عدم مهار آب و خطر از دست رفتن خاک ایلام

سرویس ایلام - حدود ۹۲ درصد از آب استان ایلام در بخش کشاورزی مصرف می‌شود و این مهم، با وجود عبور هشت رودخانه مهم از استان علاوه بر به مخاطره انداختن منابع آبی ایلام، خاک استان را هم با فرسایش روبه‌رو خواهد کرد.

به گزارش خبرگزاری کردپرس، «چرا وزارت نیرو برای مهار آب‌های مرزی برنامه ندارد؟ چرا وزارت نیرو ساخت سدهای مناطق مختلف ایلام را مرتب به تأخیر می‌اندازد و چرا ساخت سدهای چناره و جزمان در شهرستان چرداول و بخش هلیلان استارت نمی‌خورند؟» این‌ها سؤالات سلام امینی، نماینده ایلام در مجلس از وزیر نیرو بود که چندی پیش رسانه‌ای شد.

در استان ایلام سالانه یک و نیم میلیارد متر مکعب آب از استان خارج می‌شود و احداث سدهای چنگوله، گاومی، گدارخوش و غیره به بهانه‌ی انجام مطالعات به تأخیر انداخته می‌شود؛ امر مهمی که نه تنها برای استان ایلام که برای ایران باید امری مهم و استراتژیک باشد چرا که ما خودمان در داخل بسیار بیشتر به این آب‌های خروجی احتیاج داریم.

در دومین نشست خبری سلام امینی فرصتی دست داد تا از او نتیجه پیگیری‌هایش در مورد مهار آب‌های خروجی از استان ایلام را جویا شوم. او گفت: تنها قسمتی از ایران که آب‌هایش به بیرون از مرزها می‌ریزد، منطقه‌ی غرب کشور است و سالانه یک و نیم میلیارد متر مکعب آب از استان ایلام به خارج از کشور سرازیر می‌شود.

وی توضیح داد: ممکن است در آینده سازمان‌های بین‌المللی قوانینی را تصویب کنند که نتوانیم آب‌های خروجی کشور را مهار کنیم و باید امروز به فکر این آب‌ها باشیم که از طریق اکثر رودخانه‌های استان به خارج از مرزها می‌رود.

عضو کمیسیون انرژی مجلس افزود: سؤال بنده از وزیر نیرو در همین راستا بود که یکی از بندهایش بحث سامانه گرمسیری بود. آقای اردکانیان گفت که با توجه به شدیدتر شدن تحریم‌ها و فشاری که به دولت آمده، با مقدار پولی که داریم سعی می‌کنیم فعلا سامانه گرمسیری را اجرا کنیم و در مراحل بعدی به مهار آب‌های خروجی از کشور خواهیم پرداخت.

طرح‌های آبخیزداری و آبخوان‌داری و جلوگیری از فرسایش خاک در ایلام

مهار آب‌های خروجی هشت رودخانه مهم در استان ایلام بیش از هشت سال است که مورد غفلت قرار گرفته است و این امر مهم علاوه بر زیان‌های از دست دادن آب، باعث فرسایش زمین و از بین رفتن خاک حاصلخیز ایلام نیز خواهد شد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی ایلام با اشاره به ورود آب هشت رودخانه مرزی این استان به کشور عراق، به جوان آنلاین می‌گوید: با توجه به شرایط آبی در استان و مناطق همجوار این مهم می‌طلبد تا به طور بهینه از این منابع آبی استفاده کرد.

سید محمدتراب میری با اشاره به این که منابع آبی بسیار محدود بوده و کشور‌های مختلفی نیز با این معضل دست و پنجه نرم می‌کنند، می‌افزاید: ایران در زمره کشور‌های خشک و نیمه‌خشک جهان قرار دارد و همین عامل می‌طلبد با دقت بیشتری منابع موجود را مصرف کنیم.

وی افزود: با توجه به این که ایلام دارای زمین‌های حاصلخیزی است، این مهم می‌تواند به رونق کشاورزی و اشتغال مردم منطقه کمک خوبی کند لذا می‌طلبد اقدامات خوبی در این زمینه انجام بگیرد و این در حالی است که تاکنون آنگونه که باید از منابع آبی و خاکی استان بهره‌برداری لازم صورت نگرفته و با توجه به اراضی شیبدار استان که به سمت کشور عراق است بیشتر این آب‌ها وارد این کشور می‌شود.

رئیس جهاد کشاورزی ایلام با تأیید این موضوع می‌گوید: می‌توان با اجرای طرح‌های آبخیزداری و آبخوان‌داری استفاده بهینه‌ای از این آب‌ها کرد و در غیر این صورت تنها به فرسایش خاک و گسترش بیابان می‌انجامد.

میری می‌افزاید: تاکنون آنگونه که باید از منابع آبی و خاکی استان بهره‌برداری لازم صورت نگرفته و با توجه به اراضی شیبدار استان که به سمت کشور عراق است بیشتر این آب‌ها وارد این کشور می‌شود.

گزارش از: یاسر بابایی

کد خبر 101395

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha