چرایی تمایل ترکیه به آشتی با کردها با وجود پذیرش حمله در آنکارا توسط پ.ک.ک

سرویس جهان – آنکارا علیرغم حمله مرگبار هفته گذشته شبه نظامیان پ.ک.ک به یک شرکت دفاعی ترکیه، به سمت آشتی با کردها تمایل نشان داده است.

به گزارش کردپرس، حزب کارگران کردستان ترکیه یا PKK مسئولیت حمله چهارشنبه گذشته به مقر شرکت دولتی تاسیسات هوا-فضا را که منجر به کشته شدن پنج نفر و زخمی شدن ۲۲ نفر شد، بر عهده گرفت.

این حمله کمتر از یک روز پس از آن صورت گرفت که یک ملی‌گرای تندرو ترکیه و متحد دولت، شاخه زیتون صلح را به سمت عبدالله اوجالان، رهبر زندانی پ.ک.ک دراز کرد.

دولت باغچه لی، رهبر حزب ملی‌گرای افراطی MHP ترکیه، پیشنهاد داد که به اوجالان اجازه داده شود تا برای انکار تروریسم و انحلال پ.ک.ک، در پارلمان ترکیه سخنرانی کند.

اوجالان از سال ۱۹۹۹ تاکنون، در زندان انفرادی در یک جزیره زندان ترکیه محبوس شده است.

پ.ک.ک تصریح کرد که حمله به این تاسیسات در آنکارا «هیچ ارتباطی» با تغییر موضع آنکارا در مورد کردها و تمایل آن به آشتی با کردها ندارد.

این گروه در پیامی در کانال تلگرام خود اعلام کرد که این حمله از «مدت‌ها پیش برنامه‌ریزی شده بود» تا «هشداری به دولت ترکیه در مورد اقدامات نسل‌کشی‌اش» علیه کردها ارسال کرده باشد.

ارتش ترکیه به شیوه‌ای سنتی با حمله به اهداف کردها در شمال سوریه و عراق به این حمله پ.ک.ک در آنکارا پاسخ داد.

حمید بوزارسلان، کارشناس مسائل ترکیه و کردها ساکن در پاریس، تغییر موضع ترکیه نسبت به مسئله کردها را به تشدید درگیری‌ها در خاورمیانه مرتبط می‌داند.

او به خبرگزاری فرانسه گفت: «بخشی از دولت مایل است با جنبش کردی، به ویژه اگر وضعیت منطقه‌ای وخیم‌تر شود و تأثیری قطعی که بر عراق و سوریه خواهد داشت، گفتگو کند.»

هر دو کشور با ترکیه هم مرز هستند و اقلیت‌های بزرگ و قدرتمند کرد را در خود جای داده‌اند.

پ.ک.ک که از سال ۱۹۸۴ علیه دولت ترکیه شورش کرده که مرگ هزاران نفر را به دنبال داشته است، مدت‌هاست توسط ترکیه و متحدان غربی‌اش به عنوان یک گروه تروریستی شناخته شده است.

با این حال، روز شنبه این هفته، سه روز پس از حمله آنکارا، باغچه لی – که به رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه نزدیک است و به شدت با پ.ک.ک مخالف است – همچنان در مورد صلح صحبت میکرد و گفت: «ترک‌ها و کردها باید یکدیگر را دوست داشته باشند، این هم یک وظیفه دینی و هم یک وظیفه سیاسی برای هر دو طرف است.»

دیدار با اوجالان

نشانه دیگری حاکی از تغییر وضعیت کسب اطلاع از وضعیت اوجالان پس از سالها بی خبری بود. اوجالان تنها چند ساعت قبل از حمله، برای اولین بار از سال 2020، با برخی اعضای خانواده خود دیدار کرد.

عمر اوجالان، برادرزاده او و نماینده حزب کرد گرای دم پارتی در پارلمان ترکیه، این دیدار را در شبکه اجتماعی ایکس تایید کرد و گفت که خانواده اوجالان آخرین بار او را «در ۳ مارس ۲۰۲۰» دیده بودند.

برخی از سیاستمداران ترکیه، از جمله مهمت شیمشک، وزیر دارایی ترکیه، فورا اشاره کردند که زمان‌بندی حمله چهارشنبه «تصادفی» نبود.

این حمله همچنین سؤالاتی را در مورد حفظ قدرت اوجالان در میان کردها و پ.ک.ک، پس از بیش از ۲۵ سال حبس مطرح می‌کند.

بوزارسلان می‌گوید: «اوجالان همچنان بازیگر اصلی است» که قادر است «نفوذ خود را» بر هر فرآیند سیاسی جاری اعمال کند.

اما یکتان تورکیلمز، استاد دانشگاه در اتریش، می گوید پس از سال‌ها بدون هیچ گونه «تماس طبیعی» با رهبری پ.ک.ک،  این که عبدالله اوجالان بتواند  طرح دولتی را به گروههای متنوع کرردی در ترکیه از جمله پ.ک.ک بقبولاند، چالش برانگیز خواهد بود.»

او به خبرگزاری فرانسه گفت: «اوجالان نه تنها در سخت‌ترین موقعیت در تمام دوره فعالیت حرفه ای خود قرار دارد، بلکه ریسک بزرگی می‌کند زیرا هرگز موفق نشده است طرفداران خود را برای پذیرش یک راه حل سیاسی صلح‌آمیز برای پایان این درگیری متقاعد کند. »

او افزود: «و همین را می‌توان در مورد دولت نیز گفت.»

تنش‌های کلیدی منطقه‌ای

افکار عمومی ترکیه چندان از توافق با پ.ک.ک استقبال نمی‌کند.

ناظران می‌گویند که حرکت دولت برای برقراری ارتباط با کردها مستقیماً به ترس آن از گسترش درگیری‌ها به دلیل جنگ اسرائیل با حماس در غزه و حمله آن به لبنان مرتبط است.

تورکیلمز گفت که پیش‌قدمی آنکارا در رابطه با کردها تلاشی برای «تقویت» جبهه داخلی به منظور مقابله با چالش منطقه‌ای اسرائیل است.

اما مهم‌تر از همه، ترکیه به دنبال «فرصتی» برای کاهش فشار در امتداد مرز با سوریه است.

پس از حمله اسرائیل به ایران در اوایل روز شنبه، ترکیه خواستار پایان دادن به «تروریسم» اسرائیل شد که منطقه را به سمت «آستانه جنگ بزرگ‌تر» کشانده است.

منبع: خبرگزاری فرانسه

کد خبر 2776990

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha