مسعود بارزانی، رهبر حزب دموکرات کردستان عراق روز 22 نوامبر به بغداد رفت و با این دیدار به تمام اتهامات و تهدیدها میان خود و مقامات عراقی بعد از برگزاری رفراندوم استقلال در اقلیم کردستان در سپتامبر 2017 پایان داد.
بارزانی مدت کوتاهی بعد از بازگشت از بغداد گفت که عادل عبدالمهدی، نخست وزیر جدید عراق قابل درک تر بوده و همکاری بیشتری نسبت به حیدر العبادی، نخست وزیر قبلی عراق پیرامون مسائل کردی و حل آنها می کند.
او سپس برای دیدار با مقتدی صدر، رهبر جریان صدر به نجف رفت. این ممکن است به در پیش گرفتن سیاست جدید از سوی بارزانی در سایه تغییرات کنونی ایجاد شده توسط نیروهای فدرال در کنترل کرکوک، مناطق مورد مناقشه و گذرگاه های مرزی در کنار سیاست درپیش گرفته نسبت به بودجه 2019 و تلاش دولت فدرال برای کاهش بودجه اقلیم کردستان به زیر 17 درصد منجر شود.
محسن السعدون، یکی از رهبران حزب دموکرات کردستان به المانیتور گفته است: « بارزانی مسائل معوقه را با عادل عبدالمهدی و دیگر رهبران بلوک های پارلمانی مورد بحث قرار داد اما مهم ترین دلیل برای دیار بارزانی از بغداد تمایل وی برای فعال کردن نقش احزاب سیاسی در مذاکره میان بلوک های مختلف بوده است. دیدار وی با مقتدی صدر، برای مداخله و پایان دادن به بن بست مذاکره میان بلوکها در تشکیل دولت جدید عراق بود.»
سعدون پیرامون احتمال تشکیل بلوک سیاسی میان بارزانی، نوری مالکی رهبر ائتلاف دولت قانون و هادی عامری رهبر ائتلاف فتح گفت:« تفاهمات کنونی در حدی نیست که منجر به تشکیل ائتلاف شود اما بارزانی تمایل دارد تا با ایجاد دفتری در بغداد، کانال های ارتباطی را ادامه دهد بویژه این که حزب وی یکی از شرکای کلیدی در تشکیل دولت جدید در عراق است.»
وی اشاره کرد که « حزب دموکرات از طریق دیدار مسعود بارزانی از بغداد می خواست به ایده مشارکت در حاکمیت از طریق حضور در دولت و ایفای نقش سیاسی بزرگتر در کشور اهمیت دو چندان دهد.»
درست است که بارزانی می خواسته با سفر به بغداد مناقشه های گذشته را با شیعیان را به سرانجامی برساند، اما این دیدار با توجه به زمان سفر بارزانی به بغداد در زمان عدم حضور برهم صالح، از رهبران اتحادیه میهنی و رییس جمهور جدید عراق که در ایتالیا به سر می برد، تنش با این حزب را با توجه به این که معنای سفر کنونی بارزانی پرهیز از دیدار با برهم صالح بوده باعث تشدید تنش با حزب اتحادیه میهنی شده است.
حزب بارزانی با کاندید شدن برهم صالح برای پست ریاست جمهوری عراق مخالف بود و آن را مخالف و ناقض روح مشارکت آن دو حزب در اداره اقلیم کردستان می دانست. این مسئله با توجه به شکست فواد حسین نامزد بارزانی برای پست ریاست جمهوری عراق تشدید شد.
غیاث سورچی، از رهبران حزب اتحادیه میهنی در این باره به تلویزیون اتجاء گفته است « بارزانی برای تقویت جایگاه حزب دموکرات و افزایش نفوذ آن به بغداد سفر کرده است. او از غیبت برهم صالح برای عدم دیدار با وی استفاده کرد.»
وی اشاره کرد که بارزانی نمی خواهد برای خیر و صلاح مردم کردستان کار کند برای همین هم این کار نادرست را در پیش گرفت. اتحادیه میهنی از هیچ اقدام و دسیسه ای علیه خود بیم ندارد زیرا آن حزب فقط به دنبال دستاوردها و استحقاقات خود در بغداد است.
توافق بر سر صدور دوباره نفت کرکوک از طریق اقلیم کردستان به بندر جیحان ترکیه تنها منافع مشترک میان اربیل و بغداد است. قبل از توافق فعلی، نفت کرکوک از طریق تانکر و از طریق سلیمانیه که تحت کنترل اتحادیه میهنی است به خارج صادر می شد. اتحادیه میهنی با بیان این که حزب بارزانی می خواهد تمام منافع مالی را کنترل کند و به دنبال تقسیم عادلانه درآمدها نیست، به شدت با صدور نفت کرکوک به ترکیه مخالفت کرد.
اگرچه از بارزانی در بغداد و نجف استقبال گرمی به عمل آمد اما خواسته های او حداقل در آینده ای قابل پیش بینی تحقق نمی یابد. او خواستار افزایش سهم بودجه اقلیم کردستان از 14 درصد به 17 درصد، خروج نیروهای حشدالشعبی از مناطق مورد مناقشه از جمله کرکوک و بازگشت نیروهای پیشمرگ به این مناطق است. با این حال، بیشتر تشکل های سیاسی حاضر در پارلمان از تشکل های وابسه به حشد الشعبی هستند که مخالف برگزاری رفراندوم در اقلیم کردستان بوده و نیروهای آنها همچنان در مناطق مورد مناقشه حضور دارند.
حنین القدو، عضو پارلمان عراق از ائتلاف البناء به المانیتور گفت:« درخواست برای خروج نیروهای عراقی مغایر قانون اساسی عراق است که در ماده 121 آن قید شده که ارتش عراق حق دارد آزادانه در تمام مناطق عراق تحرک داشته و تحرک نیروهای پیشمرگ منحصر در قلمرو اقلیم کردستان عراق است.»
وی افزود:« دیگر درخواست ها از جمله، سهم اقلیم کردستان و توزیع آن به نسبت های آماری مربوط به جمعیت بستگی دارد و نباید به ضرر دیگر مناطق آن را دستکاری کرد. مناطق مورد مناقشه هم به جای مذاکرات سیاسی به قانون اساسی ربط دارد.»
مسعود بارزانی هم اذعان کرده که بازگرداندن وضعیت کنونی به پیش از برگزاری رفراندوم و یا اصلاح ماده 140 قانون اساسی عراق مربوط به مناطق مورد مناقشه دشوار است.
او به دنبال افزایش نفوذ سیاسی در پایتخت است و این مسئله به جای اتکا به تقابل به وی اجازه می دهد بیشترین دستاورد را داشته باشد.
این مسئله با توجه به این که اکثریت پارلمان به جای انتخاب فواد حسین نامزد وی، به برهم صالح، نامزد اتحادیه میهنی رای دادند قابل درک است.
ریبین سلام، از رهبران حزب دموکرات کردستان عراق فاش کرد که مسعود بارزانی پیشنهاد تشکیل شورای عالی سیاسی متشکل از رهبران سیاسی و روسای جمهوری، نخست وزیر و رییس پارلمان را برای تبیین سیاست ها در کشور عراق را داده است.
سلام گفت که این تلاشی برای دادن نقش موثرتری به حزب مسعود بارزانی بویژه بعد از انتخابات اخیر بوده که در آن، ائتلاف های جدید سیاسی شکل گرفت و به تفرقه های ناسیونالیستی و فرقه ای واضح و معمول که از سال 2003 بلای جان عراق بوده و و در سالهای گذشته کردها را به گشایشگر روند سیاسی در عراق تبدیل کرده بود پایان داد.
منبع: المانیتور
نویسنده:عمر ستار
ترجمه: خبرگزاری کردپرس- سرویس جهان
کد خبرنگار: 40101
نظر شما