این خبر به اندازه کافی هولناک است از این نظر که می تواند روی درآمد سرانه استان به شدت اثرگذار باشد. یکی از منابع مهم درآمدی در کردستان کشت گندم دیم است و هر سال این استان با در اختیار داشتن رتبه های اول تا چهارم در تولید این محصول استراتژیک، نقش مهمی در تامین امنیت غذایی کشور ایفا می کرد و البته عایدی فروش تضمینی بیش از یک میلیون تن گندم برای کشاورزان که سال گذشته بیش از 2 هزار و 500 میلیارد تومان بود، نقدینگی سالم و از نوع پول کم قدرت وارد استان می کرد که نقش مهمی در درآمد سرانه و همچنین تحرک بخشی به بازار در بخش خرده فروشی داشت.
کشاورزان استان کردستان عمدتا گندم کار هستند و حالا این خبر هولناک نشان می دهد در سال جاری علاوه بر کاهش شدید درآمد آنها، درآمد سرانه استان هم که در حال حاضر کمتر از نصف میانگین کشوری است باز هم کاهش خواهد یافت و قدرت خرید بخش مهمی از جمعیت استان نسبت به سال قبل در بهترین حالت نصف خواهد شد.
در این میان کشاورزان استان سال گذشته به دلیل قیمت بسیار پایین و غیر منطقی خرید تضمینی گندم برای کشت مجدد، عمدتا دست به دامن بانک ها شده اند و برای تامین بذر مورد نیاز تسهیلاتی دریافت کرده اند به این امید که امسال بعد از پایان فصل برداشت بتوانند آن را بازپرداخت کنند. این تسهیلات عموما هم از نوع مضاربه ای با سودی حدود 18 تا 21 درصد است.
در چند هفته اخیر مسئولان استان کردستان از جمله معاون هماهنگی های اقتصادی استانداری و مدیر کل جهاد کشاورزی و ... بارها خبر کاهش احتمالی برداشت گندم را رسانه ای کردند اما در ادامه هیچ برنامه و راهکار فوری برای حمایت از کشاورزان بیان نکرده اند که نشان دهنده بی برنامگی محض برای جبران خسارات وارده از سوی آنها است.
آقایان یا متوجه نیستند چه سونامی در راه است یا می دانند و به امید پایان دولت؛ قبل از رسیدن به فصل بازپرداخت وام ها، خواسته اند آن را نادیده بگیرند.
با توجه به آسیب پذیر بودن جدی کشاورزان و گندمکاران استان، ضروت داشت و دارد مسئولان محترم اقتصادی استان کارهای نمایشی را در این مدت کم باقی مانده از مسئولیت شان کناری نهاده حداقل برای این یک مشکل جدی و مهم در پیش رو راهکارهایی ارایه دهند.
دم دستی ترین کاری که می شود انجام داد و آقایان باید از اول امسال که برآوردها از کاهش تولید را دیدند دنبال می کردند رایزنی جدی و بی وقفه با مسئولان بانکی و بودجه ای کشور برای اهمال 100 درصد وام های ارایه شده و بخشودگی سودهای آن است. در کنار آن باید به صورت جدی فکری برای جبران قدرت خرید به شدت تضعیف شده مردم کردستان از این محل بکنند. خبر هولناک است اما بی خیالی و نداشتن برنامه های عملیاتی حمایتی از سوی مسئولان هولناک تر است. مجمع نمایندگان استان کردستان هم باید این مسئله را با فوریت در دستور کار قرار دهد. در غیر این صورت علاوه بر کاهش شدید قدرت خرید کشاورزان کردستانی، کشت سال آینده هم با مخاطره جدی روبرو می شود که می تواند تامین امنیت غذایی را هم به نوعی تحت تاثیر قرار می دهد. خیلی زود دیر شده است باید دید مسئولان از خواب بیدار خواهند شد و حداقل یک بار هم شده برای رفع یک مشکل مهم در استان کاری انجام خواهند داد؟
نظر شما