نگرانی های کردها از تحولات پسا عادل عبدالمهدی در بغداد

سرویس عراق و اقلیم کردستان- استعفای نخست وزیر عراق در پی اعتراضات و ناآرامی های اخیر این کشور، نگرانی و رویکردهای متناقضی را میان کردها به دنبال داشته است و برخی این استعفا را بر کردها بی تاثیر دانسته و برخی دیگر بر لزوم آمادگی کردها برای مواجهه با هرگونه احتمالی تاکید می کنند.

به گزارش کردپرس، در حالی که هفته گذشته اربیل و بغداد تلاش های خود برای حصول توافق بر سر مسائل فیمابین را تشدید کرده و هیئت مذاکره کننده اقلیم گفتگوهای فشرده ای را در مورد نفت و قانون بودجه سال 2020 میلادی عراق، با مقامات دولت مرکزی به ویژه با کمیته ویژه تدوین لایحه بودجه و وزیر برنامه و بودجه، وزیر دارایی و وزیر نفت، انجام داده و طرفین از حصول توافق کلی خبر می دادند و اعلام کردند که روز یک شنبه 10 خرداد / 1 دسامبر، آخرین دور گفتگوها برای امضای توافق انجام میشود، عادل عبدالمهدی نخست وزیر عراق استعفای خود را اعلام کرد.

این اقدام عبدالمهدی که در پی اعتراضات خیابانی و ناآرامی های چند ماه اخیر عراق صورت گرفت، نگرانی هایی را میان کردها در اقلیم کردستان به وجود آورده و برخی با تاکید بر اینکه آنچه در عراق می گذرد بر اقلیم نیز تاثیرگذار است، هشدار می دهند که کردها باید برای هرگونه وضعیت و احتمالی در عراق آماده باشند و برخی دیگر اطمینان خاطر می دهند، این اقدام تاثیری بر کردها و توافقات اربیل و بغداد ندارد، چرا که توافق با دولت صورت گرفته و نه شخص و هر دولتی که در عراق بر سر کار بیاید به کردها نیاز خواهد داشت.

در این خصوص خسرو گوران عضو شورای رهبری حزب دمکرات کردستان (پارتی) طی گفتگو با سایت خبری باس نیوز هشدار داد که استعفای عبدالمهدی بر کل عراق تاثیرگذار بوده و اقلیم بخشی از عراق می باشد و از نظر سیاسی، اقتصادی به این کشور وابسته است و اگر دولت جدید به صورت فوری تشکیل نشود، این استعفا، وضعیت را آشفته تر خواهد کرد.

همچنین اشاره کرد که دولت اقلیم اقدامات موثری را با همکاری عبدالمهدی برای توافق با عراق و حل مشکلات به ویژه در مورد مسائل اقتصادی، نفت و بودجه، انجام داده بود.

وی با اشاره به وجود شرایط مشابه در لبنان هشدار می دهد که تعیین نخست وزیری جدید در عراق نیز کار آسانی نخواهد بود و گفت که باید اقلیم کردستان برای برخورد با هرگونه احتمالی در عراق آماده باشد؛ چرا که استعفای نخست وزیر برای عراق بسیار سنگین است و این بار فقط احزاب و رهبران سیاسی تصمیم گیرندە نیستد و نه تنها احزاب سیاسی باید در مورد آینده کشور و نخست وزیر بعدی به توافق برسند، بلکه نقش کردها و دیگر طیف ها، اعراب، شیعیان و سنی ها نیز باید در نظر گرفته شده و جدای از آن نیز اعتراضات و درخواست و مطالبات معترضین و تظاهرکنندگان نیز وجود دارد.

خسرو گوران تاکید کرد که کردها عامل استعفای عبدالمهدی نبوده اند و وضعیت عراق و تظاهرات و افزایش کشته ها به ویژه در ناصریه و استعفای مقامات مختلف وضعیت را به این مرحله رسانده و احزاب عراق و اقلیم و نیز در بغداد اقدامات خود را برای مقابله با این وضعیت آغاز کرده اند.

با این حال محمد امین فارس نماینده حزب دمکرات (پارتی) در مجلس عراق تاکید می کند که استعفای عبدالمهدی بر توافقات اربیل و بغداد، تاثیر نخواهد داشت، وی به باس نیوز گفت که عبدالمهدی پس از استعفا رئیس دولت انتقالی و یا دولت گذار است و اختیار ادامه توافق و امضای توافقنامه با اربیل را دارد.

وی تاکید کرد که بیش از استعفای عبدالمهدی، مواضع نمایندگان مجلس عراق و گفتگوهای آنان بر سر لایحه بودجه و توافقات صورت گرفته، عامل تعیین کننده در سرنوشت توافق اربیل و بغداد است و نمایندگان می توانند در آن تغییراتی داده و یا آن را تصویب کنند.

از سوی دیگر ریبوار هادی رئیس کمیسیون حقوقی مجلس عراق به باس نیوز گفت که توافقنامه میان اربیل و بغداد به امضا می رسد؛ زیرا هیئت دولت عراق طرف گفتگو با اقلیم بوده، نه یک فرد خاص و به همین دلیل روند گفتگو و توافق ادامه می یابد.

همچنین مسعود بارزانی رهبر حزب دمکرات کردستان (پارتی) نیز پس از اعلام خبر استعفای عادل عبدالمهدی نخست وزیر و برخی از مقامات دولت عراق، پیامی را در مورد تحولات این کشور منتشر و اعلام کرد: " تحولات اخیر کشور را با دقت و اهمیت پیگیری کرده و از هر اقدامی که در حل بحران موثر باشد و مانع از سقوط کشور و عقب گرد به دوران شوم دیکتاتوری شود، استقبال می کنیم."

وی تاکید کرده که لازم است هرگونه تغییر و تحولی در عراق بر اساس مکانیسم های قانونی صورت گرفته و طی آن حقو ق همه طیف های کشور رعایت شود و هدف از تغییرات در عراق، ایجاد ثبات، امنیت و حاکمیت قانون در کشور بوده و خواست های مشروع مردم محروم عراق را نیز تامین کند.

از سویی خالد شوانی مسئول روابط اقلیم کردستان با دولت عراق و عضو هیئت مذاکره کننده اقلیم نیز اعلام کرده که هیچ نگرانی در مورد آینده توافق اربیل و بغداد وجود ندارد و طرف مذاکره دولت اقلیم، حاکمیت و دولت عراق بوده است و در این راستا هیئت مذاکره کننده اقلیم روز یک شنبه 10 آذر / 1 دسامبر، برای ادامه گفتگو و امضای توافق به بغداد سفر می کند.

همچنین جوتیار عادل سخنگوی رسمی دولت اقلیم کردستان نیز در گفتگو با رسانه های مختلف اقلیم از جمله رادیو نوا و روژ نیوز اطمینان خاطر داد که توافق های صورت گرفته میان اربیل و بغداد در مورد تعهدات نفتی دولت اقلیم کردستان و تعهدات مالی دولت عراق در قبال اقلیم و امتیازات اقتصادی اقلیم از بودجه 2020 عراق و همچنین پیش نویس لایحه بودجه توسط هیئت دولت عراق به تصویب رسیده است و اجرا می شود.

اما بشیر حداد نماینده حزب دمکرات و نایب رئیس مجلس عراق هشدار داده که کردها باید برای هرگونه تغییر و تحولی در عراق آماده باشند؛ چرا که کشور دچار خلا امنیتی شده و مسیر اتفاقات مشخص نیست.

کد خبر 158664

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha