به گزارش کردپرس، سال گذشته علیرغم بحران دریاچه ارومیه و کم آبی با افزایش تولید در زمینه سیب درختی در استان آذربایجان غربی همراه بود و ۱.۵ میلیون تن سیب درختی در استان تولید شد که از این میزان ٨٥٠ هزار تن برای صادرات در سردخانه ها قرار گرفت و تا دی ماه سال ١٤٠٢ حدود ٨٠٠ هزار تن سیب همچنان در انتظار فروش بود.
در حالی که سال گذشته هم همانند سال های قبل مسئولان استانی وعده روان سازی صادرات را داده بودند! نماینده سابق ارومیه در مجلس گفته بود: «به رغم رکوردزنی در تولید سیب اما این محصول در سردخانهها در حال ازبین رفتن است لذا همفکری رایزنان وزرای صمت، جهاد کشاورزی و امور خارجه با اتحادیه محصولات کشاورزی و اتاق بازرگانی برای رفع موانع صادرات این محصول ضروری است».
اکنون اما در اواخر خرداد ١٤٠٣، رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانغربی همچنان از باقی ماندن ۳هزار تن سیب در سردخانه های استان خبر می دهد!
خسرو شهبازی با اشاره به انباشت این میزان سیب در سردخانه های استان و عدم وجود مشکلی در نگهداری آنها به ایسنا می گوید: «میزان باقی مانده تا ۲۰روز آینده همگی وارد بازار خواهد شد». او ادامه می دهد: «در سال گذشته ۴۴۰هزار تن سیب زیر درختی را با برنامه ریزی و مدیریت، فرآوری و به محصول صادراتی تبدیل شد که امیدواریم با توسعه واحد های صنایع تبدیلی و تکمیلی با همکاری بخش خصوصی این میزان فرآوری را افزایش دهیم».
رئیس جهاد کشاورزی استان تاکید می کند: «سال قبل و امسال با مکاتباتی که انجام شد، صادرات سیب بدون توقف ادامه داشت و کشورهای پاکستان، هند، ترکیه، روسیه، افغانستان و کشورهای حوزه خلیج فارس و اقلیم کردستان عراق از جمله مقاصد صادراتی سیب استان بودند».
زمستان سال قبل صادرات سیب در حالی متوقف شده که لازم بود مازاد مصرف داخلی به دیگر کشورها صادر شود آن هم در شرایطی که ۴۵ درصد مردم استان آذربایجان غربی به طور مستقیم از فروش سیب کسب درآمد میکنند و گردش مالی حاصل از فروش این محصول در این استان بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد تومان است.
پس از آن نیز اوایل اسفند ماه ١٤٠٢ در حالی که بازار فروش این محصول راکد بود؛ معاونت توسعه بازرگانی کشور خواستار عوارض ۳۵ درصدی برای صادرات این محصول شده بود.
این کارشکنی ها در راستای صادرات سیب که به صورت انبوه در استان تولید شده بود با پیگیری های نماینده سابق مهاباد در مجلس لغو شد.
در صورتی که این دستور العمل اعمال می شد، باغداران و صادرکنندگان سیب، می بایست حداقل حدود ۱۱ هزار تومان برای هر کیلوگرم سیب صادراتی عوارض می پرداختند! که این امر باعث میشد حدود ۳۰۰ هزار تن سیب موجود در سردخانه های استان آذربایجان غربی با قیمت پایین به دلالان و واسطه ها واگذار شود.
متاسفانه این محصول از زمان انباشت در سردخانه ها از اواخر تابستان تا آخرین روزهای بهار در حالی در سردخانهها می ماند که هر روز از کیفیت آنها کاسته می شود و در عین حال تولید هر کیلو سیب برای کشاورزان این منطقه با وجه به نرخ سال قبل، حدود ۱۸ الی ۲۲ هزار تومان هزینه دربرخواهد داشت. بنابراین هر چه زمان میگذرد این محصول کیفیت خود را از دست میدهد و کشاورزان ناچار میشوند محصولاتشان را به قیمت نازل تری بفروشند!
با توجه به مشکلات فراوان در حوزه تولید و صادرات سیب در آذربایجان غربی که به عنوان قطب سیب ایران هم شناخته می شود، استاندار آذربایجان غربی گفته بود: «از ۵۸ هزار هکتار باغات سیب استان ۲۸ هزار هکتار عمر خود را کرده اند و باید الگوی کشت آنان تغییر کند، باید فرهنگ سازی های لازم برای تغییر الگوی کشت محصولات کشاورزی در استان مورد توجه جدی قرار گیرد تا محصولات کم آب بر با توجیه اقتصادی بالا کاشته شود».
علیرغم این توصیه ها اما هر سال بر میزان سیب تولیدی در استان افزوده می شود و بحران کم آبی و مشکلات صادرات هم به جای خود باقی است. هر چند تلاش هایی در زمینه فرآوری، سورت و بسته بندی این محصول در استان انجام شده، اما هنوز هم روند خام فروشی ادامه دارد و مدیریت سیب در استان تنها بر روی کاغذ مطلوب به نظر می رسد ولی اوضاع باغداران خبر از داستانی دیگر می دهد/.
گزارش/ تانیا شعفی
نظر شما