استارت دوباره شهرک سازی در کوه تاریخی «خزایی» مهاباد/پروژه متوقف شده چگونه نیم روزه حل شد؟

فرماندار ویژه مهاباد در حالی از رفع مشکل صدور سند برای زمین های تعاونی مسکن واقع در کوه خزایی این شهرستان خبر می دهد که ٥ سال پیش این پروژه به دلیل گزارش سازمان بازرسی در خصوص تغییر کاربری غیر قانونی، اعطای سند غیرقانونی و وجود آثار تاریخی در این محوطه متوقف شده بود.

به گزارش خبرنگار کردپرس، کوه «خزایی» مهاباد با کاربری گردشگری و مشاهده نگاره های تاریخی و باستانی در آن، متاسفانه از سال ها پیش تا کنون از سوی تعاونی مسکن فرهنگیان تهدید می شود و این افراد با رایزنی های مختلف سال هاست قصد دارند در این محل ساخت و ساز انجام دهند.

علیرغم تمامی مخالفت ها با تغییر کاربری این کوه تاریخی با شیب بالای ۴۰ تا ۶۰ درصد همچنین کاربری گردشگری آن، در شهریور ماه سال ١٣٩٧ تعاونی مسکن مزبور در نامه ای به نماینده ارومیه در مجلس شورای اسلامی طرح تغییر کاربری اراضی مهاباد را مجددا درخواست کردند که در نوع خود بسیار عجیب بود!!

در سال ٩٧ از سمت دامنه غربی علیرغم مشاهده آثار تاریخی در این کوه، عملیات خاکبرداری و تغییر کاربری از سوی تعاونی مسکن فرهنگیان شماره ۲ مهاباد، انجام شد که با واکنش معتمدین، اهالی شهر و نماینده وقت مهاباد در مجلس همراه بود ولی در نهایت پیگیری های جلال محمودزاده نماینده سابق شهرستان مهاباد در مجلس، در جهت حفظ این کوه تاریخی که در حافظه جمعی مهابادی ها جای دارد، باعث شد تا مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان نیز نسبت به تغییر کاربری این منطقه گردشگری در مهاباد مخالفت خود را اعلام نماید.

ماجرا از این قرار بود که تعاونی فرهنگیان شماره ۲ مهاباد به همراه تعاونی مسکن فرهنگیان استان آذربایجان غربی از سال ۹۵ همزمان با شورای دوره چهارم مهاباد درخواست تغییر کاربری ۱۱ هکتار از فضای زمین های کوه خزایی به مسکونی را داده بودند و زمین را هم از مالکان خریداری کردند.

با وجود مخالفت ٢ تن از اعضای شورای دور چهارم شهر مهاباد، درخواست تغییر کاربری زمین های کوه خزایی با اکثریت آرا در شورای اسلامی وقت به تصویب رسید. همچنین این موضوع در کمیسیون تطبیق فرمانداری وقت مهاباد نیز تایید شد، علیرغم اینکه  این زمین‌ها در طرح تفصیلی شهر در قسمت گردشگری و دارای کاربری فضای سبز بودند، اما پس از اقدامات انجام گرفته و اعلام مخالفت مدیرکل گردشگری استان در نهایت مسئله به کمیسیون ماده ۵ ارجاع داده شد.

در نهایت با اما پیگیری های نماینده سابق مهاباد در مجلس این پروژه متوقف شد، زیرا تاییدیه کمیسیون ماده ۵ را اخذ نکرد و در کارگروه این کمیسیون نیز با آن مخالف شده بود. همچنین با ورود سازمان بازرسی و گزارش بازرسان در اراضی کوه خزایی، مشخص شد که اخذ سند مسکونی در اراضی گردشگری مذکور بدون اعمال ماده ۱۲ صورت گرفته، از این رو ثبت سند مسکونی که توسط اداره ثبت و اسناد مهاباد صادر شده، غیر قانونی بود.

علاوه بر این؛ تغییر کاربری بدون اعمال کمیسیون ماده ۵ صورت گرفته بود که تخلف محرز دیگری است و تغییر کاربری به مسکونی، بدون اعمال کمیسیون ماده ۵ در بخش هایی که زمین در محدوده شهر قرار دارد و عدم ارجاع زمین هایی که خارج از محدوده شهری و خدماتی هستند به شورای عالی شهرسازی و معماری کشور، کاملاً غیرقانونی انجام گرفته بود.

 در گزارش بازرسان کل کشور نیز مطرح شد که؛ «در مجموع از ۱۱ هکتار اراضی کوه خزایی، ۸ هکتار خارج از محدوده شهری است و استان نمی تواند به این مسئله ورود کند بلکه باید توسط شورای عالی شهرسازی و معماری کشور مورد بررسی قرار بگیرد، شورایی که حداقل چهار تن از وزرا در آن عضو هستند و آنها باید در این خصوص اعمال نظر کنند. در خصوص دو هکتار و نیم باقی مانده که در محدوده خدماتی و شهری واقع شده است باید گفت که در صورت صحت سند باید به کمیسیون ماده ۵ ارجاع داده می شد». بنا بر اعلام نماینده سابق مهاباد: «در مورد مذکور اولا سندهای آنها قانونی نیست و به فرض صحت سندها نیز این اراضی کمیسیون‌های ماده ۱۲ و ماده ۵ را لحاظ نکرده‌اند».

گزارش سازمان بازرسی نشان داد که در این پرونده اداره ثبت با اعطای سند غیر قانونی و تعاونی های مسکن با اقدام به تغییر کاربری، همچنین شهرداری وقت مهاباد به دلیل عدم پیشگیری و نظارت متخلف شناخته شدند.

جلال محمودزاده نماینده سابق مجلس در آن زمان به کردپرس گفته بود: «به کسانی که به عنوان مسئول، بحث تغییر کاربری زمین به ویژه در فضاهای گردشگری، عمران شهری و فضاهای سبز مطرح می‌کنند هشدار می دهیم که به کسی اجازه داده نخواهد شد در فضاهای حساس شهری عملیات ساخت و ساز و بحث مسکن سازی را مطرح نمایند». محمودزاده همچنین ضمن اظهار تعجب از اقدامات فرماندار و شورا و شهرداری وقت مهاباد تصریح کرده بود: «اینکه این موضوع در کمیسیون معاملات شهرداری مهاباد طرح و یا موافقت شده و سپس در کمیسیون تطبیق فرمانداری وقت مهاباد نیز تایید شده جای تعجب دارد زیرا در شهری مانند مهاباد که حفظ فضاهای گردشگری حائز اهمیت است مشخص نیست که چنین موافقت هایی در رابطه با تغییر کاربری گردشگری به مسکونی چگونه صادر شده است؟!»

اکنون بعد از ٥ سال از توقف ساخت و ساز در کوه خزایی مهاباد، فرماندار ویژه مهاباد از حل و فصل مشکلات مربوط به عدم صدور پروانه ساخت و ساز خبر می دهد در حالی که پیش از این در گزارش سازمان بازرسی، تخلفات ساخت و ساز در این محدوده محرز شده بود.

جالبتر آنکه در حدود ۱۱ هکتار از زمین های کوه خزایی که جهت انبوه سازی به تعاونی مسکن فرهنگیان واگذار شده بود، در مرحله خاکبرداری اشیای تاریخی شامل سفال و اقلام گلی مشاهده شده بود، اما باز هم اصرار به ساخت و ساز در این مکان تاریخی وجود دارد!!

مشکل صدور سند برای زمین‌های تعاونی مسکن فرهنگیان مهاباد رفع شد

با این حال فرماندار ویژه این شهرستان امروز یکشنبه ٢٧ آبان ماه در جریان بازدید مشترک با مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری از زمین تعاونی مسکن مهاباد گفت: «مشکل صدور سند برای زمین های تعاونی مسکن واقع در کوه خزایی با رایزنی و تعامل با اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی رفع شده است».

حسن عباسی افزود: «در پی درخواست های مکرر شهروندان و اعضای تعاونی مسکن فرهنگیان در خصوص رفع مشکل عدم صدور پروانه ساخت و سند، موضوع در دستور کار قرار گرفت و امروز با حضور مدیرکل میراث فرهنگی آذربایجان غربی نسبت به حل و فصل آن اقدام شد».

 او  اظهار کرد: «وجود برخی از اشیای تاریخی مانع رضایت اداره کل میراث فرهنگی جهت صدور پروانه و سند در این اراضی شده بود که خوشبختانه نسبت به رفع آن و شناسایی بخشی از اراضی تاریخی، مشکل چند ساله این شهروندان برطرف شد». فرماندار ویژه مهاباد بیان کرد: «در این بازدید محدوده مشخص از زمین های تعاونی که امکان وجود اشیای تاریخی را دارد، با نظر کارشناسان میراث فرهنگی مکان یابی و محصور شد و برای سایر اراضی نیز اجازه ساخت و ساز داده خواهد شد».

در واقع بنا بر گفته های فرماندار مهاباد تنها در بازدید کوتاه مدت امروز کارشناسان میراث فرهنگی به تعیین محدوده های تاریخی در کوه خزایی مهاباد اقدام کرده اند! و زمین هایی را که امکان وجود اشیایی تاریخی را دارند، شناسایی کرده اند!!.

این در حالی است که تعیین محدوده های تاریخی به مطالعات گسترده نیاز دارد و باید از سوی کارشناسان پژوهشگاه میراث فرهنگی بررسی شود نه اینکه در یک بازدید نیم روزه بر اساس حدس و گمان و امکان، محدوده تاریخی مشخص شود و مجوز ساخت و ساز در آن محوطه صادر شود؟

مشخص نیست چگونه پروژه ایی که با مخالفت های گسترده مدیر کل سابق میراث فرهنگی آذربایجان غربی و سازمان بازرسی همراه بوده و از ٥ سال پیش تا کنون متوقف شده بود، امروز به همین راحتی و در بازدیدی نیم روزه حل و فصل شده است؟!

کد خبر 2777654

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha