۲۷ آذر ۱۴۰۳ - ۱۳:۲۴

مراد قاراییلان: PKK در کردستان سوریه حضور ندارد؛ترکیه از هر کس خوشش نمی آید انگ PKK می زند

رهبران کرد باید اکنون اختلافات را کنار بگذارند و در برابر ترکیه بایستند
مراد قاراییلان: PKK در کردستان سوریه حضور ندارد؛ترکیه از هر کس خوشش نمی آید انگ PKK می زند

سرویس ترکیه - مراد قاراییلان، فرمانده ارشد PKK در پاسخ به ادعاهای دولت ترکیه درباره حضور نظامی این سازمان در شمال و شرق سوریه، تأکید کرد که این حزب در کردستان سوریه حضور ندارد و زبان جنگ ویژه ترکیه را عامل تحریف واقعیات دانست.

به گزارش کردپرس، مراد قاراییلان در مصاحبه‌ای به ادعاهای دولت ترکیه درباره حضور نیروهای PKK در شمال و شرق سوریه پاسخ داد و تصریح کرد که این گروه در کردستان سوریه هیچ‌گونه حضور سازمانی ندارد. وی تأکید کرد که دولت ترکیه از زبانی جنگ افروزانه برای القای این تصور استفاده می‌کند تا همه کردهای مستقل را هدف قرار دهد. قاراییلان همچنین از رهبران سیاسی کرد خواست تا در این دوره حساس تاریخی با کنار گذاشتن اختلافات، به سوی یک استراتژی مشترک برای تحقق منافع ملی حرکت کنند.

مراد قاراییلان در یک برنامه تلویزیونی از شبکه استرک (Stêrk TV) به پرسش‌هایی درباره تحولات اخیر در سوریه پاسخ داد.

بدون اقدام عملی، راه‌حلی وجود نخواهد داشت

قاراییلان با اشاره به ادامه انزوای اجباری علیه اوجلان در زندان امرالی گفت: «عمر اوجالان چند روز پیش به‌عنوان یک نماینده مجلس، در سخنرانی خود در پارلمان اطلاعات جدیدی ارائه کرد. او نقل کرد که اوجالان گفته است: «اگر شرایط فراهم شود، می‌توانم نقش خود را ایفا کنم.» او توضیح داد که منظور از شرایط، امکانات شخصی نیست و او هیچ خواسته‌ای برای خودش ندارد، بلکه لازم است زمینه‌ای فراهم شود. این یعنی دولت باید اقدام کند. باید اقدامات سیاسی انجام دهد و این زمینه را ایجاد کند تا اوجالان بتواند برای حل مسئله نقش ایفا کند و تلاش کند. بدون فراهم شدن این زمینه، چگونه می‌توان انتظار راه‌حل داشت؟ بدیهی است که امکان‌پذیر نیست.»

غیر از فراخوان های باغچه‌لی، هیچ اقدام دیگری وجود ندارد

قاراییلان با اشاره به درخواست دم پارتی برای بازدید از امرالی، گفت: «با وجود گذشت زمان قابل‌توجه، هنوز پاسخی به این درخواست داده نشده است. فضایی ایجاد شده که گویی اگر یک هیأت یا نمایندگان حزب DEM به جزیره بروند و دیداری صورت گیرد، همه چیز یکباره حل خواهد شد یا راه‌حلی به دست خواهد آمد. شکل‌گیری چنین تصوری یا ایجاد آن درست نیست. البته خواست دیدار از امرالی اشتباه نیست، اما این نگاه که "اگر برویم، مشکل هم حل می‌شود" صحیح نیست. بنابراین، علاوه بر درخواست دیدار از امرالی، باید خواست اقدامات عملی نیز مطرح شود. همه گروه‌هایی که خواهان حل مسئله هستند، باید از دولت بخواهند که اقدام کند. وگرنه، دولت همچنان سیاست‌های قدیمی خود را ادامه می‌دهد. نیازی به توضیح تک‌تک این سیاست‌ها نیست؛ این‌ها به‌خوبی شناخته شده‌اند. حملات به نیروهای ما ادامه دارد؛ سیاست نصب سرپرست‌ها (قیوم) ادامه دارد؛ حملات به کردستان سوریه ادامه دارد. خلاصه اینکه سیاست دشمنی همچنان ادامه دارد و در عمل هیچ تغییری مشاهده نمی‌شود. حال، در چنین شرایطی چگونه اوجالان می‌تواند گام‌های جدیدی بردارد؟ به اقدام دولت نیاز است، اما تاکنون هیچ اقدامی انجام نشده است. فقط فراخوان های دولت باغچه‌لی وجود دارد و غیر از آن هیچ چیز دیگری نیست.»

مراد قاراییلان با تأکید بر اینکه «درخواست از اوجالان بدون انجام هیچ اقدامی صحیح نیست» اظهار داشت: «این رویکرد فشار آوردن به اوجالان است و باید با چنین دیدگاهی به موضوع نگاه شود. پیش از هر چیز، دولت حاکم به رهبری حزب عدالت و توسعه (AKP) باید برای دستیابی به راه‌حل اقدام کند. این درخواست باید در اولویت قرار گیرد.»

بازطراحی سوریه در دستور کار است و هر قدرتی اهداف خاص خود را دنبال می‌کند

قاراییلان در پاسخ به پرسش‌هایی درباره تحولات سوریه، سقوط رژیم بعث سوریه را نتیجه «ناتوانی در درک درست زمانه و بی‌توجهی به درخواست‌های تغییر و تحول» دانست. او با اشاره به نقش‌آفرینی ایالات متحده، اسرائیل، بریتانیا و ترکیه در مداخله در سوریه، گفت بازطراحی سوریه در دستور کار است و هر قدرتی اهداف خاص خود را دنبال می‌کند.

او افزود: «به نظر می‌رسد در این نقشه میان قدرت‌های دخیل تضادهایی وجود دارد و اهداف هر یک متفاوت است. مثلاً هدف ترکیه با اهداف اسرائیل و دیگر طرف‌ها کاملاً متفاوت است. ترکیه در تلاش است سوریه را طبق منافع خود بازطراحی کند و حتی این روند را نوعی انقلاب اسلامی-سنی قلمداد کرده و آن را پیروزی خود می‌داند. به‌عنوان مثال، در سخنرانی اخیر رجب طیب اردوغان در ارزروم، او از برافراشتن پرچم ترکیه در حلب به‌عنوان یک دستاورد یاد کرد. خلاصه اینکه ترکیه می‌خواهد همه چیز را مطابق اهداف خود سازماندهی کند.

در حقیقت، از گذشته گروه‌هایی در ترکیه که خود را مخالف حکومت سوریه می‌دانستند، یک دولت موقت تشکیل داده بودند. این دولت طی ۵-۶ سال گذشته وجود داشته و ادعای داشتن نخست‌وزیر و وزرا را داشته است. اکنون این افراد در شهرهای غازی‌آنتپ و استانبول زندگی می‌کنند. هدف اصلی ترکیه این بود که این دولت موقت به دمشق برود و قدرت را به دست گیرد. اما به نظر می‌رسد قدرت‌های بازی‌ساز این خواسته را نپذیرفتند. آنها ترجیح دادند زمینه را برای محمد جولانی، رهبر هیأت تحریر الشام (HTŞ)، فراهم کنند. برنامه آنها این است که تحت رهبری جولانی سوریه را بازسازی کرده و بازطراحی کنند. ترکیه نیز مجبور شده است این شرایط را بپذیرد. در حالی که هدف اصلی دولت AKP چنین نبود. آنها نیروهای خودشان را آماده کرده بودند و می‌خواستند که این نیروها به قدرت برسند، اما این نیروها فاقد هرگونه پایگاه و قدرت هستند. در حقیقت، نیروی اصلی HTŞ است. به نظر می‌رسد رهبر HTŞ روابط خاصی دارد و ادعای تغییر و تحول نیز مطرح شده و بر این اساس به او میدان داده شده است.»

جلوگیری از دستیابی کردها به یک جایگاه حقوقی

قاراییلان در ادامه گفت دولت AKP خواسته‌هایی را به HTŞ تحمیل کرده است. او خاطرنشان کرد که مشخص نیست بازسازی سوریه تحت رهبری HTŞ تا چه حد ممکن خواهد بود و همچنین به احتمال بروز جنگ داخلی اشاره کرد. قاراییلان تأکید کرد که اولویت اصلی ترکیه جلوگیری از دستیابی کردها به هرگونه وضعیت حقوقی است.

مراد قاراییلان با تأکید بر اینکه «هر اتفاقی مطابق خواسته‌های ترکیه رقم نخواهد خورد» اظهار داشت: «هر چیزی مورد تأیید قرار نخواهد گرفت، زیرا این روند برای ترکیه طراحی نشده است. درست است که ترکیه در این میان نقشی دارد، اما اراده‌ای نیز وجود دارد که مشخص می‌کند تا چه اندازه خواسته‌های ترکیه محقق شود. چراکه محور اصلی این طرح بر امنیت اسرائیل استوار است. این طرح با هدف از بین بردن تهدیدها علیه اسرائیل طراحی شده، اما ترکیه در تلاش است تا روندی خلاف آن را پیش ببرد. ترکیه اکنون می‌خواهد طرح ناکام خود در مصر، یعنی اسلام‌گرایی سنی، را در سوریه به موفقیت برساند. این امر خود به تقویت اسلام سیاسی منجر خواهد شد که از هم‌اکنون نشانه‌های آن دیده می‌شود. این روند اما خطرات خاص خود را به همراه خواهد داشت و به همین دلیل احتمال گسترش مبارزه و جنگ در سوریه وجود دارد.»

آغاز دوره‌ای جدید در سوریه و خاورمیانه

قاراییلان با اشاره به اینکه سوریه وارد دوره‌ای جدید شده و این امر برای خاورمیانه نیز به معنای آغاز دوره‌ای تازه است، گفت: «در چارچوب این دوره جدید، همه مسائل مورد بازنگری قرار می‌گیرند و هدف بازطراحی منطقه بر این اساس است.»

اهمیت استراتژی مشترک میان کردها

قاراییلان بر ضرورت تدوین یک استراتژی مشترک میان کردها تأکید کرد و گفت: «اگر کردها بتوانند استراتژی مشترکی ایجاد کنند، احتمال موفقیت آنها بسیار بالاست. به همین دلیل من در این دوره حساس تاریخی از تمام مسئولان سیاسی کرد، از جمله KDP، YNK، PYD و دیگر احزاب در جغرافیای کردستان، همچنین از روشنفکران و هرکسی که خود را مسئول می‌داند، درخواست می‌کنم: در این دوره تاریخی، همه باید مسئولانه برخورد کنند. هیچ‌کس نباید بر مواضع پیشین خود پافشاری کند. اختلافات فکری و ایدئولوژیک نباید مانعی برای وحدت در یک پلتفرم مشترک باشد. منافع ملی باید بر منافع سازمانی مقدم باشند. حتی اگر اتحاد کامل و منسجمی وجود نداشته باشد، باید گفتگو و نزدیکی وجود داشته باشد.»

«ما در کردستان سوریه حضور نداریم»

قاراییلان در پاسخ به ادعاها درباره حضور PKK در شمال و شرق سوریه، گفت: «دولت ترکیه هر گروهی را که نمی‌پسندد، به عنوان PKK معرفی می‌کند. همین ادعا را برای شمال و شرق سوریه نیز مطرح می‌کنند. چرا؟ زیرا هدف اصلی آنها حذف وضعیت حقوقی موجود در آنجا است. آنها از قدرت، مدیریت خودگردان و ساختار آنجا ناراضی هستند و می‌خواهند آن را از بین ببرند. به همین دلیل هنگام نام بردن از آنجا از عبارات PYD/YPG استفاده نمی‌کنند، بلکه می‌گویند PKK/PYD/YPG. این زبان یک زبان جنگ ویژه است. هدف آن قرار دادن تمام کردها با هویت مستقل در معرض حمله است. بنابراین، همه دولت‌ها، احزاب و سیاستمداران - چه کرد و چه غیرکرد - نباید تحت تأثیر این زبان جنگ ویژه ترکیه قرار بگیرند. چنین چیزی وجود ندارد. در آنجا، کردها، اعراب و آشوری-سریانی‌ها در کنار هم، با یک سیستم دموکراتیک، مدیریت خود را شکل داده‌اند و به دنبال دستیابی به یک وضعیت حقوقی هستند.

ما به صراحت اعلام می‌کنیم: PKK در کردستان سوریه حضور ندارد. ما هیچ ارتباط سازمانی و ارگانیکی با هیچ‌یک از سازمان‌های موجود در کردستان سوریه نداریم. زمان حضور و خروج ما برای همه مشخص است. هنگامی که داعش به کرکوک، هولیر، مخمور، شنگال و بی‌تردید به کوبانی و کردستان سوریه حمله کرد، ما رفتیم، اما بازگشتیم. اکنون بر اساس همین حضور موقت، می‌گویند PKK در آنجاست. خیر، چنین چیزی صحت ندارد.»

کد خبر 2778878

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha