به گزارش کردپرس، نابودی طبیعت شرناخ از سال ۲۰۲۰، با آتشسوزیهای عمدی که توسط نیروهای نظامی ایجاد میشد، آغاز شد. این آتشسوزیها اغلب به بهانه ممنوعیت ورود به مناطق امنیتی و عملیاتی مهار نمی شد و نظامیان مانع ورود مردم به مناطق آسیبدیده می شدند. از سال ۲۰۲۲ نیز قطع گسترده درختان به این روند افزوده شد.
بنا بر گزارش اداره کل جنگلداری اورفا، تنها در مدت ۷ ماه از سال ۲۰۲۲، ۷ درصد از مناطق جنگلی این استان از بین رفته است. این رقم در سال ۲۰۲۴ به بیش از ۱۰ درصد رسیده است.
تخریب جودی و گابار برای استخراج معدن و نفت
بنا بر گزارش زینب دورگوت خبرنگار مزوپوتامیا در شرناخ، بخشهای گستردهای از کوه جودی برای بهرهبرداری از معادن زغال سنگ به شرکتهای نزدیک به دولت واگذار شده است. همچنین، کوه گابار زیر پوشش پروژههای استخراج نفت توسط شرکت نفتی ترکیه (TPAO) و زیرمجموعههای آن قرار گرفته است.
انفجارهای پیدرپی و تخریب حیات وحش
در کوه جودی، شرکتهای استخراج معادن روزانه از مقادیر زیادی دینامیت برای انفجار در تپه ها و استخراج زغال سنگ از اعماق زمین استفاده میکنند. این انفجارها باعث آلودگی منابع آب زیرزمینی و تخریب جنگلها میشوند. همچنین، زیستگاه گونههای در معرض خطر مانند بزهای کوهی نیز نابود شده است.
در این منطقه، قله کوه به دلیل حفاریهای گسترده به دو نیم تقسیم شده و مسیرهایی برای انتقال زغال سنگ با کامیون از دل کوه ایجاد شده است. پس از هر انفجار، غبارهای حاصل از دینامیت، سراسر دامنههای کوه را میپوشاند.
وضعیت در کوه گابار
در کوه گابار نیز به بهانه اکتشاف نفت، هزاران درخت قطع شده و مسیرهایی با استفاده از دینامیت ساخته شدهاند که به تخریب زیستگاه حیات وحش منجر شده است. در این منطقه که از دهه ۹۰ میلادی به طور پیوسته تحت محدودیتهای امنیتی بوده، حضور گسترده ماشینآلات، قطع درختان و ساخت برجها به نابودی زیستگاههای طبیعی منجر شده است.
پیامدهای ادامهدار تخریب طبیعت
در یک ماه گذشته، دو آتشسوزی جدید در منطقه رخ داده و تصاویر اخیر نشان میدهند که بخشهای وسیعی از کوهستان به دلیل قطع درختان و انفجارها به اراضی خشک و بیحاصل تبدیل شدهاند. حالا با ادامه فعالیتهای معدنی و نفتی، تخریب محیط زیست در این مناطق با سرعت بیشتری ادامه دارد.
نظر شما