادر و همه و همه کتاب در دست شان باشد.
می پرسم: با دیدن شما به یاد تلاش های جهادی و همت بی نزد و منت دهه های گذشته می افتم.
به آرامی می گوید: اگر تلاش و همت جهادی هم چون گذشته پر رنگ و به عنوان یک اصل مهم مورد توجه همه قرار گیرد ، خیلی از مشکلات حل می شود.مدیران فرهنگی باید تفکر جهادی داشته باشند.
با کنجکاوی به کتاب ها نگاه می کنم. در میان کتاب ها آثار فراوانی از مولفان ایلامی دیده می شود. از او می پرسم: میزان حمایت تان از کتاب های مولفان ایلامی چه قدر بوده است؟
دسته کتابی را گوشه ای می گذارد و می گوید: مولفان و آفرینشگران بومی سرمایه های فرهنگی و ادبی جامعه هستند. سرمایه هایی بس گران قیمت و ارزش مند.همه ی مدیران فرهنگی وظیفه دارند که از تلاس و آفرینش و تولید آثار ادبی و هنری و ... اهالی قلم در استان ایلام حمایت کنند.من به عنوان مدیرکل این اداره ی فرهنگی، تمام تلاش و همت و حمایتم را از مولفان ایلامی در راستای حمایت های مادی و اعتباری به کار بسته ام.تاکنون ده ها عنوان و هزاران جلد کتاب از اهالی قلم خریداری کرده این و به کتاب خانه های عمومی استان تزریق کرده ایم.
می پرسم: ممکن است از میزان حمایت تان از مولفان بومی بگویید.
میگوید: من هماره تلاش داشته ام از مولفان و اهالی قلم و فرهنگ و ادب استان در بالاترین توان ممکن اداری حمایت کنم.به هر حال مولفان بومی سرمایه های معنوی استان هستند.در همین راستا ۵۸عنوان کتاب با بیش از ۷هزار و ۵۴۰ جلد کتاب از ناشران و مولفان استان خریداری کرده و به کتاب خانه های استان افزوده ایم.
- لطفاً یک جمله ی امید بخش بگویید.
- در یک سال گذشته بیش از ۷هزار نفر به اعضای کتابخانههای استان ایلام اضافهشده است.
خوش حال می شوم و می گویم: باز هم یک جمله ی پر انرژی خبری از زبان مدیرکل کتابخانه های استان ایلام؟
میگوید: در طول یک سال گذشته ۶ باب کتابخانه عمومی به ظرفیت کتابخانههای استان ازجمله کتابخانه مرکزی، کتابخانه تخصصی نابینایان، مرکز مبادله کتاب با بیش از ۴۷هزار عنوان کتاب افزودهشده است.
- از برگزاری نمایشگاه های کتاب بگویید.
- ۱۸۴نمایشگاه کتاب در ۴۲ کتابخانه استان در طول یک سال گذشته دایر شده است.
- آقای جلیلیان بی تعارف خودتان چه قدر اهل مطالعه هستید؟
- این یک سوال کلیشه ای از مدیران، خصوصا مدیران فرهنگی است. اما برای پاسخ به این سوال باید بگویم که به عنوان مدیری فرهنگی،وظیفه دارم مطالعه و خواندن کتاب را سر لوحه ی برنامه هایم قرار دهم.هم در منزل و هم در اداره.در هر دو مکان تلاش کرده ام علاوه بر آن که دانش و اطلاعات خود را افزایش دهم و بروز کنم، الگویی برای اهالی خانواده و همکاران خوبم باشم.سال هاست که با یار مهربان همراه و همگام هستم.
- آخرین کتابی که خواندید؟
- کتاب "به نام مادر" تالیف خانم "کمالی فر" که درباره ی همسران شهدای استان است.
- در میان کتاب ها آثاری برای مخاطبان روشندل می بینم. لطفا از کتاب خانه ای که برای این بزرگواران راه اندازی کرده بگویید.
- با هدف توجه به اعضای نابینا و رعایت عدالت فرهنگی در میان علاقه مندان به کتاب و کتابخوانی، کتابخانه تخصصی نابینایان، با رایزنی های فراوان و تلاش های گسترده این اداره کل، به همت انجمن نابینایان کشور و با کمک و مشارکت «شرکت سامسونگ» مجهز به بهترین امکانات روز شده و امکان مناسبی برای توجه به این اعضای خاص در استان است.
لطفا از کتاب خانه های استان بگویید.
- نزدیک به چهل هزار نفر عضو کتاب خانههای عمومی، مرکزی و مشارکتی در استان میباشند. در حال حاضر چهل و چهار باب کتابخانه عمومی در استان با همکاران خوب و پرکار فعالیت دارند.
- در کتابخانه های عمومی استان چه برنامه و فعالیت های ادبی و فرهنگی برگزار می شود؟
- در کتابخانه های عمومی استان علاوه بر عضوگیری، امانت کتاب، حفظ و نگهداری از این امانت گرانبها، برنامه های متنوع فرهنگی اعم از نشست کتابخوان، نقد و بررسی کتاب، دریافت کتاب های اهدایی، اهدا کتاب به روستاییان، نشست کتاب خوان مدرسه ای، برگزاری جشنواره بین المللی کتابخوانی رضوی، اجرای برنامه های فرهنگی با توجه به تقویم اجرایی و مناسب ها در طول سال، طرح کتاب گردی در روستاها و محلات هدف در استان و... برگزار و اجرا می شود.
- چه کتاب هایی برای خوانندگان این گفت و گو پیش نهاد می دهید؟
- کتاب های زیادی در طول تاریخ تالیف شده .معتقدم هر کس بر اساس ذائقه ای که دارد کتاب بخواند.مطالعه ی اجباری اصلا خوب نیست و مطالعه ی تحمیلی آسیب زاست.هر کتابی که منجر به دانش افزایی و اعتلا و بالندگی فکری انسان شود،پیشنهاد می کنم.
- کاش می شد از عملکردتان در نیمه ی اول سال ۹۷ مطلع می شدیم...
- در یک کلام مفید و مختصر سیر رشد فعالیت های امور کتابخانه ای در تمام زمینه ها در استان رو به رشد است.
- به نظر شما کتاب بد! وجود دارد؟
- معتقدم که هر کتابی که انسان را از محور و اساس اخلاق دور کند،بد و مخرب است.کتاب بایستی به خواننده آرامش و التذاذ دهد.اگر کتابی سیستم روحی روانی انسان را بر هم بزند،بی شک مخرب خواهد بود.
- یک کتاب چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟
- یک کتاب خوب بایستی موجب تقویت و علاقه مندی بیشتر مخاطب به کتابخوانی منجر شودنه این که موجب تنفر و دوری خواننده از آن شود.
- نخستین کتابی را خریدید؟
- راستش دقیقا یادم نیست. اما با توجه به رشته ی تحصیلی ام که در حوزه ی الهیات و علوم سیاسی است، بیشتر در این حوزه کتاب خریده ام.
- حرف پایانی این گفت و گو؟
- هر کس هر چه از دستش بر می آید برای عمران و آبادانی کشورمان در تمام حوزه ها تلاش کند.ایران عزیز وطن ماست.مثل تمام ایرانیان وطنم را دوست دارم...حتی عزیزتراز جانم...
از ایشان خداحافظی و به جمله ی زیبایش فکر می کنم. جمله ای که تیتر همین گفت و گوی صمیمی شد.
نظر شما