به گزارش کردپرس، عبدالقادر سلوی، ستوننویس روزنامه حریت و یکی از تحلیلگران نزدیک به جریان حاکم در ترکیه، در یادداشت اخیر خود با محوریت دیدار رجب طیب اردوغان و دولت باغچه لی، تلاش کرده اهداف و استراتژیهای کلیدی ائتلاف جمهور را در مبارزه با گروههای مسلح کرد و مسائل داخلی و خارجی ترکیه برجسته کند.
دیدار اخیر رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، و دولت باغچه لی، رهبر حزب حرکت ملی (MHP)، در حالی انجام شد که شایعاتی درباره اختلافات درون ائتلاف جمهور و عدم هماهنگی بر سر موضوعات حساس مانند وضعیت عبدالله اوجالان و عملیاتهای نظامی در سوریه منتشر شده بود. عبدالقادر سلوی، ستوننویس روزنامه حریت و یکی از تحلیلگران نزدیک به جریان حاکم در ترکیه، در یادداشتی این دیدار را نه تنها پاسخی به شایعات اخیر دانست، بلکه هدف از آن را تاکید اردوغان و باغچه لی بر سیاستهای محوری ائتلاف، شامل مبارزه همهجانبه با گروههای مسلح کرد، تقویت وحدت داخلی و تدوین استراتژیهای جدید در عرصههای سیاسی و امنیتی، توصیف کرد.
پاسخی به اخبار اختلاف میان اردوغان و باغچه لی
از نظر عبدالقادر سلوی یکی از اهداف اصلی دیدار رجب طیب اردوغان و دولت باغچه لی، رفع شایعاتی بود که درباره اختلاف نظر میان اردوغان و باغچلی بر سر اظهارات اخیر باغچه لی در مورد عبدالله اوجالان مطرح شده بود. سلوی در یادداشت خود تأکید میکند که ارتباط میان این دو رهبر مستقیماً برقرار است و سیاستهای ائتلاف جمهور بر اساس هماهنگی کامل پیش میرود. او این دیدار را گامی برای نمایش همبستگی و وحدت میان اعضای ائتلاف جمهور میداند.
سلوی با مقایسه روابط درون ائتلاف جمهور با اختلافات و ناکامیهای اپوزیسیون، بهویژه ائتلاف ششگانه، تلاش کرده است تا تصویر منفی از مخالفان ارائه دهد. او اپوزیسیون را به خیانت، اختلافات عمیق و ناهماهنگی متهم میکند و مینویسد که اردوغان و باغچلی، برخلاف آنچه در میان مخالفان میگذرد، سیاستی منسجم و آیندهنگرانه در پیش گرفتهاند.
استراتژی جدید در سوریه و مبارزه با گروههای مسلح کرد
عبدالقادر سلوی در یادداشت خود به بخشی از استراتژیهای ترکیه در مقابله با گروههای مسلح کرد در سوریه پرداخته است. او توضیح میدهد که در جلسه شورای امنیت ملی (MGK)، حملات تروریستی انجامشده در تأسیسات TUSAŞ و حمله به ساختمان پلیس یک سال پیش مورد بحث قرار گرفت. بررسیها نشان داد که این حملات توسط گروههایی انجام شده که از مرز سوریه به داخل ترکیه نفوذ کردهاند.
در این راستا، تصمیم گرفته شده که منطقه حائل ۳۰ تا ۴۰ کیلومتری در امتداد مرز ۹۱۰ کیلومتری سوریه تکمیل شود. این تصمیم بخشی از استراتژی امنیتی جدید ترکیه برای به اصطلاح جلوگیری از نفوذ گروههای مسلح به خاک این کشور است.
سلوی همچنین یادآور میشود که ترکیه تاکنون چندین عملیات نظامی در کردستان سوریه، از جمله عملیات سپر فرات، شاخه زیتون، و چشمه صلح را انجام داده است. هدف این عملیات متعدد تأمین امنیت مرزها و کاهش تهدیدات ناشی از حضور گروههای مسلح در مناطق شمال سوریه بوده است.
او به انتقاداتی نیز اشاره میکند که در گذشته علیه این سری عملیات مطرح میشد، از جمله پرسشهایی نظیر «ما در سوریه چه میکنیم؟» اما اکنون این انتقادها جای خود را به این پرسش داده است که چرا ترکیه هنوز کنترل کامل مرزهای خود را برقرار نکرده است.
سلوی همچنین منطقهای در شمال سوریه را بهعنوان «پیشاور جدید» توصیف میکند، منطقهای که به دلیل حضور نیروهای متعدد از جمله آمریکا، روسیه، گروههای مسلح کرد، داعش، و دیگر گروهها به منطقهای پیچیده و بحرانی تبدیل شده است. او تأکید میکند که مقابله با این چالشها نیازمند هماهنگی میان سری عملیات نظامی و دیپلماسی پنهان است و ترکیه برای تضمین امنیت ملی خود به این مسیر ادامه خواهد داد.
سیاست دوگانه قدرت و مرحمت
یکی از محورهای مهم یادداشت سلوی، تشریح سیاست دوگانه دولت در برخورد با مسائل داخلی است. او این سیاست را شامل «دست قدرت» برای برخورد با گروههای مسلح و «دست مرحمت» برای تعامل با مردم کردستان ترکیه میداند. سلوی اشاره میکند که این رویکرد در گذشته نیز تأثیر مثبتی داشته و اکنون برای جلب حمایت عمومی و مقابله با گروههای مسلح، دوباره به کار گرفته شده است.
برکناری شهرداریهای بیشتر از دم پارتی
در یادداشت عبدالقادر سلوی، به بخشی از سیاستهای دولت در قبال شهرداریهای کردستان ترکیه اشاره شده است. بر اساس اطلاعات ارائهشده، تاکنون ۳۸ شهردار از دم پارتی که ادعا میشود ارتباطاتی با PKK داشتهاند، شناسایی شدهاند. از میان این شهرداران، تاکنون برخی از مهمترین شهرداریها مانند حکاری، ماردین، باتمان، و هیلوان تحت مدیریت مستقیم دولت (با انتصاب قیم) قرار گرفتهاند.
سلوی تأکید میکند که ارزیابی وضعیت سایر شهرداران مرتبط با این گروهها همچنان ادامه دارد و احتمال برکناری شهرداریهای بیشتری نیز وجود دارد. او همچنین مدعی است که در جریان انتخابات محلی، پیام روشنی به دم پارتی ارسال شده بود مبنی بر اینکه اگر نامزدهایی بدون ارتباط با PKK معرفی شوند، میتوانند در سمت خود باقی بمانند. اما به گفته سلوی، این حزب به دلیل فشارهای وارده از سوی قندیل، نتوانست این توصیه را عملی کند و همچنان نامزدهایی با سوابق مرتبط معرفی کرد.
این رویکرد دولت، بخشی از سیاست گستردهتری است که هدف آن کاهش نفوذ دم پارتی در کردستان ترکیه و جایگزینی شهرداران با افراد مورد تأیید دولت مرکزی است.
نظر شما