به گزارش خبرگزاری کردپرس، در این گزارش آمده است:
بیستویکم اسفند ۱۴۰۳ جلسهای بهدعوت مدیرکل محترم وقت ادارهی فرهنگ و ارشاد اسلامی ایلام، جناب آقای علی هوشمند، با حضور آقایان: ظاهر سارایی، حبیبالله بخشوده، آرش پالیزبان، محمدعلی قاسمی و علیرضا شوهانی در محل دفتر مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی ایلام برگزار گردید. در این جلسه، تصمیم تأسیس دبیرخانهی دائمی زبان و ادبیات کردی ایلام از سوی ادارهی ارشاد مطرح گردید. قبل از اعلام این تصمیم، مراحل مختلف اداری و همراهی نهادهای فرادستی، احراز شده بود، و شورای فرهنگ عمومی استان نیز آن را تصویب کرده بود.
در این جلسه، مدیریت محترم ارشاد ضمن بیان مقدمات نسبتا مفصلی از شرح کارهای صورت گرفته و ضرورت ایجاد چنین نهادی فرهنگی و اینکه زبان و ادبیات کردی در ایلام نظر به گویشوران گسترده و شاعران و هنرمندان و اهل قلم بسیاری که به این زبان میسرایند و مینویسند بایسته است دبیرخانهای داشته باشد تا از این میراث فرهنگی ارجمند حمایت و پاسداری کند و بسترهای لازم را جهت این امر فراهم سازد؛ و در پایان از مدعوین درخواست نمود عضویت در اولین شورای موسس یا سیاستگذاری این دبیرخانه را بپذیرند. حاضران با آگاهی به دشواریهای راه و اینکه کوشش در این مسیر ممکن است چندان آسان نباشد، آمادگی خود را برای پذیرش درخواست همکاری ادارهی کل فرهنگ و ارشاد اسلامی ایلام در خصوص تشکیل «دهبیرخانهێ زوان و ئهدهبیات کوردی ئیلام» اعلام کردند؛ چراکه بهزعم آنان، ضرورت و اراده و خواست محکمی پشتیبان آن بود و اختیارات و امکانات وعده داده شده و مندرج در اساسنامهی این نهاد، نیز دلگرم کننده مینمود. همان روز قرار شد دو روز بعد، یعنی ۲۳ اسفند جلسهای با حضور اعضای دبیرخانه و بعضی چهرههای فرهنگی برگزار گردد.
در اساسنامهای که بهعنوان افق دید و سند چشمانداز ارائه شده بود، طیف وسیعی از محورهای مربوط به حمایت از زبان و ادبیات کردی ایلامی پیشبینی شده بود. در این اساسنامه، منظور از «زبان کردی ایلامی»، تمام گویشها و لهجههای زبان کردی رایج در استان ایلام تعریف شده، که تعریفی جامعومانع است.
روز ۲۳ اسفند۱۴۰۲ را باید آغازگاه رسمی این دبیرخانه بهحساب آورد و اگر این دبیرخانه انشاءالله بتواند منشأ خدمات فرهنگی به زبان و ادب کردی ایلام باشد، این روز حتما روزی مهم و خاطرهانگیز و شایستهی ثبت در خاطرهها خواهد بود. جلسه موعود با حضور تعداد معدودی از چهرههای فرهنگی برگزار شد که میتوانست با حضور شمار بیشتری از چهرهها و فعالان فرهنگی برگزار گردد اما گویا نفس تشکیل نمادین این دبیرخانه و اعلام عمومی آن، برجستهتر و ضروریتر مینمود. در این جلسه که در سالن اجتماعات اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی ایلام برگزار شد و به تابلویی با عنوان «دهبیرخانهێ زوان و ئهدهبیات کوردی ئیلام» مزین شده بود، مدیر محترم ادارهی فرهنگ و ارشاد، برنامهها و اهداف تشکیل چنین نهادی را بیان کرد و متعاقباً هریک از اعضا سخنانی در این باب معروض داشتند.
گزارش این جلسه و اعلام خبر تشکیل «دهبیرخانهێ زوان و ئهدهبیات کوردی ئیلام» در رسانهها و فضای مجازی منتشر و با واکنشهای متفاوتی روبهرو شد. استقبال عمومی از آن مشهود بود با این اوصاف عدهای امیدوار نبودند که چنین حرکتی استمرار داشته باشد و منجر به خدمتی به زبان مادری شود؛ و شماری دیگر، بعضی ایرادات و نکتهها را متوجه این دبیرخانه کردند که ابهامزدایی از آنها کار دشواری نمینمود؛ کمااینکه در این گزارش نیز مشخص است، بعضی از آن کژتابیها رفع شده است.
حمایت برخی چهرههای فرهنگی از این دبیرخانه- که انتظار حمایت از آنان نمیرفت- و نیز مخالفت بعضی از دیگر چهرههای فرهنگی -که از آنان انتظار مخالفت نمیرفت-، از حواشی جالب برخورد با خبر تأسیس «دهبیرخانهێ زوان و ئهدهبیات کوردی ئیلام» بود.
خلاصه در این روز، زبان مادریمان یعنی کردی ایلامی، برای اولین بار در ادارهی کل فرهنگ و ارشاد اسلامی ایلام دارای دبیرخانهی دائمی و اتاق مخصوص به خود شد و قاعدتا باید این رویداد از خجستهترین اتفاقاتی باشد که در این دیار کهن و ریشهدار اتفاق افتاده است.
اعضای دبیرخانه منتظر آغاز سال جدید نماندند و بهمحض صدور ابلاغ اعضای دبیرخانه، نخستین جلسه در مورخه ۲۷/۱۱/ ۱۴۰۲ برگزار گردید و بعد از تعطیلات نوروزی تا اکنون چندین جلسهی دیگر در سال ۱۴۰۳ تشکیل گردیده است.
گرچه اساسنامهی دبیرخانه تا حد بسیار زیادی جامع و کارشناسی شده بود، اما لازم بود جهت کارآمد و روزآمد بودن بیشتر، اندک تغییراتی در بعضی بندها و کلمات و عبارات و تعاریف به عمل بیاید که از آنجمله میتوان به بازتعریف و آرایش واحدهای دبیرخانه و نحوهی تعامل و کارکرد آنها اشاره کرد. در بازنگری جدید، دبیرخانه چهار واحد دارد که عبارتاند از: واحد ادبیات؛ واحد زبانشناسی؛ واحد آموزش و پژوهش؛ و واحد کتاب و رسانه. هریک از این واحد مسئولیتها و اختیارات متنوعی دارد که در صورت تحقق میتواند منجر به اتفاقات بسیار خوبی در خصوص زبان و ادبیات کردی ایلام گردد.
طی این جلسات، آقایان ظاهر سارایی و حبیبالله بخشوده بهعنوان مسئول واحد ادبیات؛ آقای آرش پالیزبان بهعنوان مسئول واحد زبانشناسی؛ آقای قاسمی بهعنوان مسئول واحد کتاب و رسانه؛ و آقای علیرضا شوهانی بهعنوان مسئول واحد آموزش و پژوهش برگزیده شدند. نیز با رای اکثریت اعضا آقای حبیبالله بخشوده بهعنوان رئیس دبیرخانهی زبان و ادبیات کردی ایلام انتخاب گردید که وظیفه ایجاد هماهنگی بین واحدهای چهارگانه و پیگیری مطالبات و مصوبات دبیرخانه و مکاتبه و مراوده با ادارهی کل فرهنگ و ارشاد اسلامی ایلام و البته وظایف دیگری برعهدهی اوست.
هر یک از واحدها برنامههای کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدتی ارائه دادهاند که امید است در آیندهای نهچندان دور اجرایی شوند.
از اولین گامهایی که دبیرخانه برداشته، با توجه بهتوان والای ادبی و شعری موجود در استان ایلام، تلاش در جهت تأسیس انجمنی ادبی بوده تا از طریق آن زمینه برای رشد و شکوفایی بیشتر شعر کردی ایلام فراهم آید. در این خصوص جلساتی تشکیل شد و رایزنیهایی به عمل آمد. شورای سیاستگذاری و اجرایی انجمن ادبی کردی ایلام تعیین، و در باب انتخاب عنوان برای این انجمن، از میان ۶۳ عنوان پیشنهادی، بهعنوان «ئهنجومهن شێعر و ئهدهب کوردی بهێان» رسیدیم. «بهێان» در زبان کردی به معنی صبح و پگاه است و ایهاما میتواند به معنای سخن، مفهومی بلاغی و ... باشد.
در جلسهی مشترکی که میان دبیرخانه و شورای سیاستگذاری انجمن «بهێان» و با حضور معاونت محترم فرهنگی ادارهی فرهنگ و ارشاد اسلامی، جناب دکتر محبی، برگزار شد، چارچوبهای کلی فعالیتهای این انجمن بررسی گردید. شورای موسس و سیاستگذاری این انجمن عبارتند از: آقای فرهاد شاهمرادیان، آقای علیمحمد محمدی، خانم سمیه فلاحی، آقای نعمتالله داودیان، و آقای امید ظاهری. در این نشست، با رأی اکثریت حاضران، آقای فرهاد شاهمرادیان بهعنوان رئیس انجمن «بهێان» برگزیده شد.
افتتاح اولین نشست انجمن بهێان در آغازین روزهای تیر ماە ۱۴۰۳به یاری حق و همت مسئولان و همراهی و همدلی اهالی شعر وادب برگزار خواهد گردید. اطلاعات تکمیلی در این خصوص از طریق این کانال و رسانههای دیگر به اطلاع عموم خواهد رسید.
اینکه دبیرخانه تاکنون گزارشی از فعالیتهای خود ارائه نداده به این دلیل بوده که میخواسته گامهایی عملی و عینی بردارد و آنگاه اطلاعرسانی کند؛ مضافاً اینکه بخش زیادی از کوششهایش متوجه فراهمسازی ابزارها و امکانات اولیه و بعضی رایزنیها و نظایر آن بوده که برای استقرار دبیرخانه ضروری به نظر میٰرسید.
پشتوانهی دبیرخانه حمایت مردم و هنرمندان و اهلقلم استان و البته همراهی مسئولان و مدیران محترم ادارهی فرهنگ و ارشاد ایلام است که تابهحال آنچه از این عزیزان دیدهایم حمایت و همراهی بوده است.
این دبیرخانه میخواهد چتری گسترده برای عموم فعالیتهایی باشد که در راستای زبان و ادب و فرهنگ کردی در سراسر استان ایلام صورت میگیرد. گسترهی فعالیتها و مسئولیتهای دبیرخانه سراسر استان است و منحصر و محدود به مرکز استان نخواهد بود.
بیشک هنوز به قوام و سختگی لازم نرسیدهایم. بعضی انتقادها و ایرادها را بر خود وارد میدانیم و میدانیم اهل ادب و هنر کریمانه از کنار کاستیهایمان گذر کردهاند؛ چرا که دشواری و ظرافت و شرایط کار ما را درک کردهاند. در آینده بیشتر در کنار هم خواهیم بود و از نظرات و پیشنهادی همدیگر افزونتر منتفع خواهیم شد.
نظر شما