پرتو؛ شاعری آزاده و مردمی

سرویس کرمانشاه _ پرتو کرمانشاهی شاعر محبوب و پرآوازه ی کُرد روز گذشته و در سن 90 سالگی آسمانی شد. خبرگزاری کردپرس در قالب یک گزارش به معرفی این چهره ماندگار آسمان فرهنگ و ادب پرداخته است.

خبرگزاری کردپرس _ بسیاری از دوستداران این شاعر را با تخلص شاعرانه وی «پرتو کرمانشاهی» می شناسند ولی نام حقیقی وی علی‌اشرف نوبتی است. نوبتی متولد ۶ مهر ۱۳۱۰ در کرمانشاه است و در زمان مرگ 90 سال داشت.

«کوچه باغی ها» و فراگیری محبوبیت میان نسل جدید

اشعار پرتو از قدیم الایام وردزبان های مردم بود و در محافل و مجالس ادبی و خانوادگی و جمع های دوستان خوانده می شد. یکی از رویدادهایی که به فراگیری آوازه ی پرتو کرمانشاهی و معرفی بیشتر وی به ویژه نسل جدید کمک کرد، انتشار کتاب مجموعه اشعار وی تحت عنوان کوچه‌باغی‌ها بود. این اثر در سال ۱۳۷۷ و توسط نشر سها منتشر شد. کوچه باغی ها به اهتمام استاد فرهیخته محمدعلی سلطانی و با خط زیبای بانوی هنرمند فریبا مقصودی به چاپ رسید که شامل اشعار فارسی و غزل های کردی وی بود.

استقبال از این کتاب بسیار گسترده بود و افراد زیادی این کتاب ارزشمند را به دوستان و آشنایان خود هدیه می دادند و البته این سنت هنوز هم ادامه دارد. اقبال به کتاب همچنان رو به افزایش بود به گونه ای که تاکنون به چاپ چهارم رسید و کامل‌ترین مجموعۀ اشعار پرتو کرمانشاهی در چاپ آخر آن گردآوری شده‌ است.

هچنین درباره پرتو کرمانشاهی دو اثر خوب منتشر شده است. یکی از این آثار «پژواک کوچه‌باغی‌ها» نام دارد که به نقدها و نظرها، شعرها، نامه‌ها و نوشته‌ها و نگاهی به احوال و آثار پرتو کرمانشاهی می پردازد و گردآورنده آن سها سلطانی می باشد که در سال 89 توسط نشر سها منتشر شده است.

کتاب دیگر«پرتو مهر: ارجنامۀ استاد پرتو کرمانشاهی» است که به کوشش ابراهیم رحیمی زنگنه و خلیل کهریزی، با مقدمۀ استاد محمدعلی سلطانی در سال 1400 و توسط نشر سها منتشر شده است.

تقدیر در کنگره مشاهیر کرد

در کنگره مشاهیر کُرد که در تیرماه 1398 و دو سال پیش از مرگ پرتو و با حضور خاطره انگیز استاد مظهر خالقی در شهر سنندج برگزار شد، از این شاعر بزرگ به عنوان یکی از مفاخر فرهنگ ادب کُرد تجلیل به عمل آمد.

سراینده اشعار محبوب کردی

معروف‌ترین و محبوب ترین شعر کردی پرتو، غزلی با نام ئه‌رمه‌نی (ارمنی) است که حتی قبل از چاپ کتاب هم ورد زبان عام و خاص بود. این آهنگ تاکنون توسط چند تن از خوانندگان معروف کرد اجرا شده‌ است.

تعداد قابل توجهی از اشعار وی با تنظیم وحید کرمانشاهی و با صدای خواننده های مختلفی همچون کورش تیمورزاد، فریدون صدیق و ... اجرا شده است. همچنین شعر معروف «کم بیوش بچم دیره» توسط گروه کامکارها و با صدای استاد بیژن کامکار منتشر شده است. گروه شمس به سرپرستی استاد کیخسرو پورناظری نیز در کاست پنهان چو دل به اجرای یکی از اشعار بسیار فارسی این شاعر فرهیخته پرداخته است.

همچنین یکی از اشعار کردی پرتو کرمانشاهی در قالب قطعه «چاوه ری» با تنظیم استاد فردین خلعتبری و با صدای احمد شکوری منتشر شده است. علاوه بر این غزل کُردی وی با عنوان «ئه‌ر شه‌وێ ده‌ر وا بکه‌ید و بۊده مێهمانم چه بوو» توسط سیامک گوران استاد موسیقی دانشگاه رم به زبان ایتالیایی ترجمه شده‌است.

روز پرتو کرمانشاهی

از سال ۱۳۹۳ با پیشنهاد و تلاش جمعی از دوست داران فرهنگ و ادبیات کردی و با محوریت گروه فرهنگی ده‌نگ په‌راو، روز ۲۷ اردیبهشت به عنوان «روز پرتو کرمانشاهی» نامگذاری شد. از آن سال تاکنون این مناسبت با مشارکت گسترده اهالی فرهنگ، ادب و هنر برگزار می شود و در قالب های مختلف، کلیپ، یادداشت، مستند، موسیقی، شعر و فیلم، به تولید محتواهای ارزشمند با محوریت پرتو کرمانشاهی پرداخته می شود و بسیار از رسانه ها از جمله خبرگزاری کردپرس در نشر آن ها مشارکت دارند.

کوچ آخر در 5 بهمن 1400

پرتو کرمانشاهی در طول این سال های دراز زندگی هیچگاه از مردم کوچه و بازار دور نشد و تا آخرین لحظه راوی رنج ها و دردهای آن ها بود. انسانی آزاده بود و با آزادگی زیست. اهل هیاهو و خودنمایی نبود و هیچگاه در قاب تلویزیون ظاهر نشد. بسیار با محبت و افتاده حال بود و با کسانی که در کوچه و بازار او را می دیدند و دوست داشتند با او همکلام شوند، بسیار با خوشرویی و مهربانی رفتار می کرد و با حوصله به پرسش های آن ها پاسخ می داد. او شاعر مردم بود و برای مردم ماند.

کد خبر 26162

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha