اهمیت تدریس به زبان مادری

سرویس ایران-برخی از چهره‌های سرشناس کشور در گفت‌وگو با کُردپرس به موضوع تدریس زیان مادری در کشور پرداختند.

به گزارش کُردپرس،حفظ زبان فارسی در کنار حفظ زبان مادری می تواند در راستای عدالت آموزشی در کشور باشد چرا که زبان اول یک کودک بخشی از هویت شخصی، اجتماعی و فرهنگی او است.سال‌ها است بحث تدریس به زبان‌ مادری در کشور مطرح است و هر از چندگاهی اجرایی شدن اصل ۱۵ قانون اساسی مورد توجه مردم،فعالان حقوق شهروندی و مسئولان قرار می‌گیرد.با وصف آن که تدریس به زبان های ایرانی در برخی دانشگاه‌ها اجرا شده است اما جامعه انتظار دارد که تدریس به زبان‌ مادری در مدارس هم اجرایی گردد امری که تا الان محقق تشده است.هر چند مسئولان وزارت اموزش و پرورش هر از چندگاهی به صورت پایلوت تدریس زبان‌های ایرانی را در برخی مناطق کشور مطرح می‌کنند اما تا به اکنون‌ این‌ قضیه به مرحله عمل درنیامده است.تدریس به زبان مادری انقدر دغدغه فرهنگی مهمی است که حتی چهره‌هایی مانند علی مطهری تدریس زبان‌های محلی در مدارس را بلامانع می‌دانند و اشاره می‌کنند که زبان رسمی تدریس باید فارسی باشد ولی اختصاص یک کلاس برای تدریس ادبیات اقوام مختلف مانعی ندارد.همچنین کمیسیون‌ آموزش مجلس هم در این رابطه اظهارنظرهایی دارد. احمد لاشکی نایب رییس کمیسیون آموزش مجلس می‌گوید:دستورالعمل آموزش در مدارس به گویش محلی در کمیسیون آموزش بررسی می شود و در آینده مقدمات کار فراهم‌ می‌آید.

برای توضیح بیشتر کُردپرس به سراغ چند تن از چهره‌های سرشناس کشور رفته و در خصوص تدریس به زبان مادری نظرات آن‌ها را جویا شده که در ادامه می‌آید:

غلامعلی حداد عادل:زبان کُردی، ریشه دارترین زبان ایرانی است

رییس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی و رییس سابق مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با کُردپرس با اشاره به تدریس زبان کُردی در دانشگاه کُردستان اظهار کرد:طبق مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب تدریس زبان کُردی در دانشگاه کُردستان مجاز شناخته شد و در حال حاضر این امر اجرا می شود.

وی تصریح کرد:این اقدام، موضوع خوبی است و دارای اثرات مثبتی خواهد بود.

رئیس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی ادامه داد : کُردها از اصیلترین اقوام ایرانی هستند و زبان کُردی ریشه دارترین زبان ایرانی است که باید از ظرفیت های آن استفاده شود.

وی خاطر نشان کرد:تدریس زبانهای ایرانی از جمله زبان کُردی رویکرد مناسبی است و امیدواریم توانمندی های این زبان بدرستی به کارگیری شود.

احمد توکلی:تدریس زبان کردی در دانشگاه کُردستان کار مثبتی بود

احمد توکلی از چهرهای سرشناس اصولگرایی کشور و نماینده سابق تهران در مجلس شورای اسلامی با اشاره به خبر خوب تدریس زبان کُردی در دانشگاه کُردستان، گفت:ایران اقوام متفاوتی دارد که حفظ هویت آنان در راستای حفظ هویت ملی،به قدرت و اقتدار کشور می افزاید.

توکلی زبان کُردی را یکی از اصلی ترین زبان‌های ایرانی دانست و خاطر نشان کرد:خوشبختانه ما شاهد تدریس زبان کُردی بصورت کد رشته در دانشگاه کُردستان بودیم،این موضوع را به فال نیک می گیریم و آن را اقدام میمون و مبارکی می دانیم.

چهره اصولگرایی مطرح کشور با اشاره به اقدام مثبت اجرای اصل 15 قانون اساسی تصریح کرد:کشور ما،کشوری بزرگ با تاریخی شکوهمند و درخشان است که اقوام متفاوت آن سرمایه های اجتماعی و فرهنگی این تاریخ درخشان هستند.

توکلی ادامه داد:مردم ایران با دارا بودن برخی تفاوت ها قسمت های گرانبهای این سرزمین اند که واجب است بتوانند هویت خود را حفظ نمایند تا موجودیت فرهنگی و تاریخی کشور محفوظ بماند.

توکلی با مهم دانستن تقویت وحدت ملی در بین تمام اقشار کشور گفت:تلاش برای تقویت وحدت ملی در بین اقوام ایرانی امر پر اهمیتی است که همه ما باید بدانیم با دارا بودن ریشه تاریخی متفاوت ریشه مشترک ایرانی داریم که بوسیله دین مبین اسلام قوام یافته است.

عبدالکریم حسین‌زاده:آموزش به زبان های بومی مخاطره ای ندارد

نائب رییس فراکسیون امید در مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با کُردپرس با اشاره به ایجاد بسترهای لازم برای آموزش های زبان های بومی در مدارس کشور، گفت:آنچه که واقعیت دارد، زبان مادری در همه فرهنگ ها مهم و ارزشمند و محترم شمرده می شود.قاعدتا همه فرهنگ های پیشرفته به آن اهمیت می دهند.لذا واجب است که بدان توجه شایانی شود.

وی ادامه داد:افرادی تدریس به زبان فرهنگ های مختلف در کنار زبان رسمی را به عنوان مخاطره می پندارند که گاها در مجلس قبل آن را تکرار می کردند و آن را به عنوان مخاطره می دیدند،در حالی که ما معتقدیم رسمیت و اهمیت دادن و عمل کردن به مفادی که در قانون اساسی آمده نه تنها این پتانسیل را تبدیل به مخاطره نمی کند بلکه آن را تبدیل به فرصتی برای توسعه سیاسی و همبستگی ملی می نماید.

وی افزود:تدریس و آموزش زبان های بومی باعث می شود تا کسی در کشور احساس در حاشیه بودن،نکند.به همین خاطر نوعی احساس رضایت شهروندی در افراد برای مشارکت بیشتر در روند توسعه اجتماعی و فرهنگی و سیاسی به وجود می آید.

حسین زاده با اشاره به فراهم کردن زیرساخت های مختلف جهت آموزش زبان های بومی گفت:تدریس و آموزش به زبان های بومی در کشور موضوعی است که باید برای به ثمر نشستن به صورت جدی پیگیری شوند و این ها احتیاج به زیر ساخت دارد.یکی از زیرساخت های آن ،آموزشی است که در حوزه آموزش و پرورش باید روی آن کار شود.در حوزه زیر ساخت آموزش عالی نیز باید آرام آرام این امکان به وجود آید که مردم در کنار زبان رسمی بتوانند زبان مادری خود را نیز فرا گیرند.

نماینده نقده در پاسخ به این سوال که نقش نمایندگان در پیگیری این اصل قانون اساسی ،توضیح داد:ما به عنوان نمایندگان ملت به دنبال این مطالبه بوده ایم و کارهای مختلفی در راستای اجرایی شدن این خواسته انجام داده ایم.

وی افزود:با رئیس جمهور مکاتباتی کرده ایم و پیگیر این امر در سطوح مختلف بوده ایم.در جلسات،چه به صورت تشکیلات فراکسیونی و چه غیر فراکسیونی بر آموزش زبان مادری تاکید کرده ایم و تا الان هم نمی گویم کارهای مهم، اما قدم هایی برداشته شده است.

وی تصریح کرد:به نظر من این اقدامات باید بیشتر به آن ها تسریع داده شود تا در حذف توجه به زبان های مادری کشورهای دیگر سوءاستفاده نکنند و این حذف را تبدیل به فرصت برای خود و تهدیدی برای ما نکنند.ما اعتقاد داریم استفاده درست از تمام زبان ها و فرهنگ های دیگر فرصتی بی بدیل برای اتحاد و همبستگی ایجاد می کند.

محمودزاده:حق خواندن و تدریس زبان مادری هنوز در کشور اجرایی نشده است

نائب رییس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در نطق میان دستور مجلس با اشاره به اجرایی نشدن موضوع تدریس زبان مادری گفت:مردم این کشور سال‌ها پای انقلاب ایستاده‌اند. آقای رئیس جمهور به عنوان مجری قانون اساسی باید مطلع باشند که چندین اصل مهم این قانون شامل اصول 19، 20، 23، 28، 29 و 31 و اصل 15 قانون اساسی مبنی بر حق خواندن و تدریس زبان مادری هنوز در کشور اجرایی نشده است.

کد خبر 146866

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha