به گزارش کردپرس، بر اساس آمار رسمی، از سال 2007 بیش از 50 شرکت نفت و گاز خارجی در اقلیم کردستان فعالیت خود را آغاز کرده اند. از جمله مزایای فعالیت در اقلیم کردستان در حوزه استخراج نفت کم هزینه بودن استخراج نفت در این منطقه است و این امتیاز شرکت های نفتی را برای فعالیت در اقلیم کردستان ترغیب کرده است.
شرکت های فعال نفتی خارجی در اقلیم کردستان بعد از هجوم داعش به این منطقه در سال 2014 و نیز اختلافات مالی شدید میان اربیل و بغداد و در کنار آن، کاهش شدید قیمت نفت باعث شد بسیاری از شرکت های نفتی خارجی با زیان روبه شده و برخی از آنها اقلیم کردستان را ترک کنند. از سال 2017 و به دنبال اعلام پیروزی کردها و نیروهای دولت مرکزی عراق بر داعش و نیز افزایش تدریجی قیمت نفت، امید به توسعه این حوزه را در اقلیم کردستان بالا برد اما برگزاری رفراندوم مناقشه بر انگیز در اقلیم کردستان در 25 سپتامبر 2017 و در پی آن بازپس گیری حدود 50 درصد از مناطق تحت کنترل اقلیم کردستان از جمله کرکوک نفت خیز، باعث شد بحران اقتصادی که در حال فروکش کردن بود دوباره اقلیم کردستان را در کما فرو برد.
بعد از تغییر دولت در عراق در سال گذشته و سر کار آمدن عادل عبدالمهدی به عنوان نخست وزیر جدید عراق که دوست کردها محسوب می شود، روابط اربیل و بغداد به سمت عادی شدن پیش رفت و با موافقت بغداد با ارسال نزدیک به 15 درصد از بودجه عمومی عراق برای اقلیم کردستان، منابع مالی اقلیم کردستان افزایش یافت و اربیل نسبت به پرداخت منظم بدهی های خود به شرکت های نفتی خارجی اقدام کرد. این مسئله به همراه افزایش نسبی بهای نفت و با ثبات شدن عراق بعد از جنگ با داعش، زمینه را برای فعالیت بیشتر شرکت های نفتی خارجی در این منطقه از عراق فراهم کرده است.
در چند هفته گذشته که گزارش تراز مالی شرکت های نفتی خارجی فعال در اقلیم کردستان منتشر شده است ترازنامه آنها نشان از مثبت و سودده شدن داشته که به اذعان مدیران این شرکت ها از جمله داناگاز، جنل انرژی و گولف کی ستون، بخش زیادی از علت مثبت شدن وضعیت بیلان آنها حاصل از فروش نفت در اقلیم کردستان و پرداخت منظم دستمزد آنها از سوی دولت اقلیم کردستان بوده است. این شرکت ها تصمیم گرفته اند بخش زیادی از درآمد حاصل از فعالیت در اقلیم کردستان را در همین منطقه سرمایه گذاری کنند تا هم میزان تولید نفت و گاز اقلیم کردستان را بالا ببرند و هم سود حاصل از فعالیت در این منطقه را بالا ببرند.
شرکت دی ان او نروژ هم امروز در گزارشی از ترازمالی خود در سه ماهه اول سال 2019، از افزایش چشم گیر میزان تولید نفت خام توسط این شرکت در اقلیم کردستان خبر داده است. این شرکت که در دو میدان نفتی تاوکه و پیشخابیر فعالیت دارد، در بیانیه ای اعلام کرد که میزان تولید نفت در سه ماهه اول 2019 افزایش یافته و از 109000 بشکه در روز در سال 2018 به 129000 بشکه در سال 2019 افزایش پیدا کرده است.
این شرکت همچنین از سودمند شدن این شرکت از فعالیت در اقلیم کردستان به دنبال پرداخت منظم دستمزد آن از سوی دولت اقلیم کردستان خبر داده است. مدیران این شرکت که از نتیجه فعالیت در اقلیم کردستان خرسند هستند تصمیم گرفته اند در چند سال آینده 400 میلیون دلار دیگر در صنعت نفت اقلیم کردستان سرمایه گذاری کنند. میزان سرمایه گذاری در سال 2019 حدود 250 میلیون دلار اعلام شده است.
بیژن مصور رحمانی، مدیر عامل شرکت دی ان او از تثبیت وضعیت شرکت خبر داده و دلیل سودمند شدن این شرکت از فعالیت در اقلیم کردستان را کم هزینه بودن روند استخراج نفت و گاز در قالیم کردستان و سودده بودن میادین نفتی در این منطقه عنوان کرده است.
نشریه اویل پرایس با اشاره به بهبود وضعیت مالی شرکت های نفتی در اقلیم کردستان و گذار اقلیم کردستان از بحران اقتصادی، سرمایه گذاری اخیر شرکت های خارجی در اقلیم کردستان را نشانه « فرا رسیدن بهار شرکت های خارجی» در اقلیم کردستان عنوان کرده است.
کد خبرنگار: 40101
نظر شما