به گزارش کردپرس، در حفاریهای باستان شناسان که در منطقه کولپ دیاربکر (نام کُردی: ئامد) انجام شد، بقایای بنای یک کلیسای دوره بیزانس با قدمت هزار و 500 سال با 46 گور کشف شد. به گفته کارشناسان این کلیسا احتمالا در قرنهای 5، 6 و 7 میلادی مورد استفاده قرار میگرفته است.
به نوشته آناتولی، پس از کشف یک سکه متعلق به دوره امپراتوری بیزانس آناستاسیوس یکم در سال 2021، تحقیقات باستان شناسی گسترده ای در مناطق مختلف منطقه اینکایا، توسط اداره موزه دیاربکر آغاز شد که تا کنون نیز ادامه دارد.
در حین کاوش، آثاری از قبیل سکه، چراغ، ستون و پایه در این محوطه کشف و بقایای یک بنای قدیمی نیز از دل خاک بیرون آمد. پس از تحقیقات به عمل آمده مشخص شد که ساختمانی که دیوارهای بیرونی آن آشکار شده بقایای یک کلیسای قدیمی است. کاوشگران در جاهای مختلف داخل کلیسا گورهایی را نیز کشف کردند.
مژده گیزلیگُل معاون مدیر موزه دیاربکر در گفتگو با خبرنگار آناتولی گفت که آنها با مجوز اداره کل میراث فرهنگی و موزه ها، کاوش های خود را از سال 2021 آغاز کرده اند.
گیزلیگل گفت: در حفاری های امسال به وضوح مشخص شد که این ساختمان یک کلیسای دوره بیزانس است. این کلیسا احتمالاً در قرنهای 5، 6 و 7 میلادی مورد استفاده قرار میگرفته و سپس در قرن سیزدهم تخریب و ویران شده است. این کلیسا تا قرن سیزدهم به عنوان قبرستان استفاده می شد. تا کنون 46 قبر در این کلیسا کشف شده است.
او گفت که این کلیسا یکی از قدیمی ترین کلیساهای بیزانسی دیاربکر است.
گیزلی گل با بیان اینکه در کاوشهای انجام شده آثار با ارزشی پیدا و به موزه منتقل شده اند، گفت: سکهها، طاقها، چراغ ها، ستونها و پایههای آنها، قبر و بسیاری چیز دیگر، از جمله آثار کشف شده هستند که از نظر ارائه اطلاعات در مورد فرهنگ و سبک زندگی آن دوره بسیار ارزشمندند.
کمال آتاک، باستان شناس و مسئول تیم کاوش، با بیان اینکه بنای کلیسا به قرن پنجم و ششم متعلق است، گفت: ویرانههای کلیسا بیشتر شبیه نمونههای موجود در سوریه است. کلیسا دارای یک شبستان است و بعداً با الحاقات بزرگ تر شده است. اکنون دیوارهای اطراف کلیسا را شناسایی کردهایم. کلیسا دارای پلانی مستطیل شکل به طول 25 در 15 متر است. قدمت آن به هزار و 500 سال پیش بازمیگردد.
نظر شما