افشین غلامی-مرتضی زرین گل 38 سال کارنامه مدیریتی دارد و از شهرداری سنندج و سرپرستی استانداری هرمزگان و سرپرستی فاز ۱۴ پارس جنوبی تا معاونت طرحهای شرکت نفت و گاز پارس مشغول به کار بوده است او در گفتوگو با کُردپرس به وضعیت فعلی وزارت نفت پرداخته است.زرین گل معتقد است وزارت نفت در شرایط بسیار سخت تحریمی امروز توانسته نسبتا موفق عمل کند و در این جنگ اقتصادی، پیکاندار مبارزه با تروریسم اقتصادی آمریکا باشد.
این گفتوگو را در ادامه بخوانید:
کُردپرس-شما مدتی سرپرست فاز ۱۴ پارس جنوبی بوده اید، میتوانید قدری در خصوص میدان پارس جنوبی برایمان بگویید.
حوزه میدانی پارس جنوبی یک حوزه نفتی و گازی است که با کشور قطر درآن مشترک هستیم.مساحت کل این حوزه نفتی ۹۷۰۰ کیلومتر مربع است.۳۷۰۰ کیلومتر آن متعلق به ایران و حدود ۶ هزار کیلومتر آن متعلق به قطر است.ذخایر مشترک این حوزه ۱۴.۲ هزار میلیارد متر مکعب گاز است که حدود ۸ درصد گاز دنیا و ۴۷ درصد گاز ایران را در خود جای داده است.۱۹ میلیارد بشکه میعانات گازی و ۷.۵ میلیارد بشکه نفت خام دارد. این حوزه در ۱۰۰ کیلومتری ساحل عسلویه واقع شده و عمق میدان ۴ هزار متر است.
کُردپرس-گویا قطریها شب و روز در حال استخراج از این میدان هستند و ما نتوانستهایم به اندازه این کشور از سهم مان بهره ببریم،چه دلایلی وجود دارد که ایران از این کشور بسیار کوچک عقب افتاده است.
ما چند میدان مشترک با قطر،عربستان،کویت و عراق داریم.کشورهای همسایه با تکنولوژی بسیار پیچیده و متخصصین خیلی قوی که در اختیار دارند،مشغول برداشت از این میادین مشترک هستند.هیچگونه ملاحضهای هم نمیکنند و با تمام توان و با تمام امکانات در حال استخراج از این میادین هستند.براساس تحریمهایی که بر علیه ایران وضع شده ما قادر نیستیم همگام با آنها کار استخراج را انجام دهیم.امروز در عراق و قطر و کشورهای منطقه دهها شرکت،آمریکایی،،انگلیسی و کشورهای پیشرفته در حال استخراج از این میادین هستند در صورتی که نه به ایران تکنولوژی این کار را میدهند و نه متخصص این کار را داریم.این شعاری که میگوییم(ما میتوانیم)شعار خوبی است،ولی از نظر تکنولوژی و متخصصین نفتی، ما خیلی عقبتر از کشورهای اروپایی و آمریکا قرار داریم.حتی کمپرسورهایی که از شرکتهای خارجی میخریم،باید متخصصین این شرکتها برای نصب و راهاندازی به ایران بیایند.متخصصین ما تلاش میکنند و واقعا از جان مایه میگذارند اما ما پابهپای کشورهای دیگر حرکت نکردهایم.
کُردپرس-اگر ما قادر به استخراج نفت و گاز نباشیم،چه اتفاقی روی میدهد.
حال اگر ما استخراج نکنیم،کشورهای همسایه سهم ما را میبرند.میدان مشترک است و مثل چاه آبی است که دو همسایه از آن استفاده میکنند و اگر شما از آن استفاده نکنید همسایه معطل شما نمیماند و آنقدر آب برمیدارد که چاه خشک شود.قطعا اگر جنگی اتفاق بیافتد،این کشورهای منطقه همپیمان آمریکا میشوند چون منافعشان را میبینند.از لحاظ استراتژیک اگر ما از این سهم خود استفاده نکنیم آنها منابع زیرزمینی ما را میمکند و به بازارها عرضه میکنند و این خطری است که هم روبروی امنیت ملی ماست و هم تهدیدی برای سیاست نفتی ایران است.مخازن ما ۲۵ ساله هستند و اگر نجبیم دیگران آنرا خالی میکنند.
کُردپرس-چه مکانیزم و حقی برای بهرهبرداری از این میادین وجود دارد.
کشورهای همسایه اصلا ملاحضه ما را نمیکنند و همین کشور عراق و قطر بر مبنای منافع خود رفتار میکنند.کشورها بر مبنای منافع ملیشان رفتار میکنند.
کُردپرس-با توجه به تحریمهای ظالمانه آمریکا،اوضوع کنونی وزارت نفت را چگونه میبینید.
وزارت نفت در شرایط بسیار سختی قرار دارد.تحریمها چه از نظر تکنولوژی و چه از نظر دانش فنی،شیرازه وزارت نفت را هدف قرار داده است.آمریکا با پیچیدهترین رادارها در خلیجفارس و دریای عمان در حال رصد کشتیهای نفتی ما است و دنیا هم با آنها هماهنگ هستند.علاوه بر شرایط سخت بینالمللی ما در داخل هم دچار مشکل هستیم و برخی یا آگاهانه و یا ناآگاهانه مبدل به سخنگوی آمریکا و استکبار جهانی شدهاند.عدهای با اشکال مختلف چوب لای چرخ صنعت نفت ما میگذارند.
کُردپرس-به شرایط سخت وزارت نفت اشاره کردید،اما با این حال این وزارتخانه موفق به صادرات نفت میشود،چقدر وزارت نفت میتواند این رویه را ادامه دهد.
صادرات نفت سخت شده و بخش عمده بودجه کشور هم وابسته به نفت است. آمریکا با پیچیدهترین وسایل جاسوسی در حال رصد صادرات نفت ما است و کشورهای دنیا هم با او هماهنگ هستند عدم آگاهی و عدم شناخت باعث میشود برخی مسائل توسط افراد غیرمسئول و غیرمتخصص عنوان گردد که باعث آسیب به منافع ملی کشور شود.
کُردپرس-پس شما وزارت نفت را وزارتخانه موفقی میدانید.
به اعتقاد من وزارت نفت تنها وزارتخانهای است که سرپا ایستاده و کار میکند.اگر ساختار وازارت نفت همچون ساختار وزارت کشاورزی،وزارت نیرو و وزارت صنعت بود که چیزی باقی نمیماند. در حال حاضر وزارت نفت در پیشانی جنگ اقتصادی با آمریکا قرار دارد،این وزارت در ماموریت خود موفق خواهد بود.الان مصر،عربستان،انگلستان کشتی های ما را میگیرند،قبلا اینها کی جرات داشتند که مرتکب چنین اقدامی شوند.اینها به پشتوانه آمریکا این کارها را انجام میدهند.
کُردپرس-مشکل داخلی وزارت نفت را چه میدانید؟
مشکلات کم و بیش وجود دارند اما وزارت نفت خوب عمل می کند.
کُردپرس-پس شما فرار برخی اعضای وزارت نفت و برداشتن پول بیتالمال را چه می نامید.
متاسفانه این فساد در همه وزارتخانهها وجود دارد اما اگر آن را نسبت به بانکها برآورد کنیم،وزارت نفت در مقابل آن حجم اختلاس و بدهی هیچ است.برخی بانک ها به مرکز فساد و رانتخواری تبدیل شدهاند.دو سه فردی مرتکب این اقدام شده بودند که رقم آنها رقم زیادی نبوده که نهادهای مسئول به دنبال آن هستند که اینافراد را به کشور بازگردانند.فساد کمتری در وزارت نفت وجود دارد و اگر افراد و یا گروههایی به دنبال متهم کردن وزارت نفت هستند به نظر من با این وزارتخانه عناد دارند.
کُردپرس-شاید این سوال جایز نباشد،اما مردم حق دارند بدانند،با توجه به وضعیت تحریمها صادرات نفت کشور چقدر است؟
ما تا قبل از تحریمها نزدیک به ۲ میلیون بشکه در روز نفت میفروختیم که بنا به تحریمهای یکسال گذشته آمریکا،قطعا صادرات نفت ما کاهش پیدا کرده است.
کُردپرس-راهکار چیست و وزارت نفت چگونه میتواند از این تنگنای تحریمها عبور کند.
راهکارها کم و بسیار سخت هستند.صادرات نفت ما با دو مشکل روبروست.یک مشکل داخلی است و دیگری خارجی.
کُردپرس-آمریکا ادعای صفر کردن نفت ایران را دارد، از لحاظ عملی چقدر این موضوع احتمال دارد.
قطعا صادرات نفت ما صفر نمیشود،اما شرایطمان سخت است. دشمنان متحد شده اند که نفت ما به فروش نرسد.وقتی ما نفت صادر نکنیم عربستان و...جای ما را در بازار میگیرند. برخی کشورها که استقلال شان مدیون ایران است هم در صادرات نفت به ما رحم نمیکنند.
نظر شما