مانیفست نسل نو، صلح و دوستی با بغداد، تهران و آنکارا است

سرویس عراق و اقلیم کردستان – شاسوار عبدالواحد از رهبران سیاسی منتقد در اقلیم کردستان در گفتگو با کردپرس، ضمن تشریح سیاست های نهضت سیاسی "نسل نو"، حاکمان کنونی اقلیم را آماج تندترین انتقادات قرار داد و مواضع خود در خصوص مسائل مطرح کردستان و عراق را به صورت صریح و شفاف بیان داشت.

کردپرس: طی یک دهه‌ اخیر و در نتیجه‌ تحولات سیاسی و اقتصادی در اقلیم کردستان و تحت تأثیر معادلات منطقه‌ ای و جهانی، عرصه‌ سیاسی این اقلیم وارد مرحله‌ ای از پوست اندازی در رهبری سیاسی و ظهور جریان های سیاسی نو و تولد رهبران جوان شد. برخی از این رهبران نوظهور برخلاف دهه‌های قبل، نه از اعضای دفتر سیاسی دو حزب حکمران (حزب دموکرات و اتحادیه میهنی) و دیگر احزاب کوچک و بزرگ و نه دارای سابقه‌ مبارزات مسلحانه‌ بودند. رهبرانی که‌ در سایه‌ حاکمیت کُردی در عراق رشد یافته‌ و نگاه‌ و رویکردی متفاوت به‌ سیاست، اقتصاد و اجتماع دارند و در پی درانداختن طرحی نو و متفاوت از گذشته‌ هستند. شاسوار عبدالواحد رهبر نهضت سیاسی تازه‌ تأسیس "نسل نو" شاخص ترین کاراکتر سیاسی در میان نسل جدید از رهبران سیاسی در کردستان عراق می باشد. سیاستمداری با دنیابینی و رویکردی متفاوت از رهبران کلاسیک و می توان گفت رهبری تابو شکن.

خبرگزاری کردپرس مصاحبه‌ ای با این رهبر سیاسی جوان در اقلیم کردستان و عراق انجام داده‌ است و در این جا و برای آشنایی بیشتر مخاطبان با سابقه‌ اقتصادی و سیاسی شاسوار عبدالواحد به‌ صورت مختصر شناختی از وی ارائه‌ می دهد.

شاسوار عبدالواحد کیست:

مهندس شاسوار عبدالواحد مؤسس و مالک «شرکت نالیا» از مطرح ترین و موفق ترین شرکت های ساختمانی بخش خصوصی اقلیم کردستان است و پس از این تجربه‌ نیز وارد حوزه‌ گردشگری شده‌ و در این حوزه‌ نیز خوش درخشید. شرکت بزرگ نالیا در سال 2011 و همزمان با‌ شروع اعتراضات سلیمانیه‌ در ماه‌ فوریه،‌ فعالیت رسانه‌ای خود را با پخش شبکه‌ تلویزیونی NRT (nalia radio and tv) آغاز کرد، شبکه‌ای که‌ از آغاز فعالیت بارها و در مقاطع مختلف مورد حمله‌ مهاجمان ناشناس و یا هواداران احزاب حاکم قرار گرفته‌ است.

شاسوار عبدالواحد به‌ عنوان یکی از کارآفرینان و سرمایه‌داران بزرگ اقلیم کردستان سرمایه‌اش را در نتیجه‌ تلاش خود و استفاده‌ از فرصت های به‌ دست آمده‌ از جریان توسعه‌ اقتصادی اقلیم کردستان،‌ کسب کرده‌ است.

وی فعالیت اقتصادی خود را از اواخر سال های دهه‌ 90 میلادی و همزمان با تحصیل در دانشگاه‌ آغاز کرده‌ است، اما ورود رسمیش به‌ دنیای تجارت از سال 2007 و با تأسیس شرکت نالیا می باشد. شاسوار عبدالواحد که‌ در دوران دانشجویی در دانشگاه‌ سلیمانیه‌ (1999 به‌ بعد) صاحب امتیاز نشریه‌ای به‌ نام «خوانش لیبرالی» بود، تا زمانی که‌ به‌ صورت رسمی وارد دنیای سیاست نشد و حزب سیاسی خود تحت عنوان نهضت "نسل نو" را تأسیس نکرد، به‌ صورت رسمی و غیر رسمی عضو و یا هوادار هیچ یک از احزاب اقلیم کردستان و یا احزاب عراقی نبود.

ورود جدی وی به‌ سیاست نیز متفاوت از هر سیاستمداری در اقلیم کردستان بود و آن هم مخالفت با برگزاری رفراندوم استقلال در اقلیم کردستان و مناطق مورد مناقشه‌ در موعد تعیین شده‌ (25 سپتامبر 2017) بود. وی جریانی اعتراضی با نام "نه‌ به‌ رفراندوم در مقطع کنونی" را راه‌ اندازی کرد و بر خلاف تمامی احزاب و جریان های سیاسی کردستان عراق با برگزاری این اقدام هنجارشکن مخالفت ورزید و با حضور در آن، به‌ رفراندوم نه‌ گفت.

آن چه‌ بیش از هر چیز توجه‌ ناظران سیاسی اقلیم کردستان را به‌ خود جلب کرد درست از آب درآمدن پیش بینی های شاسوار عبدالواحد از تبعات رفراندوم برای اقلیم کردستان بود.

این سیاستمدار جوان در نهایت و در سال 2018 از طریق حزب تحت رهبریش در انتخابات مجلسین عراق و اقلیم کردستان شرکت کرد و توانست در مجلس عراق 4 کرسی و در انتخابات پارلمان کردستان نیز 8 کرسی را کسب نماید.

مشروح مصاحبه‌ کردپرس با شاسوار عبدالواحد رهبر نهضت نسل نو و نماینده‌ پارلمان کردستان عراق:

کردپرس: تحلیل و ارزیابی شما از وضعیت کنونی اقلیم کردستان عراق از لحاظ سیاسی و اقتصادی پس از نزدیک به سه‌ دهه‌ از اداره‌ این منطقه‌ توسط خود کردها در چارچوب سیستم فدرالی چیست؟ آیا این ظرفیت و امکان بود که‌ روند تحولات و توسعه‌ در همه‌ زمینه‌ها به‌ شیوه‌ای دیگر می بود؟

شاسوار عبدالواحد: آن چه‌ که‌ از 28 سال حاکمیت کردی در شمال عراق مشاهده ‌می کنیم عبارت است از وجود مجموعه‌ ای از گروه‌ و خاندان که‌ هر کدام در راستای منافع خود تلاش می کنند. آن ها فقط دغدغه‌ زندگی شخصی خود و فرزندان و انباشت ثروت و ساختن کاخ و ویلاها و مالکیت شرکت های اقتصادی و دستاوردهای مالی را دارند. بدون این که‌ به‌ آینده‌ کردستان و سرزمینشان بیندیشند. آن چه‌ که‌ هم اکنون شاهد آن هستیم، عبارت است از حاکمیت افرادی شکست خورد و مستأصل بر اقلیم کردستان، اشخاصی که‌ در زندگیشان نیز شکست خورده‌ ترین افراد بوده‌ اند. آن ها فاقد هر نوع دستاورد و تخصص، توانایی و حتی مدرک دانشگاهی هستند. حاکمان کنونی اقلیم کردستان کسانی هستند که به‌ صورت اتفاقی و در نتیجه‌ تغییر معادلات بین المللی پس از اشغال کشور کویت از سوی رژیم بعث عراقی در سال 1990 فرصتی برای این جماعت پیش آمد و در نتیجه‌ قهرمانی و از خود گذشتگی مردم و بخشی از نیروهای پیشمرگ، قدرت را در دست گرفتند و هم اکنون نیز حاکمیت را در انحصار خود دارند.

کردپرس: چه‌ کسی مسئول وضعیت کنونی اقلیم کردستان است؟

شاسوار عبدالواحد: قبل از همه‌ دو خانواده‌ حاکم یعنی خانواده‌ بارزانی و خانواده‌ طالبانی. پس از این دو خانواده‌ مجموعه‌ ای از مقامات و مسئولان که‌ در این به‌ یغما بردن و تاراج و ویران کردن کردستان دست دارند، اما نقش آن ها کمتر است.

کردپرس: یکی از شعارها و وعده‌ های شما به‌ عنوان رهبر نهضت سیاسی نسل نو، محاکمه‌ کردن حاکمان کنونی اقلیم کردستان در صورت دست یابی به‌ قدرت بوده‌ است، دلیل این موضع شما چیست؟

شاسوار عبدالواحد: اگر حاکمیت را در دست بگیریم باید اصلاحات گسترده‌ و همه‌ جانبه‌ انجام دهیم. باید حقوق مردم را به‌ آن ها بازگردانیم و وضعیت زندگی و رفاه‌ آنان را بهبود بخشیم. ما در آستانه‌ انتخابات و مقطع تبلیغات اعلام کردیم که‌ اگر قدرت را در دست بگیریم و اختلاس و فساد اقتصادی هر کسی برایمان اثبات شد، تنها به‌ طرح رسانه‌ ای آن و اعتراضات بدون نتیجه‌ اکتفا نخواهیم کرد (مثل وضعیت کنونی که‌ شاهدیم مسئولان حزب دمکرات کردستان، پارتی و اتحادیه‌ میهنی کردستان، یکیتی اظهارات و مواضعی این چنینی دارند و حتی علیه‌ خود من اتهام پراکنی می کنند و به‌ من نیز اتهام می زنند)، اما اگر ما قدرت و حاکمیت را در دست بگیریم و اختلاس و فساد اقتصادی هر کس با اسناد و مدارک غیر قابل انکار به‌ اثبات رسید، بدون هیچ وقفه‌ ای متهمان را دادگاهی می کنیم و به‌ اظهارات و اتهام پراکنی های رسانه‌ ای اکتفا نخواهیم کرد.

کردپرس: در کنار احزاب حاکم اقلیم کردستان، احزاب و جریانات اپوزیسیون نیز از انتقادات شدید شما در امان نبوده‌ اند؛ آیا شما هیچ وجه‌ تمایزی میان دو جریان نمی بینید؟ دلیل این که‌ تاکنون ائتلافی میان نسل نو با اپوزیسیون اقلیم کردستان شکل نگرفته‌ است، چیست؟

شاسوار عبدالواحد: انتقادات نسل نو از دو حزب حاکم اقلیم کردستان همیشگی است و بر این عقیده‌ ایم که‌ این دو خانواده‌ ی فرمانروا مایه‌ بدبختی و مصیبت برای این ملت شده‌ اند. در ارتباط با احزاب اپوزیسیون قبلی، ما از برخی از مواضع آن ها انتقاد داریم. علیرغم انتقاداتی که‌ از آن ها داریم، اما سه‌ بار از آن ها درخواست تشکیل جبهه‌ ای‌ قدرتمند در مقابل احزاب حاکم را مطرح کرده‌ ایم، اما متأسفانه‌ آن ها بیش از گذشته‌ مشغول برگزاری نشست و گفتگو و توافق با احزاب حاکم با هدف حضور در دولت هستند و به‌ تشکیل جبهه‌ سیاسی قدرتمند اپوزیسیون نمی اندیشند.

کردپرس: علیرغم دستاورد انتخاباتی قابل توجه‌ در انتخابات پارلمان کردستان با توجه‌ به‌ اولین حضور انتخاباتی نسل نو، از همان ساعات اول اعلام نتایج، بایکوت دولت و عدم حضور در آن ها را اعلام کردید، دلیل انتخاب این موضع چیست؟

شاسوار عبدالواحد: بر این عقیده‌ ایم با شمار کرسی هایی که‌ هم اکنون در پارلمان داریم و همزمان با لحاظ کردن نگرش و رویکرد حزب دمکرات کردستان و اتحادیه‌ میهنی کردستان، حضور در دولت جدید انتحار سیاسی است و از سوی دیگر مشروعیت دادن به‌ عملکرد و اقدامات ناپسند و غیر مشروع دو حزب حاکم و پشت کردن به‌ مردم و آن هایی است که‌ در انتخابات به‌ ما رأی دادند. به‌ همین دلیل دست به‌ چنین کاری نخواهیم زد و اعتقادی به‌ انجام اصلاحات از سوی پارتی و یکیتی و امیدی به‌ آن ها برای تغییر وضعیت مردم نداریم تا انگیزه‌ و بهانه‌ ای باشد برای حضور ما در دولتی که‌ آن ها تشکیل می دهند.

کردپرس: نسل نو به‌ عنوان یک نهضت سیاسی نو در عرصه‌ سیاسی اقلیم کردستان، مدلی جدید از سیاست ورزی و اداره‌ دولت و همچنین در پیش گرفتن سیاست و مدل اقتصادی متفاوت از گذشته‌ را تبلیغ می کند؛ مانیفست و پروژه‌ سیاسی و اقتصادی حزب شما بر چه‌ اصولی استوار است؟

شاسوار عبدالواحد: اعتقادی به‌ برنامه‌ و ایدئولوژی ثابت و بدون تغییر و نخ نما شده‌ که‌ امتحان خود را پس داده‌ و با شکست مواجه‌ شده‌ است، نداریم. تأکید و باور ما بر طرح ها و پروژه‌ های مدت دار و موقت است. هم اکنون مانیفستی 15 ساله‌ را برای آینده‌ اقلیم کردستان تدوین کرده‌ ایم. اساس کاری ما عبارت است از تأکید و تمرکز بر شکوفایی اقتصادی. معتقدیم ک بنیاد نهاد اقتصادی قدرتمند کلید حل مشکلات است. برای حصول این هدف نیز نیازمند ثبات پایدار سیاسی و امنیتی هستیم. این نیز نیازمند وجود فضایی دوستانه‌ و صلح آمیز است. صلح نیز با اعتقاد به‌ هم زیستی مسالمت آمیز و تحمل دیگری تحقق خواهد یافت. به‌ صورت کلی می توان بگویم که‌ اساس مانیفست ما این مهم یعنی صلح و دوستی با بغداد، تهران و آنکارا می باشد.

کردپرس: طرح و برنامه‌ نسل نو در حوزه‌ اقتصاد برای اقلیم کردستان چیست؟

شاسوار عبدالواحد: نسل نو دارای پروژه‌ ای بزرگ و تفصیلی برای بنیاد نهادن و توسعه‌ اقتصادی اقلیم کردستان است که‌ در پروژه‌ ای 150 صفحه‌ ای تدوین شده‌ است و آن را در سایت رسمی حزب در دسترس عموم قرار داده‌ ایم و به‌ نظرم در مصاحبه‌ ای کوتاه‌ نمی توان به‌ صورت تفصیلی کلیات و جوانب آن را تشریح کرد و در حوصله‌ این مصاحبه‌ نمی گنجد.

کردپرس: موضوع استخراج و فروش نفت اقلیم کردستان همیشه‌ یکی از موضوعات مورد منازعه‌ و پر حاشیه‌ بوده‌ است و بیشترین انتقاد مخالف و منتقدان حاکمیت کنونی اقلیم کردستان در این حوزه‌ می باشد. مدیریت پرونده‌ نفتی اقلیم کردستان در گذشته‌ و حال را چگونه‌ ارزیابی می کنید و راهبرد کلی نسل نو برای نفت اقلیم کردستان چیست؟

شاسوار عبدالواحد: نفت و درآمدهای آن، هم اکنون به‌ کارتی برای اعمال نفوذ دو خانواده‌ حاکم تبدیل شده‌ است و درآمدها و عواید آن نصیب مردم اقلیم کردستان نمی شود. ما خواستار عدم فعالیت در حوزه‌ نفتی اقلیم کردستان و عدم استخراج و فروش آن هستیم و مردم اقلیم کردستان از درآمدهای ملی و بودجه‌ عمومی سالانه‌ کشور عراق بهره‌مند شوند. اگر هم بخشی از نفت اقلیم کردستان به‌ خارج صادر گردد باید روند فروش و درآمدهای آن و همچنین طرف خریدار و نرخ فروش شفاف و مشخص باشد.

کردپرس: پوشش خبری نهاد رسانه‌ ای وابسته‌ به‌ حزب شما از رویدادهای سیاسی اقلیم کردستان متفاوت از دیگر رسانه‌ های فعال در اقلیم کردستان است و از سوی دولتمردان و احزاب حاکم به‌ تلاش برای بر هم زدن ثبات اقلیم کردستان متهم می شوید و در مقاطعی هم تیم ها و عوامل خبری شما تعاملی قهرآمیز و خشونت بار را تجربه‌ کرده‌ اند، رویکرد رسانه‌ ای شما بر چه‌ اساسی استوار است و پاسخ شما به‌ انتقادات مطرح شده‌ چیست؟

شاسوار عبدالواحد: آن هایی که‌ می گویند رسانه‌ های نزدیک به‌ ما یا رسانه‌ هایی که‌ از سوی ما پشتیبانی مالی می شوند، در تلاش برای برهم زدن ثبات و آرامش اقلیم کردستان هستند، منظورشان این است که‌ این رسانه‌ ها در تلاش برای بر هم زدن آرامش و ثبات دو خانواده‌ حاکم هستند. قضیه‌ برعکس آن چیزی است که‌ آن ها ادعا می کنند. برهم زننده‌ همیشگی وضعیت اقلیم کردستان دو خانواده‌ حاکم هستند، نه‌ رسانه‌ ها و مردم و ما. رسانه‌ ها به‌ صورت روزانه‌ و مداوم رویدادهای مختلف را پوشش می دهند. آن ها خود رویدادساز نیستند. مردم و شهروندان انتقادات جدی به‌ این حاکمیت سیاسی دارند، کار ویژه‌ رسانه‌ ها در این میان پوشش و انعکاس رویدادها است.

کردپرس: تحلیل شما از رویدادهای اخیر در منطقه‌ شیلادزی اقلیم کردستان و حمله‌ به‌ پایگاه‌ های نظامیان ترکیه‌ در این منطقه‌ و برخورد نیروهای امنیتی دولت اقلیم کردستان با معترضان چیست؟

شاسوار عبدالواحد: تظاهرات اعتراض آمیز مردم شیلادزی در استان دهوک اقلیم کردستان بخش کوچکی از عصبانیت و خشم مردم است و در آینده‌ به‌ انحا مختلف و جدید و در دامنه‌ بزرگ‌تر و همه‌ گیرتر تکرار خواهند شد.

کردپرس: در ارتباط با رویدادهای شیلادزی نیچروان بارزانی نخست وزیر اقلیم کردستان در اولین کنفرانس خبری پس از این رویدادهای در پاسخ به‌ خبرنگار شبکه‌ تلویزیونی ان. آر. تی در خصوص دستگیری تیم های خبری این شبکه‌، تأکید کرد که‌ به‌ شدت با هر رسانه‌ ای که‌ بخواهد امنیت اقلیم کردستان را تهدید کند، برخورد خواهند کرد. ارزیابی شما از این موضع چیست؟

شاسوار عبدالواحد: اظهارات نیچروان بارزانی نخ نما شده‌ و بدون تأثیر هستند. هر گاه‌ شبکه‌ تلویزیونی ان. آر. تی را تعطیل کنند، فوراً شبکه‌ دیگری از ان. آر. تی را در خارج از کشور راه‌ اندازی خواهیم کرد و هیچ نیاز و وابستگی به‌ دولت اقلیم کردستان و حاکمیت کنونی اقلیم کردستان نداریم.

کردپرس: به‌ عنوان سؤال پایانی ارزیابی شما از تصویب بودجه‌ سال 2019 عراق و سهم تعیین شده‌ برای اقلیم کردستان چیست؟

شاسوار عبدالواحد: بودجه‌ مصوب 2019 عراق در صورت اجرایی شدن آن از سوی دولت عراق و همچنین اقلیم کردستان و پایبندی طرفین به‌ این قانون، بودجه‌ ای مناسب و پسندیده‌ است و کفاف مخارج و اداره‌ اقلیم کردستان را می دهد.

*مصاحبه : حسن صالحی – سرویس عراق و اقلیم کردستان خبرگزاری کردپرس

کد خبر 104865

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha