خبرگزاری کردپرس _ نگرش و تجربه تاریخی ساکنان منطقه هورامان می تواند در فرهنگ، اقتصاد بومی و تلفیق طبیعت و معماری در سطح منطقه و جهان تاثیر گذار باشد. مبحث تلفیق معماری و طبیعت که امروزه در کشورهای مطرح جهان مورد بحث دانشمندان و تحلیل گران در حوزه های مختلف می باشد و آن را بعنوان تکنولوژی برتر روز دنیا نام می برند، قرن ها پیش در هورامان کاملا رایج و متداول بوده است.
معماری هورامان تنها در حوزه تلفیق معماری و طبیعت برجسته نیست بلکه در اجزاء ساختمان، طراحی داخلی و نوع مصالح آن نیز به نوبه خود در میان سازهای سنتی و مدرن جهان قابل رقابت بوده است و می طلبد در قالب بحثهای علمی آن را تحلیل نمود. اگر این کار انجام شود قطعا معماران جهان به شگفتی این معماری بیشتر پی خواهند بُرد و به عنوان الگویی برای طراحی سازه ها در دنیا استفاده خواهند کرد.
هورامان گنجینه ای اسرارآمیز است که می تواند روال معمول و مرسوم زندگی انسان ها در دنیای مدرن را با کمک تلفیق طبیعت و زندگی، تغییر دهد و انسان ها با شناخت آن از امکانات طبیعی پیرامون برای ساختن یک زندگی زیبا استفاده کنند.
هورامان شاید از اولین شهرهای مدرن در قرن ها پیش بوده که از منابع طبیعی و بومی خود توانسته است بدون آسیب به منابع طبیعی بهره بگیرد. این تجربه موفق می تواند به عنوان یک الگوی توسعه پایدار در معرض دید جهانیان قرار گیرد.
بخشی مهمی از وظیفه سنگین معرفی هورامان به عنوان یک الگوی موفق در حوزه توسعه پایدار در داخل کشور و در سطح بین المللی قطعا بر دوش استاندار جدید کرمانشاه است. و اگر دکتر حبیبی به سادگی از کنار عظمت فرهنگ و تمدن هورامان گذر کند، بی گمان از درک دیگر ظرفیت ها و فرصت های پرشمار و بی مانند استان کرمانشاه نیز عاجز خواهد بود و همچنان شاهد تداوم تلخ توسعه نیافتگی در این دیار خواهیم بود.
هرچند طی دهه های اخیر بی مهری های زیادی در این حوزه صورت گرفته و کسانی کمر به نابودی این معماری باستانی بسته اند اما هیچ وقت معماری کهن هورامان نابود نخواهد شد و جامعه در آینده نه چندان دور با آن آشتی خواهد کرد، همانطور که چند سال قبل منظر طبیعی هورامان در جهان ثبت گردید. قطعا این رویداد می تواند به شناخت بیشتر دیگر ساحت های منطقه هورامان از جمله اقتصاد محلی، شورای های مردمی، روابط اجتماعی، فرهنگی و سیاسی کمک کند.
متاسفانه به علت محرومیت های مختلف، جنگ هشت ساله، شرایط مرزی، جنگ داخلی عراق، تقسیمات کشوری و دوتکه کردن هورامان و اورامانات، این منطقه آسیب های زیادی دیده است و نتوانسته در جهان مدرن امروز هم پای دیگر مناطق پیشرفت نماید. امروز مشکلات اقتصادی اصلی ترین مشکل در حوزه اورامانات استان کرمانشاه می باشد که به نوع خود شرایط سختی را برای مردم این منطقه در پی داشته است و با وجود یک کرمانشاه محروم، حوزه اورمانات محروم تر شده است.
در زمینه شرایط سیاسی و تعاملات با دولت ها نیز حوزه ی هورامان استانهای کرمانشاه و کردستان به علت عدم شناخت کافی و عدم توسعه متوازن و بی توجهی آن در چشم اندازها و برنامه توسعه کشور، سهمی حتی ناچیزی به آن تعلق نگرفته است و بدلیل عدم ورود نخبگان این منطقه در نهادهای برنامه ریزی استانی، هورامان نتوانسته است که سهمی در توسعه استان های کرمانشاه و کردستان داشته باشند.
شاید اگر منطقه هورامان کردستان و کرمانشاه به صورت مستقل بعنوان یک استان کوچک اداره میشد به دلیل برخورداری از منابع طبیعی و هم مرز بودن و ریشه های قدیمی در تعاملات با شهرهای حلبچه و سلیمانیه کشور عراق می توانست اقتصاد دو استان کرمانشاه و کردستان را نیز تغییر دهد و شاخص فلاکت در این استان ها را هم ارتقاء دهد. اما جریان های سیاسی، قومیتی و مذهبی در استانهای کرمانشاه و کُردستان و نگاه دولت به منطقه هورامان و اورامانات در توسعه ملی و منطقه جایگاه و اولویتی تاکنون نداشته است.
با توجه به استقرار دولت و نگاه رئیس جمهور به وفاق ملی و عدالت در کشور می طلبد که با توجه به شرایط بالقوه این منطقه و تاثیرات اقتصادی آن برای کشور و استان های همجوار برنامه ای اصولی در سیاست های کلی برنامه هفتم توسعه برای آن رقم زد و از اولویت های بررسی جهت تغییر در وضعیت اقتصادی استان کُردستان و کرمانشاه مورد بحث قرار گیرد.
توجه ویژه به این امر مهم با توجه به شرایط سیاسی، اقتصادی و اجتماعی منطقه هورامان و اورامانات تبدیل یکی از فرمانداری های شهرهای هورامان و اورامانات به فرمانداری ویژه و یکپارچه کردن آن می تواند هدف گذاری برنامه ای مدنظر دولت و بویژه کشور را در حوزهای مختلف برآورده نماید.
نظر شما