کردپرس:
دیدار و گفتگوی میان پسران دو شخصیت برجستۀ اقلیم کردستان مسعود بارزانی و جلال طالبانی اگر چه در فضای سیاسی اقلیم کردستان، به عنوان اتفاقی مثبت ارزیابی شده است اما مسألۀ اساسی آن است که عامل و هدف دیدار، گفتگو و سازش میان این دو حزب اصلی اقلیم کردستان چه بود. پاسخ دادن به این پرسش با توجه به دادهها و واقعیتهای سیاسی رخ داده در اقلیم کردستان چندان دشوار نخواهد بود. دیدار میان رئیس دولت اقلیم کردستان و معاون وی پس از شش ماه و در پیِ چند رخداد سیاسی مهم انجام شد. از جمله مهمترین این رخدادها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
این دیدار پس از گفتگوی باربارا لیف دستیار وزیر خارجۀ آمریکا با مسرور بارزانی رئیس دولت اقلیم کردستان و قباد طالبانی معاون وی انجام شد. به نظر میرسد آمریکا در این دیدارها، موضع رسمی خود را در قبال اختلافات دو جریان اصلی اقلیم کردستان و ساختار حکومتی اقلیم به دو طرف گوشزد کرده و این موضوع را میتوان به مقولۀ فشارهای خارجی و منطقهای برای حل مشکلات داخلی اقلیم کردستان نسبت داد.
پس از آن که لاهور شیخ جنگی در دادگاه، حکمی مبنی بر ابقایش در اتحادیۀ میهنی کردستان و در مقام رئیس مشترک آن حزب، دریافت کرد فعالیت سیاسی خود را از سر گرفته و تحرکاتی را آغاز کرده است. وی با دو حزب اسلامی اتحاد اسلامی کردستان و جماعت عدالت کردستان دیدار کرد و به گفتۀ شادمان ملا حسن و سرهنگ چتو صالح –دو فرد نزدیک به لاهور شیخ جنگی- در آیندۀ نزدیک با دیگر احزاب کردستان و از جمله حزب دمکرات کردستان دیدار خواهد کرد. این در حالی است که اتحادیۀ میهنی کردستان و پسران جلال طالبانی، چنین تحرکاتی را برنمیتابند و معتقدند که دیدارهای لاهور شیخ جنگی، دیدارهایی شخصی است و مواضع و سخنان وی مواضع رسمی اتحادیۀ میهنی نخواهد بود بر همین اساس از جریانهای سیاسی اقلیم کردستان خواستهاند تا با نام و عنوان اتحادیۀ میهنی کردستان با لاهور شیخ جنگی دیدار نکنند. به نظر میرسد که پسران جلال طالبانی در اتحادیۀ میهنی کردستان از سرگیری فعالیت سیاسی پسر عمویشان را به عنوان زنگ خطری تلقی کردهاند و میکوشند که کنترل اوضاع را در اختیار بگیرند. بر همین اساس دیدار میان مسرور بارزانی و قباد طالبانی به عنوان مقدمهای برای بازگشت به کابینۀ دولت و ازسرگیری روابط –به شرط توافق- انجام شده است.
نکته مهم دیگری که ناظران سیاسی را نسبت به توافقی محکم، واقعی و بلند مدت در میان اتحادیۀ میهنی کردستان و حزب دمکرات کردستان بدبین میکند آن است که با توجه به فضای سیاسی پیچیده و حساس کنونی اقلیم کردستان و ضرورت برگزاری انتخابات پارلمانی، ممکن است توافق بر سر بازگشت به حکومت و ازسرگیری روابط تنها توافقی مقطعی و سیاسی به منظور عبور از شرایط کنونی تا بعد از برگزاری انتخابات پارلمانی باشد. ناظران سیاسی معتقدند که در چنین حالتی، توافق مذکور تنها در راستای منافع حزبی خواهد بود و نفعی برای شهروندان اقلیم کردستان نخواهد داشت.
نظر شما