به گزارش خبرنگار کردپرس، شاهمیگو یا لابستر، یكی از خانوادههای سخت پوستان و از خانوادهٔ هوماریدا است. این جانور دریایی به عنوان غذا در آمریكای شمالی از قرن نوزدهم رواج یافت. شاهمیگوها به عنوان غذای دریایی بسیار باارزش محسوب می شوند و وزن آنها به بیش از 20 كیلوگرم نیز میرسد.
در سال های اخیر ذخایر شاه میگوی دراز آب شیرین در دریاچه پشت سد ارس که تنها منبع پرورش و تولید این آبزی مهم و اقتصادی در ایران به شمار میرود به دلیل صید بی رویه، به شدت کاهش یافته و این سیر نزولی تا مرز انقراض این گونه با ارزش آبزی هم پیش رفت.
به نحوی که سال گذشته رییس اداره پرورش و تولید شیلات آذربایجان غربی اعلام کرد؛ «از اواخر سال 93 تا اواخر سال 98 صید شاه میگو از 110 تن تقریبا به صفر رسیده است».
این در حالی است که صید بی رویه در تمامی این سال ها برقرار بوده و تنها از سال 97 ممنوعیت صید و بهره برداری تجاری از شاه میگو دریاچه به مدت یک سال مطرح شد و در همین راستا ایجاد مزارع مصنوعی برای افزایش میزان تولید و حفظ ذخایر و تشکیل یگان حفاظت برای بهبود شرایط زیستی شاه میگو در دریاچه پشت سد ارس در دستور کار قرار گرفت.
دریاچه پشت سد ارس پلدشت، که بزرگترین منبع آبی تولید انواع آبزیان شمال غرب کشور به شمار می رود به خاطر شیوع گسترده صید غیر مجاز دچار مشکلات بسیاری شده است. در این دریاچه 14 گونه انواع آبزیان و شاه میگوی دراز آب شیرین که در دنیا منحصر به فرد است، صید می شود اما صید غیر مجاز به مثابه تهدیدی جدی، زندگی این گونه های با ارزش را در معرض انقراض قرار داده است.
امسال هم مدیر جهادکشاورزی پلدشت صید غیرمجاز را تهدیدی جدی برای ذخایر شاهمیگوی دراز آب شیرین سد ارس عنوان کرده و گفته است؛ «این امر موجب برهم خوردن اکوسیستم و شرایط زیستی شاهمیگو میشود». از این رو می توان دریافت که توقف یكساله صید این گونه آبزی که در سال 97 مطرح شد، چندان هم موفق نبوده است.
به گفته پرویز سلیم زاده؛ «اولویت تدوین و اجرای طرح جامع تکثیر، پرورش و ارزیابی ذخایر شاهمیگوی دراز آب شیرین سد ارس به عنوان مهمترین محصول صادراتی شیلات استان است و این شهرستان با همجواری با سد ارس می تواند به یکی از مهمترین قطب های پرورش آبزیان استان تبدیل شود که اخیرا چند سرمایه گذار نیز برای طرح پرورش ماهیان در قفس در این سد اعلام آمادگی کرده اند و هم اکنون ۱۸ واحد پرورش ماهیان سردآبی و گرمابی و نیز ۲ تعاونی صید و صیادی در این شهرستان فعالیت دارد که در مجموع برای بیش از ۴۰۰ نفر شغل پایدار ایجاد کرده است ».
اما موضوع صید غیر مجاز علیرغم سرمایه گذاری های انجام شده در سد ارس همچنان تهدید اصلی برای حیات شاه میگو به شمار می شود.
به گزارش کردپرس، زنگ خطر انقراض شاه میگو این آبزی با ارزش تجاری و صادراتی از سال ۹۳ به صدا در آمده بود اما غفلت و بی توجهی مسئولین سبب صفر شدن صید این گونه ارزشمند در سد ارس شد.
دریاچه پشت سد ارس پلدشت که در شمال آذربایجان غربی و هم مرز با جمهوری خودمختار نخجوان است بزرگترین منبع آبی پرورش شاه میگوی دراز آب شیرین کشور است. آذربایجان غربی جزو ۱۷ استان برتر غیر ساحلی کشور در زمینه تولید آبزیان است بطوری که سالانه افزون بر ۱۶ هزار تن انواع آبزیان در منابع آبی آن تولید میشود.
نظر شما