حال تالاب زریبار خوش نیست/ محیط زیست در 4 دهه گذشته بازیچه شده است

سرویس کردستان- همایش روز جهانی تالاب ها به مناسبت ثبت جهانی تالاب زریبار در کنوانسیون رامسر صبح امروز در دانشگاه کردستان برگزار شد که در آن به وضعیت نامناسب تالاب زریبار اشاره شد و اینکه حال ناخوش این روزهای این تالاب نتیجه رفتارهای غیر عقلانی در گذشته است.

به گزارش خبرگزاری کُردپرس، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست که روز گذشته به کردستان سفر کرد و ساختمان مرکز تحقیقات گونه های گیاهی و جانوری در معرض خطر غرب کشور را در سنندج افتتاح کرد، صبح امروز در همایش روز جهانی تالاب ها حضور یافت و سخنانی را درباره وضعیت نامناسب محیط زیست مطرح کرد که به گفته عیسی کلانتری، تالاب زریبار را امروز با رفتارهای غیرعقلانی گذشته گرفتار کرده ایم اما با حداقل هزینه می‌توان آن را احیا کرد و قرار است تا پایان امسال فاضلابی بدون تصفیه وارد آن نشود.

او با اشاره به اینکه محیط زیست جهان و ایران بخاطر افزایش جمعیت و مصرف به شدت در تهدید است و این‌ها ناشی از رفتارهای غیرعلمی در این حوزه بوده است، افزود: حوزه محیط زیست را در گذشته فانتزی و تشریفاتی می‌دانستیم و بر همین اساس تا چند سال پیش در مطالعات آب کشور موضوعی به نام حفظ حقابه زیست محیطی در داده‌ها قائل نبودند که همین مسئله باعث شد تالاب‌ها و رودخانه‌ها به اولین قربانیان توسعه ناپایدار در کشور تبدیل شوند.

کلانتری ادامه داد: امروز با بسیاری از زمینه‌های زیست محیطی از جمله خشک شدن دریاچه‌ها و رودخانه‌ها، کاهش آب‌های زیرزمینی و پدیده گرد و غبار مواجه هستیم که تبدیل به بحران های دائمی برای کشور و مردم شده است.

به عقیده رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، مشکلات محیط زیستی تنها به خشک شدن تالاب‌ها خلاصه نمی‌شود، سالانه ۵۰ تا ۶۰ هزار هکتار جنگل بلوط در مناطق زاگرس خشک می‌شود که غیرقابل برگشت است که به تصمیمات زودگذر و بدون مطالعه گذشته برمی‌گردد.

در 4 دهه گذشته محیط زیست را بازیچه قرار داده ایم

او با اشاره به اینکه در چهار دهه گذشته محیط زیست را بازیچه قرار داده‌ایم، یادآور شد: اغلب تئوری‌ها و شعارهای ما در این حوزه برای رهایی از فشارهای خارجی است که غیر از آسیب به محیط زیست، فایده‌ای برای کشور نخواهد داشت.

کلانتری با بیان اینکه زنجیره محیط زیست را پاره کرده و گرفتاری‌های جزیره‌ای برای خود به وجود آورده‌ایم، خاطرنشان کرد: رئیس جمهور از زمان روی آمدن در سال ۹۲، قول احیا دریاچه ارومیه را داد که کارهای ارزشمندی نیز در این زمینه انجام شد، چرا که جابجایی شهری مانند تبریز به دلیل خطرات زیست محیطی ناشی از دریاچه ارومیه، یک هزار میلیارد دلار اعتبار نیاز داشت در حالیکه با دو میلیارد دلار می‌توان این دریاچه را احیا کرد.

با وجود اسقاطی بودن بیش از 70 درصد ناوگان حمل و نقل، انتظار هوای سالم بی معنی است

او در ادامه سخنانش به اسقاطی بودن بسیاری از ناوگان حمل و نقل کشور و مضرات آن برای محیط زیست اشاره کرد و در این باره گفت: در حال حاضر ۹۰ درصد مینی‌بوس‌ها و بیش از ۷۰ درصد اتوبوس‌های ناوگان حمل و نقل شهری و برون شهری کشور اسقاطی است، پس نمی‌توان انتظار هوای سالم را داشت.

رئیس سازمان محیط زیست همچنین افزود: ۸۰ درصد موتورسیکلت‌ها، ۶۰ درصد کامیون‌ها اسقاطی هستند و سوخت ۵۰ درصد نیروگاه‌های کشور نیز از مازوت تامین می‌شود که هوای کشور را ناسالم کرده است.

کلانتری همچنین درباره کمبود محیط بان در کشور گفت: در طول ۴۰ سال گذشته ۳۰۰ هزار اسلحه مجاز و غیرمجاز شکاری به سه میلیون و ۵۰۰ هزار اسلحه افزایش یافته است که با وجود سه هزار محیط بان در کشور کاری نمی‌توان انجام داد.

حال تالاب زریبار خوش نیست

بهمن مرادنیا، استاندار کردستان هم یکی دیگر از سخنرانان این همایش بود که وضعیت نامناسب تالاب زریبار را یادآور شد. به گفته آقای مرادنیا شرایط خوبی بر تالاب زریبار مریوان حاکم نیست و می‌طلبد دستگاه‌های مختلف از جمله سازمان حفاظت محیط زیست، کاری کنند که این دریاچه زیبا و طبیعی دچار بحران نشود.

او ابراز امیدواری کرد سازمان حفاظت محیط زیست همانگونه که تا حدودی مشکلات دریاچه ارومیه را بهبود داد، برای حفظ تالاب زریبار هم تمام تلاش خود را بکار گیرد.
او اهمیت تالاب زریبار برای مردم کردستان و کُردها را در اینهمایش یادآور شد و افزود: این دریاچه سرمایه ملی است و همه وظیفه داریم برای حفظ آن گام برداریم و از تعرض و آسیب به آن اجتناب کنیم.
مرادنیا همچنین به اهمیت دریاچه زریبار از لحاظ اشتغال و درآمد برای مردم منطقه اشاره کرد و گفت: پیشتر مسوولیت واحدی بر دریاچه زریبار وجود نداشت و تعرض‌های زیادی به آن صورت می‌گرفت اما بر اساس مصوبه سال ۹۴ شورای برنامه ریزی، مدیریت واحد آن به اداره کل حفاظت محیط زیست کردستان واگذار شد.
او این واگذاری و مدیریت واحد را کاری مهم و ارزشمند دانست و تاکید کرد: هر دستگاهی قصد انجام پروژه‌ای در تالاب زریبار دارد، باید تحت نظر و مدیریت اداره کل حفاظت محیط زیست استان آن را انجام داده و با موفقت آنها اجرایی کند.
استقرار دوربین های مداربسته در اطراف تالاب زریبار برای مبارزه با متخلفان

مدیرکل حفاظت محیط زیست کردستان هم در ادامه این همایش خواستار تعریف ردیف اعتباری برای تقویت یگان حفاظت تالاب زریبار مریوان شد و گفت: این اقدام باعث تسریع در خدمات رسانی و امداد رسانی در زمان وقوع بحران و حوادث احتمالی می‌شود

به گفته خانم فریبا رضایی، یکی از پروژه های نوین در دست اقدام در راستای حفظ و صیانت از تالاب زریبار استقرار ۲۲ دکل و نصب دوربین های مداربسته در اطراف این تالاب است که می توان در اقدام به موقع در صورت نیاز مبارزه با متخلفان و اسیب زنندگان به تالاب نقش مهمی داشته باشد.

وی بیان کرد: انسداد فاصلاب ورودی روستاهای بالادستی تالاب زریبار که بیش از ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارند نیز اقدام بسیار بزرگی است که می تواند در کنترل رشد بی رویه نیزارها در این تالاب موثر باشد.

کد خبر 252962

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha