ظریف: تحت فشار مذاکره نمی‌کنیم؛ مکانیزم ماشه در ایران جایی ندارد

سرویس ایران- وزیر امورخارجه موضع جمهوری اسلامی ایران درباره برجام و مذاکرات را همچنان صریح و روشن اعلام کرد و گفت: هیچ گاه تحت فشار مذاکره امکانپذیر نیست، باید فشارها و تروریسم اقتصادی علیه ایران را متوقف کنند و پس از آن برای اجرای برجام می توان صحبت کرد.

به گزارش کُرد پرس، «محمدجواد ظریف» روز چهارشنبه و در حاشیه جلسه هیأت دولت با اشاره به سفر مشاور رئیس جمهوری فرانسه به تهران گفت: مشاور آقای ماکرون سحرگاه امروز وارد تهران شده است و بعدازظهر با من دیدار خواهد کرد؛ هنوز نمی دانم چه موضوعی را مطرح خواهد کرد اما موضع ما مشخص است.

وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی بر اساس برجام عمل کرده است، اظهارداشت: مشکل اروپایی‌ها در درجه اول خود آنها است که آمادگی هزینه برای امنیت خود را ندارند و مشکل اصلی آنها در درجه بعد هم آمریکاست که از برجام خارج شده و باید آن مشکل را حل کنند.

شورای حکام جز در حوزه برجام موضوعیتی ندارد

وزیر امور خارجه تصریح کرد: هیچ‌گاه تحت فشار مذاکره امکانپذیر نیست. باید فشارها و تروریسم اقتصادی علیه ایران را متوقف کنند و پس از آن برای اجرای برجام می‌توان صحبت کرد.

ظریف همچنین درباره جلسه امروز شورای حکام گفت: جالب است کشوری که برجام را نقض و پاره کرده برای اقدامی که در داخل برجام است و ارتباطی هم با پادمان و پروتکل الحاقی ندارد؛ تقاضای تشکیل جلسه می‌دهد. اقدامی که از نظر آنها نقض برجام است.

رئیس دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: شورای حکام جز در حوزه برجام که آن هم باید آژانس گزارش دهد؛ اصلاً موضوعیتی ندارد.

پس از خروج‌آمریکا از برجام سازوکار ماده ۳۶ رسماً عملیاتی شده است

وزیر امورخارجه درباره تهدید اجرای مکانیسم ماشه از سوی غرب گفت: مکانیسم ماشه قابل اجرا نیست. در برجام سازوکاری وجود دارد تا مانع نقض آن شود؛ اکنون که برجام نقض شده ایران آن سازوکار را عملیاتی کرده است.

وی یادآورشد: در پنج نامه‌ای که من به خانم موگرینی نوشتم، اعلام کردم که قبل از خروج و به ویژه پس از خروج آمریکا، رسماً سازوکار ماده ۳۶ عملیاتی شده است.

ظریف همچنین با اشاره به عدم اجرای تعهدات برجام از سوی اروپا گفت: جلسه کمیسیون مشترک برجام در سطح معاونین وزرا و به فاصله کمی در سطح وزرا برگزار و ۱۱ تعهد در جلسه اول به ایران داده شده و در جلسه دوم این تعهدات مورد تاکید قرار گرفته اما هیچکدام از این تعهدات عملی نشده است.

توقیف نفتکش حامل نفت ایران نقض اساسی برجام است

ظریف گفت: اروپایی‌ها علاوه بر اینکه این تعهدات را اجرا نکردند؛ تعهدات پیشین خود را نیز انجام ندادند. اقدام اخیر انگلیس هم نقض تعهدات خود آن هاست که از طرف آمریکا انجام داده و هیچ ارتباطی به سوریه ندارد. این توقیف کشتی نقض اساسی برجام است.

وزیر امور خارجه با اشاره به اقدامات برخی کشورهای اروپایی در دستگیری ایرانیان گفت: این اقدامات اروپایی‌ها که از طرف آمریکا انجام می‌دهند نقض برجام است. آمریکا دلیل دستگیری این افراد را نقض تحریم‌هایی می‌داند که از نظر برجام وجود ندارد. اروپایی‌هایی که به این درخواست‌های آمریکا احترام می‌گذارند برجام را نقض می‌کنند.

مکانیسم ماشه جایگاهی درباره ایران ندارد

رئیس دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: ایران از روش جبرانی داخل برجام استفاده کرده و استدلال ما کاملاً واضح است. لذا اصلاً مکانیسم ماشه جایگاهی درباره ایران ندارد. اروپایی‌ها از مکانیسم ماشه استفاده ابزاری می‌کنند و چون می‌دانند جایگاهی ندارد و اعلام کرده اند که این به معنی استفاده از مکانیسم ماشه نیست.

ظریف درباره طرحی موسوم به فریز هم گفت: ما نه می‌دانیم این طرح چیست و نه آن را از طرف مقابل شنیده ایم، ما به حقوق خود عمل می‌کنیم و طرف مقابل آن را نقض می‌کند. راه حل مشکل توقف تروریسم اقتصادی علیه مردم ایران است؛ در این صورت می‌توان اقدامات لازم را انجام داد.

ابزار عمل متقابل را کسان دیگری دارند

وزیر امور خارجه درباره توقیف نفتکش ایرانی و اقدامات دولت در این زمینه گفت: دستگاه دیپلماسی نه ابزار عمل متقابل دارد و نه می تواند نفتکش را در دریا بگیرد و نه می تواند کار دیگری کند. ابزار دستگاه دیپلماسی احضار سفیر و اعتراض و حتی توییت است. ابزار عمل متقابل را کسان دیگری دارند که اگر قرار است عمل متقابلی صورت گیرد؛ آنها باید عمل کنند.

رئیس دستگاه دیپلماسی در پاسخ به پرسشی درباره پیگیری حقوقی نفتکش توقیف شده ایرانی از سوی انگلیس گفت: این نفتکش نه مالکیت و نه پرچم ایران را دارد. پیگیری حقوقی باید از سوی کسی صورت گیرد که مالکیت و پرچم دارد. ما فعلاً پیگیری سیاسی می کنیم ولی صاحبان نفت و کشتی می‌توانند پیگیری حقوقی کنند که اقدامات خود را انجام می‌دهند.

اقدام انگلیس راهزنی دریایی است

ظریف با رد برخی شایعه ها درباره پیشنهاد معاوضه نفتکش ایرانی با نازنین زاغری هم گفت: چنین پیشنهادی داده نشده است و این اقدام راهزنی دریایی است و اصلاً جایگاهی ندارد که با این اقدام معامله ای انجام دهند.

وی درباره گام های بعدی ایران و تعداد آنها در برجام توضیح داد: ادامه یافتن این گام ها و طراحی آنها بستگی به خود ما دارد و برجام چنین امکانی را به ایران داده است. این اقدامات تا زمانی که نیاز داشته باشیم انجام خواهد گرفت.

وزیر امورخارجه تصریح کرد: اینکه ما در تلاش باشیم تا هرچه زودتر از برجام خارج شویم؛ گرچه ممکن است به دلیل مسائل سیاسی و جناحی مورد علاقه برخی در داخل باشد اما اگر در حوزه منافع ملی باشد؛ کسانی که در این حوزه قرار دارند تصمیم لازم را خواهند گرفت.

رئیس دستگاه دیپلماسی همچنین درباره پیگیری حقوقی تجاوز پهپادی آمریکا به ایران توضیح داد: اولین کسانی مانع شدند که آمریکایی ها روایت غلط خود را به دنیا ارائه دهند و شاید از این طریق مانع شدند که آمریکا احساس کند می‌تواند عملی انجام دهد؛ ما بودیم. همکاری بسیار خوب ما با ستاد کل باعث شد که ما در فاصله کمی هم سفیر سوییس را احضار کرده و اعتراض کنیم، هم اطلاع رسانی کنیم و هم به دبیرکل سازمان ملل نامه بنویسیم. ما اقدامات لازم را انجام دادیم البته پول ساخت فیلم تبلیغاتی را نداریم.

کد خبر 123660

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha