به گزارش کردپرس؛ احداث سد "قوچم" در شهرستان دهگلان با هدف بهره برداري از سامانه انتقال آب از سد "آزاد" و تامين نياز آبي کشاورزي در دشت قروه و دهگلان از سال 91 آغاز به کار کرد که با اتمام انتقال آب از سد "آزاد" به سد "قوچم" حدود چهار هزار و ۳۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی که در امتداد این خط انتقال قرار دارند از اراضی دیم به آبی تبدیل می شوند.
در همین راستا نشستی مشترک بین مدیر سد "قوچم"، مدیر جهاد کشاورزی و کارشناس شبکه آبیاری نوین استان کردستان در خصوص نحوه و میزان استفاده کشاورزان از حقابه این سد تشکیل شد.
میزان رهاسازی، متناسب با حجم بارندگی ها خواهد بود
به گفته "لطفی" تاکنون حقابه کشاورزانی که آب به آنها تعلق می گیرد تامین شده است و این روال در سال آینده نیز ادامه خواهد یافت.
مدیر سد "قوچم" به نگرانی کشاورزان "حقابه بر" از آب سد قوچم اشاره کرد و یادآور شد: بر اساس مطالعات کارشناسی صورت گرفته و با توجه به آورد رودخانه و همچنین آب ذخیره شده در پشت سد، رهاسازی آب این سد هر ساله با توجه بارندگی ها و حجم سد تغییر خواهد کرد.
به اعتقاد وی، جوب های سنتی و انشعابات از جمله مهمترین شواهد فیزیکی در محل هستند که نشان می دهند کدام اراضی حقابه دارند.
به گفته وی، بر اساس اسناد مالکیت، بعضی از اراضی که در مسیر آب هستند اما آب آن از رودخانه دیگر می شود دیگر حق استفاده از حقابه سد "قوچم" را ندارد.
لزوم جلوگیری از کشت محصولات پرآب طلب
"لطفی" خواستار بازدید جهاد کشاورزی از زمین های زراعی دو روستای "بلدستی" و "قوچم" شد تا هر کدام از این زمین ها که طبق شواهد فیزیکی و اسناد مالکیت، دارای حقابه هستند در صورت رهاسازی سد از این آب استفاده کنند.
مدیر سد "قوچم" با انتقاد از کشت محصولاتی پر آب طلب همچون "سیب زمینی" در زمان رهاسازی آب این سد، خواستار جلوگیری از این کار شد.
برنامه ریزی برای تناوب کشت
به گفته "محمد حسنی" باید برای استفاده از آب سد "قوچم" برنامه ریزی شود بدین صورت که چند هکتار از زمین های کشاورزی با حجم آبی که از این سد قابل تخصیص است باید زیر کشت برود.
کارشناس شبکه نوین آبیاری سازمان جهاد کشاورزی کردستان خواستار برنامه ریزی برای تناوب کشت شد و گفت: اگر به هر هکتار، 700 هزار متر مکعب آب اختصاص یابد، برنامه ریزی لازم برای کشت و تناوب کشت را باید طبق حجم تخصیصی انجام دهیم.
به گفته وی، تنها 100 هکتار زمین کشاورزی از حقابه سد "قوچم" استفاده می کنند که این میزان باید به بیش از 200 هکتار برسد.
وی همچنین یادآور شد: نمایندگان استان کردستان در مجلس به شدت به دنبال تصویب طرحی هستند که 100 هزار هکتار از مزارع این استان به زیر کشت آبی برود.
نظر شما