خبرگزاری کردپرس _ خزش و گسترش اراضی شهری بر عرصههای روستایی، از پیامدهای افزایش جمعیت شهرها بهشمار میآید. الحاق روستا به شهر یکی از نتایج خزش شهری است که آثار اجتماعی، اقتصادی و کالبدی گوناگون مطلوب یا نامطلوب را بر عرصههای روستایی ادغام شده در شهر برجای میگذارد و از آنجا که رشد سریع جمعیت شهری باعث به وجود آمدن مشکلاتی از قبیل حاشیه نشینی، افزایش قیمت مسکن، کمبود خدمات و امکانات، آلودگی های زیست محیطی، توسعه ناموزون شهر، اختلال در آمد و .. می شود، مسئله توجه به ساختار فضایی شهر و یافتن راه حل هایی برای کنترل و هدایت تحول شکل شهر، دارای اهمیت فراوانی است.
روستای تاریخی نوریاب در یک کیلومتری شمال غربی شهر پاوه واقع شده و از لحاظ توپوگرافی منطقه یکی از ییلاق های بی نظیر به تپه های شیبدار و ملایم مشرف بوده که یکی از روستاهای نادر اورامانات از بُعد بافت زیبایی طبیعت وتفرجگاه سکونت گاههای ساکنان بشمار می آید.
روستای نوریاب موطن و زادگاه امام جمعه محترم ، نامی و بارع شهر پاوه جناب حاج ماموستا ملاقادر قادری بوده که از بدو انقلاب این بزرگوار با صلابت اندیشه در عمل و صداقت در رفتار و کردار حامی دلسوز و تاثیرگذار برای انقلاب و جامعه اهل سنت ایران و منطقه بوده و همچنین علما و اشخاص آزادی خواه دیگر که در زندانهای رژیم طاغوت سابقه مقاومت و نوشیدن شربت شهادت را در کارنامه خود دارند. نوریاب زادگاه ذخایرانسان های فرهیخته، تحصیلکرده، روشنفکر و عالم های بی بدیلی ست که همواره منشاء کرامت انسانیت و سجایای نیک اخلاق اسلامی بوده و خواهد بود .
این روستا به دلیل بعد مسافت و فواصل جغرافیایی حداقل به شهر طولی پاوه و الگو برداری های ناشی از جهت این بعد، از ساخت و سازهای غیرمتعارف برخوردار بوده و اراضی روستا که مکان و مأمن مناسبی برای کشاورزی باغداری و گردشگری است متاسفانه به قیمت های گزافی مابین سودجویان و دلالان، خرید و فروش می شود.
دلالان املاک با اطماع و دیده سیری ناپذیربه این روستای زیبا و تاریخی نگریسته که این مهم موجب گردیده ساخت و سازهای بی رویه تا حدود دو کیلومتری به سمت جاده پاوه _بخش نوسود تداوم پیدا کند. مع الاسف در سالهای اخیر همزمان با تصاعد موج گرانی املاک در پاوه و منطقه بنای مسکن بدون پروانه و جواز ساخت در این روستا به امری معمول مبدل گردیده است. چه بسا حکایت و سریال ساخت و ساز روستاهای الحاقی اخیر به پاوه در این روستا در حال تکرار است و مسئولین مربوطه در راستای رشد قارچ گونه ی روستا سکوت معنا داری اختیار کرده اند گویا کنترل و نظارت در روستای نوریاب سالهاست رخت بر بسته است؟!
پتانسیل و استعداد بالقوه نوریاب در کنار شهر پاوه می تواند در رشد کالبدی شهر پاوه نقش بسزایی ایفا نماید، این روستا یگانه مجرای تنفسی شهر پاوه است که می توان با توجه نوع توپوگرافی بی نظیر جغرافیایی و همچنین دارابودن طبیعت بکر در کنار چشمه سارها و باغهای بالا دست میرآباد و پایین دست آن(منتهی به ارتفاعات آتشکده) با اجرای صحیح طرح هادی بعنوان قطب گردشگری شهرستان معرفی یا به روستایی زیبا مطابق با اصول شهرسازی مبدل گردد. لیکن چنانچه رویه ناهنجار عدم کنترل بر ساختار غیر اصولی ابنیه در روستا از جانب ادارات مربوطه کماکان ساری گردد، چه بسا در آتیه به روستای قمری و حاشیه شهر پاوه مبدل و در قالب رشد بی قواره پاوه هضم و دچار بحران ها و آلاینده های شهری اعم از ترافیک ،اختلال در خدمات توسعه و تاسیسات وتسهیلات شهری و....گردد.
روستای نوریاب برگ زرینی برای توسعه شهر پاوه است و می تواند در آینده مشروط بر حفظ ساختار معماری سنتی روستایی حرفهای زیادی از جنبه گردشگری شهری ، کارکردهای تلاقی شهر و روستا، برخورداری از فضاها و محیط بکرطبیعی ، مزایای شهرک حاشیه شهر ، دارابودن گسترده ورزشگاه زیبای فوتبال منطقه و استعداد های خلاق عامل انسانی برای گفتن داشته باشد.
خاتمه اینکه شایسته است اعضای محترم شورای روستا نوریاب با تعامل و مساعدت ارگانهای اجرایی جهت پیشبرد و اهداف آینده این روستا پیگیری های مجدانه در زمینه های فرهنگی، اجتماعی ،گردشگری و هنری بعمل آورند و از جناب فرماندار و دادستان گرامی انتظار می رود که در خصوص یکی از چالش های پیش رو برای شهر پاوه و روستای نوریاب تدابیری اتخاذ فرمایند که مبادا این روستا آتیه به حاشیه شهر تبدیل شود.
منبع: پاوه پرس
نظر شما