به گزارش کردپرس به نقل از روزنامه ینی یاشام، مهمت بایراک تاریخدان ترکیه در 96مین سالگرد پیمان لوزان که به جنگ ترکیه و یونان پایان داد به ارزیابی این پیمان پرداخته و عنوان کرد: تاوان پیمان لوزان را کردها پرداختند. پیمان لوزان توافقنامه ای بود که به ضرر کردها تمام شد. پیش از پیمان لوزان بحث خودمختاری کردها در بخش ترکیه بسیار جدی مطرح شده بود ولی بعد از امضای این پیمان تمام فعالیت های کردها در این راستا به اتمام رسید. تا آن تاریخ کردها و ترک ها در شرایط کاملا برابری زندگی می کردند ولی بعد از پیمان لوزان در 1924 میلادی سریعاً قانون اساسی ترکیه تغییر پیدا می کند آن هم در راستای مطالبات اتحادگرایان (اشاره به جمعیت اتحاد و ترقی) در قانون اساسی رگه های اسلامی و ترک گرایی به وجود می آید. انسان ها اگر درس عبرت گرفتن از تاریخ را بلد بودند هیچ کدام از این ها اتفاق نمی افتاد و هیچ کدام از این روند های خونین، غم بار و پر از اشک رخ نمی داد.
وی در ادامه اظهارات خود تصریح کرد: در ذهنیت ترکیه الحاق سرزمین های کردستان عراق به سرزمین های خود وجود دارد. در حال حاضر مهمترین مسئله میان بخش های مختلف کردستان بخش کردستان ترکیه است. تا زمانی که مسئله کردهای ترکیه حل نشود نمی توان از حل مسائل دیگر سخن گفت. مسئله کردهای ترکیه باید در چارچوب برابری، حقانیت و عدالت حل و فصل شود.
لازم به ذکر است، پیمان لوزان پیمان صلحی بود که در تاریخ 24 ژوئیه 1923 میلادی در شهر لوزان-سوئیس؛ برای حل و فصل مناقشه ای که از جنگ جهانی اول بین نیروهای متفقین و متحدین آغاز شده بود منعقد شد. این پیمان رسماً به تنشهای منطقه خاور نزدیک در سالهای ۱۹۱۹–۱۹۲۱ میلادی به خصوص به جنگ ترکیه و یونان پایان داد.
کد خبرنگار: 30102
نظر شما